Νέο ΙΝΚΑ: 15η Μαρτίου 2014, Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή: Έκθεση για το G20 της Consumers International για τον υπεύθυνο δανεισμό


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

ΙΝΚΑ - Ινστιτούτο Καταναλωτών

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Σε μια περίοδο που η ύφεση έχει γονατίσει την ελληνική οικονομία για 4ο συνεχή χρόνο, στραγγίζοντας και τη τελευταία «σταγόνα» ρευστού ή αποταμιεύσεων, με το ζήτημα του τραπεζικού δανεισμού να κυριαρχεί στους καταπονημένους -πλέον- καταναλωτές, το Νέο ΙΝΚΑ με την ευκαιρία της 15ης Μαρτίου, παγκόσμιας ημέρας Καταναλωτή, παρουσιάζει την έκθεση της Consumers International (CI) για το φλέγον αυτό ζήτημα.

Σε αυτό το σημείο να τονισθεί, ότι το Νέο ΙΝΚΑ, ως μέλος της CI συμμετείχε στην σύνταξη της έκθεσης εκπροσωπώντας την Ελλάδα.  H CI, είναι η παγκόσμια ομοσπονδία καταναλωτικών οργανώσεων, με περισσότερα από 240 μέλη σε 120 χώρες. Ειδικότερα δε, σε ότι αφορά στο θέμα του δανεισμού,   τα μέλη της CI από δεκατέσσερις χώρες  περιγράφουν  στην έκθεση τις πρακτικές δανεισμού στη χώρα τους. Συμμετείχαν: Αργεντινή, Αυστραλία, Βέλγιο, Φίτζι, Ελλάδα (Νέο ΙΝΚΑ), Ινδία, Ιταλία, Μαλαισία, Ρωσία, Σλοβενία, Νότια Αφρική, Ουγκάντα, Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Σε διεθνές επίπεδο , υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για το θέμα του «υπεύθυνου δανεισμού». Το 2010 το G20 ζήτησε από το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αναπτύξει  «επιλογές για την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών» σε σχέση με την καταναλωτική πίστη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις Καλές Πρακτικές  της Παγκόσμιας Τράπεζας στο ίδιο θέμα.

Σε εθνικό επίπεδο, ορισμένες χώρες, όπως η Μαλαισία, η Αυστραλία και η Νότια Αφρική έχουν θεσπίσει νομοθεσία με σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο σχετικά με το θέμα . Η πρόκληση όμως βρίσκεται στις  λεπτομέρειες: δηλαδή στο περιεχόμενο του κανονιστικού πλαισίου και στο αν η ρυθμιστική αρχή έχει τη βούληση και τους πόρους για την επιβολή της νομοθεσίας και των κατευθυντηρίων γραμμών .

Ακόμα και σε χώρες, όπου η νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών σε ό,τι αφορά στα χρηματοοικονομικά προϊόντα και τις υπηρεσίες εφαρμόζεται εδώ και χρόνια , όπως για παράδειγμα στο Βέλγιο , το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη νομοθεσίας , αλλά η έλλειψη επαρκούς επιβολής του νόμου.

 

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: