Σύνηθες φαινόμενο οι πλημμύρες στην Ευρώπη μέχρι το 2050


Κατηγορία: Περιβάλλον-Αγροτικά

Αποστολέας:

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Θα τετραπλασιαστούν οι ζημιές από τις ακραίες πλημμύρες στην Ευρώπη μέχρι το 2050, καθώς τέτοια φυσικά φαινόμενα θα συμβαίνουν πολύ πιο συχνά και θα είναι πιο καταστροφικά, εξαιτίας αφενός της κλιματικής αλλαγής και αφετέρου της κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μιας νέας ευρωπαϊκής επιστημονικής μελέτης.

Η έρευνα θεωρείται η πιο εκτεταμένη και ακριβέστερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα πάνω στο ζήτημα των πλημμυρών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και όχι για μεμονωμένες χώρες.

Οι ερευνητές (κλιματολόγοι, μαθηματικοί, υδρολόγοι, οικονομολόγοι κ.α.) από το Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων (IIASA) της Αυστρίας, το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Μελετών του Πανεπιστημίου UV του 'Αμσντερνταμ και άλλα ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα, με επικεφαλής τους Μπρέντεν Γιόνγκμαν και Στέφαν Χοχράϊνερ-Στίγκλερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής "Nature Climate Change", σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερ και το "New Scientist".

Η διεπιστημονική μελέτη εκτιμά ότι κατά την περίοδο 2000-2012 στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι μέσες ετήσιες ζημιές λόγω πλημμυρών ανέρχονταν σε 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως μπορεί να αυξηθούν δραματικά σε 23,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο έως το 2050.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι εκτεταμένες και καταστροφικές πλημμύρες, όπως αυτές που έπληξαν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία κ.α.) το 2013 και 2014, είναι πολύ πιθανό ότι θα αυξηθούν σε συχνότητα από μία ανά 16 χρόνια (όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα) σε μία ανά δέκα χρόνια έως το 2050.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι στο μέλλον οι πλημμύρες όλο και περισσότερο δεν θα γνωρίζουν σύνορα, καθώς όταν θα ξεχειλίζουν οι ποταμοί μιας χώρας, είναι πιθανό να έχουν ανάλογο αντίκτυπο και στις γειτονικές χώρες. Γι' αυτό, οι επιστήμονες καλούν τα κράτη να προετοιμαστούν έγκαιρα, διαθέτοντας επαρκή κεφάλαια σε μηχανισμούς χρηματοδοτικής υποστήριξης και αλληλεγγύης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Οι ερευνητές αποδίδουν την καταστροφικότητα των πλημμυρών χονδρικά κατά το ένα τρίτο στην κλιματική αλλαγή (που εντείνει τις βροχοπτώσεις) και κατά τα δύο τρίτα σε κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες, κυρίως στο ότι η ανάπτυξη μιας χώρας και η αύξηση του πληθυσμού της συνοδεύεται από την επέκταση των κατοικιών, των υποδομών και άλλων ανθρωπίνων δρ\αστηριοτήτων σε ευάλωτες για πλημμύρες περιοχές.

Από την άλλη όμως, σε διεθνές επίπεδο, οι επιστήμονες δεν συμφωνούν ότι όντως η κλιματική αλλαγή θα κάνει χειρότερες τις πλημμύρες. Είναι ενδεικτικό ότι η πιο πρόσφατη έκθεση του κατ' εξοχήν αρμόδιου φορέα, της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2013, αναφέρει ότι υπάρχει «χαμηλή εμπιστοσύνη» των επιστημόνων για το κατά πόσο οι πλημμύρες παγκοσμίως αυξήθηκαν ή μειώθηκαν τον περασμένο αιώνα.

Πηγή: ethnos.gr

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: