5 λόγοι για να πάρετε έναν μεσημεριανό υπνάκο


Κατηγορία: Υγεία-Ομορφιά

Αποστολέας:

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας
Μπορεί η μεσημεριανή σιέστα πια να ανήκει στο παρελθόν -τουλάχιστον για τους εργαζόμενους- καθώς οι ρυθμοί της ζωής έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, που να μην τολμά να διανοηθεί κανείς ότι μπορεί να ξεκουράσει το σώμα, το μυαλό και τα μάτια του έστω και για ένα μισάωρο, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κι όμως, πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει ότι ένας μικρός υπνάκος μπορεί να αποβεί περισσότερο ωφέλιμος, ως προς την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα, αναφέρει δημοσίευμα του Mother Nature Network.

1. Ενισχύει την εγρήγορση του μυαλού
Σύμφωνα με μελέτες που διεξήγαγε η NASA σε στρατιωτικούς πιλότους και αστροναύτες, ένας υπνάκος 40 λεπτών βελτίωνε την απόδοση κατά 34% και την εγρήγορση του εγκεφάλου κατά 100%.

2. Βοηθά στη χαλάρωση και ξεκούραση του οργανισμού
Η μεσημεριανή σιέστα ή τα συχνά διαλλείματα από τη δουλειά, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά για να φέρει κανείς πέρας τις εργασιακές του υποχρεώσεις και καθήκοντα.

3. Αναζωογονεί και μειώνει το αίσθημα κόπωσης
Μια μελέτη που έγινε το 2009 σε νυσταγμένους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της βραδινής βάρδιας, βρήκε ότι ένας ύπνος διάρκειας 40 λεπτών (από τα οποία τα 19 λεπτά κοιμόντουσαν πραγματικά) αναζωογονούσε τους ελεγκτές και ήταν σε μεγαλύτερη εγρήγορση.

4. Βελτιώνει τη διάθεση
Αυτό ισχύει τόσο από τους πολύ μικρούς μέχρι τους πολύ μεγάλους. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι όταν νιώθει πολύ κουρασμένος… δεν «πετάει» στα ύψη από τη χαρά του. Ωστόσο, ένας υπνάκος μπορεί αμέσως να εκτοξεύσει τη διάθεσή του!

5. Βελτιώνει τη μνήμη
Στο βιβλίο του «Healthy Sleep Habits, Happy Child» ο Dr. Marc Weissbluth υποστηρίζει ότι όταν ένα παιδί κοιμάται, ο εγκέφαλός του επεξεργάζεται όσα έχει μάθει νωρίτερα. «Ο ύπνος θρέφει τον εγκέφαλο, όπως η προπόνηση ενισχύει τους μύες» γράφει ο ίδιος. Πολλές ακόμη μελέτες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δείξει ότι ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Πηγή
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: