Ρεαλιστική Ρύθμιση των Φορολογικών Οφειλών ζητάει η ΕΣΕΕ


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Με αφορμή δημοσιεύματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τον σχεδιασμό από την Κυβέρνηση νέας ρύθμισης των φορολογικών οφειλών, η ΕΣΕΕ απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας ευνοϊκότερους όρους για το χειμαζόμενο εμπόριο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Αναλυτικότερα, το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ημερήσιου Τύπου, ανοίγει και πάλι το θέμα των ρυθμίσεων των φορολογικών οφειλών προς το Δημόσιο.  Είναι προφανές ότι ακόμη και η τελευταία ρύθμιση του Ιουνίου 2013 δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Η ΕΣΕΕ, έχοντας κατά νου ότι, η αναζήτηση ρευστών διαθεσίμων εκ μέρους των επιχειρήσεων είναι, εκ προοιμίου, απαγορευτική, θεωρεί ότι ο τρόπος εφαρμογής της διαδικασίας της νέας ρύθμισης που θα θεσμοθετηθεί, για να έχει επιτέλους αποτέλεσμα και συμμετοχή από πλευράς επιχειρήσεων, θα πρέπει να έχει τα εξής  χαρακτηριστικά:

Ο τρόπος πληρωμής των δημιουργούμενων υποχρεώσεων να είναι τέτοιος ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν.  Οι φημολογούμενες 48 δόσεις πλέον δεν αρκούν.  Με τις υπάρχουσες συνθήκες στην αγορά, οι δόσεις για να είναι ρεαλιστικές θα πρέπει να «απλωθούν», φτάνοντας ακόμη και τις 100.

Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους συντελεστές προοδευτικότητας των επιβαρύνσεων και των προσαυξήσεων, γιατί η εμπειρία των προηγούμενων ρυθμίσεων έδειξε ότι καταλήγουν σε ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο.  Γνώμη της ΕΣΕΕ παραμένει ότι η ρύθμιση θα επιφέρει τα καλύτερα αποτελέσματά της εφόσον μηδενιστούν οι πρόσθετοι φόροι ή τα πρόσθετα τέλη που βεβαιώνονται με την κύρια οφειλή για όλα τα έτη.

Σταθερή και διαρκής ισχύς της σχεδιαζόμενης ρύθμισης.

Θεωρούμε ότι, οι ανωτέρω επισημάνσεις μας είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψη στο τελικό κείμενο για τη νέα ρύθμιση, που θα συμφωνηθεί με την Τρόικα.  Είναι, εξάλλου, απαραίτητο να ενημερωθούμε εγκαίρως, ώστε να αποδεχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι επιχειρηματίες τη διαδικασία της νέας ρύθμισης. 

Ωστόσο, συνολική μας αντίληψη παραμένει ότι, παρά τις όποιες προσπάθειες, οι παθογένειες του φορολογικού συστήματος δεν ξεπεράστηκαν.  Δεν δόθηκαν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα υπερφορολόγησης, πολυπλοκότητας, κόστους χρόνου – χρήματος, γραφειοκρατίας και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε σημαντικό να επαναθέσουμε ζητήματα προτεραιότητας για τη βελτίωση του συστήματος και για την άμεση αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων του εμπορίου και του φορολογικού πλαισίου.
Έχουμε, άλλωστε, καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σε σειρά επιμέρους θεμάτων για:

  • Σταθερό φορολογικό πλαίσιο σε βάθος χρόνου.
  • Επιβράβευση των συνεπών φορολογούμενων.
  • Απλό ελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό.
  • Θεσμοθέτηση και προστασία της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης».
  • Εύκολη και προσιτή μεταβίβαση επιχειρήσεων κα.»

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά:
«...Είναι πραγματικά μια ευκαιρία για την Κυβέρνηση να πείσει και να οδηγήσει την Τρόικα σε «έξυπνες» λύσεις φορολογικής συμμόρφωσης, αντί για τα μέτρα εκφοβισμού και φορολογικής εξόντωσης που κυριαρχούσαν έως τώρα. Όσοι μικρομεσαίοι επιβιώσαμε από την κρίση, την παρατεταμένη ύφεση και την υπερφορολόγηση πρέπει να έχουμε στην διάθεσή μας ένα χρηστικό εργαλείο ρύθμισης των οφειλών μας που θα εξασφαλίζει και θα εγγυάται την μόνιμη εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας».

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: