Το τσίκνισμα έγινε συσσίτιο


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Σε σισσίτιο εξελίχθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η γιορτή της Τσικνοπέμπτης στη Βαρβάκειο Αγορά.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σχημάτισαν τεράστιες ουρές περιμένοντας στωικά να ψηθούν τα κρέατα τα οποία προσφέρουν οι κρεοπώλες της αγοράς, τιμώντας την Παράδοση.

Το έθιμο ξεκίνησε πριν από έντεκα χρόνια, έπειτα από συμφωνία του Δήμου Αθηναίων και των κρεοπωλών της Βαρβακείου. Ωστόσο, ελέω μνημονίου, η γιορτή άλλαξε μορφή και από ένα παραδοσιακό... τσίκνισμα μετατράπηκε σε συσσίτιο.

Φέτος είναι η τρίτη χρονιά που η γιορτή πήρε αυτόν τον απρόσμενο χαρακτήρα. Τα προηγούμενα χρόνια, όσοι έσπευδαν στη δωρεάν διανομή κρέατος της Βαρβακείου την Τσικνοπέμπτη, ήταν κυρίως αλλοδαποί, ενώ φέτος, όπως και πέρυσι, ήταν σχεδόν όλοι Ελληνες.

Σύμφωνα με τους κρεοπώλες, που από το πρωί είχαν στήσει τις ψησταριές στην πλατεία της Βαρβακείου, η προσέλευση χθες ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς βοήθησαν και οι καλές καιρικές συνθήκες.

Ανθρωποι κάθε ηλικίας, άνεργοι στην πλειονότητά τους, περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να προμηθευτούν μια μπριζόλα, λίγο κοτόπουλο ή μερικά ψητά λουκάνικα και κρασί. Οι ουρές είχαν σχηματιστεί από τις 9.00 το πρωί, οπότε και αρκετοί πολίτες κάθε ηλικίας, κρατώντας τάπερ στα χέρια, περίμεναν υπομονετικά να ετοιμαστούν τα ψητά που προφέρονταν δωρεάν από τους κρεοπώλες.

Κάποιοι, έπαιρναν μαζί τους επιπλέον μερίδες είτε για τα παιδιά τους είτε για τους ηλικιωμένους γονείς τους. Σχεδόν κανένας δεν πήγε εκεί μόνο για το έθιμο, αφού η συντριπτική πλειονότητα δήλωνε ότι «η γιορτή ήταν μια ευκαιρία για να δοκιμάσουν κρέας».

Ο πρόεδρος της Βαρβακείου Κλ. Τσιρώνης, ο οποίος εργάζεται στην κρεαταγορά 49 χρόνια, εκτίμησε ότι αυτή τη φορά ο κόσμος ήταν ακόμα περισσότερος. Παρατήρησε επίσης ότι η προσέλευση των Ελλήνων χθες ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Οι ψησταριές είχαν στηθεί από νωρίς το πρωί, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των κρεοπωλών περισσότερα από 1.000 άτομα προμηθεύτηκαν ψητά, ενώ δόθηκαν 100 λίτρα κρασί.

Ανεργος δικηγόρος
Ο Χρήστος Βούλγαρης είναι άνεργος δικηγόρος. Ενημερώθηκε, όπως είπε, από την τηλεόραση για την προσφορά των κρεοπωλών της Βαρβακείου σπεύδοντας στην πλατεία ώστε να προμηθευτεί λίγο ψητό κρέας. «Βρίσκομαι σε τραγική οικονομική κατάσταση, δεν έχω τη δυνατότητα να αγοράσω ούτε μισό κιλό κρέας. Είναι αξιέπαινη η προσπάθεια των κρεοπωλών γιατί προσφέρουν χαρά σε εκατοντάδες πολίτες που δυστυχούν», αναφέρει ο κ. Βούλγαρης.

πηγή: ethnos.gr

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: