Λακασάς ? Economist: Θα ξεφύγουμε από την κρίση όταν πραγματικά πιστέψουμε στην παραγωγή, στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία και στην Ελλάδα


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Σ.Ε.Β.Ε

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρης Λακασάς, συμμετείχε σήμερα ως ομιλητής στις εργασίες του συνεδρίου του  Economist “THEGREEK-EUPRESIDENCYSUMMITTHESEAOFEUROPE:

ROUTINGTHEMAPFORECONOMICGROWTH”. Το συνέδριο έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο HYATT.

Ο κ. Λακασάς, με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας μίλησε στην ενότητα «Digital Technology, Telecoms & Innovation at the service of connecting Europe. Broadband technology: progress and objectives, digital infrastructure, innovation».

Αναφέρθηκε στις αιτίες της οικονομικής κρίσης στη χώρα, οι οποίες συνοψίζονται στην απαξίωση της εγχώριας παραγωγής και των εξαγωγών, εκφράζοντας όμως παράλληλα την πεποίθηση ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο και πως μπορούμε να εισέλθουμε σύντομα σε έναν νέο οικονομικά ενάρετο κύκλο.

Σύμφωνα με τον κ. Λακασά, η απάντηση για την επαναφορά σε αυτόν τον ενάρετο κύκλο βρίσκεται στο τρίπτυχο: Ανασυγκρότηση ελληνικής παραγωγικής βάσης – εξωστρέφεια – καινοτομία.

Αναφορικά με τον 1Ο πυλώνα, την ανασυγκρότηση της ελληνικής παραγωγικής βάσης, τόνισε ότι χωρίς αυτήν το στοίχημα της ανάπτυξης στην Ελλάδα δεν πρόκειται να το κερδίσουμε ποτέ, καθώς αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε ξανά σε νέα δυσθεώρητα ελλείμματα και υπέρογκα χρέη.

Η αλλαγή που απαιτείται είναι καθολική, βαθιά, ριζική και βασικός μοχλός ανάπτυξης πρέπει να είναι η βιομηχανία, η οποία μπορεί να επιφέρει πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην οικονομία.

Η Ευρώπη των εταίρων μας έχει ήδη συνειδητοποιήσει τη σημασία της βιομηχανίας και οφείλουμε να συμπλεύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, ο κ. Λακασάς, επεσήμανε ότι μότο της δικής του εταιρίας, της Olympia Electronics και προσωπικό του πιστεύω, είναι: «Πιστεύουμε στην Ελλάδα, παράγουμε στην Ελλάδα», προσκαλώντας όλους τους συμμετέχοντες να το αγκαλιάσουν και να το υιοθετήσουν.

Σε ότι αφορά τον 2ο Πυλώνα, της Εξωστρέφειας, τόνισε ότι με δεδομένη την ανασυγκρότηση της ελληνικής παραγωγής, για να τεθεί η ελληνική οικονομία ξανά σε στέρεες βάσεις, θα πρέπει να μεταφέρει ένα επιπλέον 20% με 25% του ετήσιου ΑΕΠ σε νέες εξαγωγικές δραστηριότητες. Εθνικός στόχος συμμετοχής της συνολικής εξωστρέφειας στο ΑΕΠ είναι να φτάσει στο 50% με ορίζοντα το 2020, προσεγγίζοντας ουσιαστικά τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο εξωστρέφειας.

Ο κ. Λακασάς πρόσθεσε ότι παράλληλα με την αύξηση της εξωστρέφειας θα πρέπει να επιτύχουμε και μείωση ανεργίας σε ανεκτά για την κοινωνία επίπεδα έως το 12% από 28% που είναι σήμερα, με ορίζοντα το 2020, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται και για τον στόχο της διπλής σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε εξωστρέφεια και απασχόληση.

Αναφορικά με τον 3Ο πυλώνα, της Καινοτομίας, το οποίο αποτέλεσε και το κύριο μέρος της ομιλίας του κ. Λακασά,εστίασε στο βασικό γνώρισμα των ελληνικών εξαγωγών, το οποίο είναι η πολύ μικρή προστιθέμενη τους αξία και κατά συνέπεια ο πολύ μικρός βαθμός εξειδίκευσης, όπως προκύπτει και από στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αντίθετα, χώρες με πολύ υψηλότερα επίπεδα εργατικού κόστους και ασφαλιστικών εισφορών από την Ελλάδα έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα που στηρίζονται στην υψηλή προστιθέμενη αξία και την καινοτομία των προϊόντων τους.

Ο κ. Λακασάς εξέφρασε την άποψη του ότι προκειμένου να μπορέσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν στο άκρως ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον απαιτείται η δημιουργία καινοτομίας.

Ο κ. Λακασάς τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι τελικά η αγορά και ο πελάτης που θα επιβεβαιώσει ποια από τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες είναι πραγματικά καινοτόμα, με την επιλογή τους να καταβάλλουν ή όχι χρήματα για να τα αποκτήσουν.

Η ενσωμάτωση της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στη παραγωγική διαδικασία ως παράγοντας ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, είναι μονόδρομος για να κερδίσουμε το στοίχημα της κοινωνίας της γνώσης. Εάν μια καινοτομική ιδέα δεν υλοποιηθεί από την επιχειρηματική κοινότητα, δεν έχει πρακτική αξία.

Ακόμα, ανέφερε ότι η Ελλάδα υστερεί σημαντικά στα κονδύλια που διαθέτει για έρευνα και καινοτομία και δη για εφαρμοσμένη έρευνα, καθώς τα περισσότερα αποτελέσματα των ερευνητικών προγραμμάτων της τελευταίας 20ετίας που υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα αποτελούν «έρευνα για την έρευνα».

Στη συνέχεια ο. Λακασάς παρέθεσε στοιχεία βάσει των οποίων για το 2012, η Ελλάδα δαπανά μόλις το 0,69% του ΑΕΠ για επιστημονική έρευνα και από αυτό το 0,69%, μόνο το 0,23% προέρχεται από ελληνικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, δανειζόμενος μία φράση της Ιρλανδής επιτρόπου κα. Geoghegan-Quinn, ανέφερε:

«Στην Ευρώπη παράγουμε έρευνα υψηλού επιπέδου, η οποία όμως δεν περνάει στην αγορά. Σε αυτό ακριβώς πρέπει να στοχεύσουμε αν θέλουμε να δημιουργήσουμε δουλειές υψηλού επιπέδου και οικονομική σταθερότητα».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Λακασάς τόνισε ότι το Horizon 2020, σε συνδυασμό με την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το α’ εξάμηνο 2014 είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας για την ανάπτυξη και την καινοτομία.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο στόχος για επένδυση σε Έρευνα & Ανάπτυξη είναι με ορίζοντα το 2020 να ανέλθει σε 3% του ΑΕΠ, δημιουργώντας αντίστοιχα 3,7 εκατ. θέσεις έως το 2025. Για την Ελλάδα στόχος μας είναι οι δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη να προσεγγίσουν το 1,5% του ΑΕΠ με ορίζοντα το 2020, όπου τα 2/3 θα απευθύνονται αποκλειστικά στην εφαρμοσμένη  έρευνα, είτε σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ή ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα είτε σε ανάπτυξη εσωτερικά από την επιχείρηση και το 1/3 να δίδεται στη βασική έρευνα.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:







Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: