«Ούτε τους τύπους δε κράτησε η κυβέρνηση στην άτυπη σύνοδο υπουργών Τουρισμού»


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Η άτυπη σύνοδος των υπουργών Τουρισμού της Ε.Ε. θα μπορούσε να αποτελέσει για την προεδρεύουσα ελληνική κυβέρνηση μια πρωτοβουλία σχεδιασμού τουριστικής στρατηγικής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αντί αυτού, μετατράπηκε σε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να παρουσιαστούν τα επιτεύγματα της ελληνικής μνημονιακής κυβέρνησης στον τουρισμό και να ανταλλάξουν συγχαρητήρια οι εκπρόσωποι του εθνικού και υπερεθνικού πολιτικού προσωπικού.

Το περιεχόμενο της παρουσίασης δε ήταν τελείως απογοητευτικό, αφού η υπουργός Τουρισμού επιδόθηκε για άλλη μια φορά σε ευχολόγια περί «τόνωσης της απασχόλησης».

Μόνο ως ειρωνεία ακούγεται αυτό, αφού η τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα έχει αποδειχτεί πολιορκητικός κριός καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων, ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, διαθεσιμοτήτων και απολύσεων στο δημόσιο τομέα και ενίσχυσης και θεσμοθέτησης της μαύρης εργασίας, μέσω των voucher και της κατάχρησης του θεσμού της πρακτικής άσκησης.

Ίσως μια καλή αρχή θα ήταν να μεριμνήσει να απαντήσει στα εκατοντάδες αιτήματα για συνάντηση και διαβούλευση που ματαίως εκφράζουν εδώ και ενάμιση χρόνο οι οργανώσεις των εργαζόμενων στον τουρισμό ανά την Ελλάδα.

Εξίσου ασαφείς και ασύνδετες ήταν τόσο οι 10 κατευθύνσεις που παρουσιάστηκαν σε επίπεδο ευρωπαϊκών στρατηγικών προκλήσεων, όσο και η συζήτηση για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό: περιορίστηκαν σε λύσεις «τεχνοκρατικού» περιερχομένου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η βιωσιμότητα της τουριστικής ανάπτυξης, η κοινωνική ανταποδοτικότητα, η χωρική διάσταση ή ζητήματα παραγωγής, διάθεσης και κατανάλωσης του τουριστικού προϊόντος.

Τέλος, από τα στελέχη της Κομισιόν δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από μια θερμή επίδειξη... «φιλελληνισμού» και υποστήριξη τους στην τουριστική και γενικότερη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης – εξάλλου, είναι οι ίδιοι που σχεδιάζουν και υλοποιούν το «δόγμα του σοκ», για να... θεραπεύσουν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους! Δυστυχώς, μόνο πίσω από τις κλειστές πόρτες συνόδων και διασκέψεων μπορεί να θεωρηθεί ο ελληνικός τουρισμός «success story».

M.Κριτσωτάκης

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: