Στο πλαίσιο της συμμετοχής της ΕΣΕΕ στο Ελληνοκινεζικό Forum που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου - Enterprise Greece, με τίτλο "Ελλάδα-Κίνα: Ναυτιλία, Επενδύσεις και Εμπόριο" κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου Πρωθυπουργού στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
"...Η επίσκεψη του Κινέζου Πρωθυπουργού στην χώρα μας σηματοδοτεί τη συνέχιση των οικονομικών σχέσεων οι οποίες έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια και συνδέουν τη χώρα μας με μία από τις ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο. Μια σειρά από διμερείς επιχειρηματικές συμφωνίες έχουν ήδη υπογραφεί και έχουν να κάνουν με πέντε διαφορετικούς τομείς: ναυτιλία, υποδομές, εξαγωγικό εμπόριο, οικονομικές υπηρεσίες, χρηματοδότηση ναυπηγικών προγραμμάτων από κινεζικές τράπεζες, αλλά και υπηρεσίες πιστοποίησης ποιότητας. Η Ελλάδα έχει δύο δυνατά πλεονεκτήματα, αφενός δίνει "ευρωπαϊκό διαβατήριο" στις κινέζικες επενδύσεις και αφετέρου είναι "ρυθμιστής της κόντρας" Ανατολής-Δύσης στις θαλάσσιες μεταφορές, λόγω της παγκόσμιας επιρροής της ελληνόκτητης ναυτιλίας.
Η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και η έμπρακτη αναγνώριση από την πολιτική ηγεσία της Κίνας της υπαρκτής ανάκαμψης της Ελλάδας καταδεικνύουν ότι σταδιακά όλες οι χώρες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η έξοδός μας από την κρίση είναι κοντά. Η ΕΣΕΕ αναμένει πολλαπλασιαστικά οφέλη από τις επενδυτικές προοπτικές που συνοδεύουν την έλευση κινεζικών κεφαλαίων και την ανάπτυξη συγκεκριμένων κλάδων με σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες. Ιδίως, οι ναυτιλιακές και εμπορικές δραστηριότητες δημιουργούν προστιθέμενη αξία, ενώ αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες αύξησης του ΑΕΠ. Οι επενδύσεις 6,5 δις σε προνομιακούς τομείς για την ελληνική οικονομία είναι πάντα καλοδεχούμενες. Ειδικά το λιμάνι του Πειραιά μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων θα μπορεί να εξυπηρετεί 7 εκ. TEU, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί σε διαμετακομιστικό κόμβο της Μεσογείου και να ακολουθήσει την ανοδική πορεία της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας.
Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες που προκύπτουν και να αποδείξουμε εν τοις πράγμασι ότι είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία για την εγχώρια αγορά. Καλωσορίζουμε λοιπόν τις επενδύσεις της Κίνας σε αεροδρόμια, λιμάνια και ακίνητα, καθώς και όλες τις στρατηγικές νέες συμφωνίες, αλλά με ανταποδοτικά οφέλη για τη χώρα μας, την οικονομία και την απασχόληση. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι χωρίς επενδύσεις δεν μπορεί να εισέλθει η ελληνική οικονομία σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή τροχιά. Ο επιχειρηματικός κόσμος πράγματι εύχεται το 2014 να είναι η ελληνική χρονιά της Κίνας και η κινέζικη χρονιά της Ελλάδας..."
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα | |
Εκτύπωση σελίδας | |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: