Δ.Τ. - Τοποθέτηση κ. Γεωργαλή στο θέμα ίδρυσης και στέγασης 2ου ΕΠΑΛ


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Αίμη Μιχελιδάκη

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ                                      Ρέθυμνο 21 Ιουλίου 2014
ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΛΗ  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ 2ΟΥ ΕΠΑΛ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

 

Κύριε Διευθυντά

Με αφορμή την όψιμη φιλολογία περί ίδρυσης 2ου ΕΠΑΛ στο Ρέθυμνο και τα σχόλια περί ανετοιμότητας του Δήμου  και ανεπάρκειας του Τμήματος Παιδείας και του υπογράφοντος αρμόδιου Αντιδημάρχου να υποστηρίξει μια τέτοια δομή, θα ήθελα, να εκφράσω δημόσια την άποψη μας προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου.
Λόγω προφανούς έλλειψης υπεύθυνης ενημέρωσης αλλά και εξαιτίας μιας μονομέρειας που διαπιστώσαμε στην εξέταση του εν λόγω κρίσιμου ζητήματος από συναδέλφους σας, εκπροσώπους ΜΜΕ - οι οποίοι χωρίς καν να μπουν στον κόπο να ρωτήσουν και την άποψη του Τμήματος Παιδείας, επιδόθηκαν σε μια ανυπόστατη κριτική είτε για νε εξυπηρετήσουν προσωπικές συμπάθειες είτε για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, θα μου επιτρέψετε να κάνω μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό ίδρυσης του 2ου ΕΠΑΛ.  Καλό και χρήσιμο είναι να γνωρίζουν όλοι οι συμπολίτες μας με ποια φιλοσοφία και με ποιες ακριβώς ενέργειες προωθήθηκε αυτή η δομή την οποία χρειάζεται  η πόλη μας. 
Όπως λοιπόν οι περισσότεροι γνωρίζουν, στο νομό Ρεθύμνης λειτουργούν μόνο 2 Επαγγελματικά Λύκεια, το 1ο ΕΠΑΛ και το ΕΠΑΛ Γαράζου.
Το 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια με 650 μαθητές και σε κτιριακές υποδομές  που δεν έτυχαν συντήρησης τα  τελευταία 12 και πλέον  χρόνια.

Με την εφαρμογή του Καλλικράτη, το Ιανουάριο του 2011, ανατέθηκαν στους Δήμους 70 αρμοδιότητες στον τομέα της Παιδείας, από τις τέως Νομαρχίες και το Υπουργείο Παιδείας ενώ παράλληλα σημειώθηκε μείωση των επιχορηγήσεων ύψους  60% περίπου.
Ο Δήμος Ρεθύμνης, για την καλύτερη διαχείριση των προβλημάτων της Εκπαίδευσης των μαθητών ίδρυσε το Τμήμα Παιδείας- Δια Βίου Μάθησης. Με άμεσες ενέργειες  του Αυτοτελούς Τμήματος Παιδείας συστήθηκαν δύο Νομικά Πρόσωπα η Σχολική Επιτροπή Α/θμιας και η Σχολική Επιτροπή Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ρεθύμνης ,  εξυπηρετούνται 83 σχολικές  μονάδες που αριθμούν 11.000 μαθητές σε όλο το Δήμο ,έγινε το κλείσιμο βιβλίων και άνοιγμα νέων λογαριασμών ,ορίστηκαν Διοικητικά Συμβούλια ,σχολικά συμβούλια , οργανώθηκαν σύλλογοι γονέων κλπ , διαδικασία χρονοβόρα και εξαιρετικά  επίπονη. Με μεθοδευμένη,  λοιπόν, επίμονη και αδιάκοπη  προσπάθεια  επίλυσης  των μικρών και   μεγάλων     προβλημάτων  και σε αγαστή σε  συνεργασία  με όλους τους  εμπλεκόμενους στο Τμήμα , τις διοικήσεων των σχολικών επιτροπών  και   τα   σχολικά Συμβούλια ,τους Δ/ντές Εκπαίδευσης ,τους Δ/ντές Σχολείων, τους Συλλόγους Γονέων και της Ένωσης Γονέων,   μεγιστοποιήσαμε την    απόδοση  του Τμήματος το οποίο  καθιερώθηκε   στις πρώτες θέσεις σε πανελλαδικό επίπεδο , με ποσοστό  ικανοποίησης  της σχολικής κοινότητας που αγγίζει το 100%.

(Αναλυτικά, όλες οι δράσεις και το έργο του Τμήματος Παιδείας τα 3,5 χρόνια της λειτουργίας του,  αναφέρονται στον Απολογισμό του ο οποίος παρουσιάστηκε προ μηνών στους δημότες και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου να τον προμηθευτεί και να τον μελετήσει).

Μία από τις βασικές προτεραιότητες μας ήταν και η αναβάθμιση της Τεχνικής – Επαγγελματικής  Εκπαίδευσης. Αυτή η αναβάθμιση είχε διττό προσανατολισμό: Τη βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών και  την ενίσχυση της εν γένει λειτουργίας του Σχολείου προς όφελος των μαθητών κι εκπαιδευτικών τους. Σε ότι αφορά τον πρώτο στόχο και παρά τις οικονομικές δυσχέρειες επιλύσαμε χρόνια προβλήματα όπως: αλλαγή κουφωμάτων σε 2 ορόφους απομάκρυνση επικίνδυνων τζαμαριών, βελτίωση στατικής  επάρκειας σ’ ένα κτίριο, διενέργεια στατικών ελέγχων και των 2 κτιρίων  συντήρηση σε εξωτερικές κολώνες κτιρίων, εσωτερικό και εξωτερικό βάψιμο 60 αιθουσών των περισσότερων εγκαταστάσεων των ΕΠΑΛ, αναβάθμιση  - βελτίωση των εργαστηρίων, αποκατάσταση των τουαλετών,  εγκλατάσταση πρωτοποριακής υποδομής μετατροπής του τηγανόλαδου σε βιοκαύσιμο σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, επεμβάσεις πρασίνου, κατασκευή Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, αντικατάσταση σκέπαστρου που ήταν χρόνιο αίτημα των καθηγητών του Σχολείου κλπ.

Σε ότι αφορά το 2ο στόχο μας, η σταθερή και αποτελεσματική   συνεργασία του Τμήματος Παιδείας με ικανότατους καθηγητές των ΕΠΑΛ και το Δ.Σ. των ΕΛΤΕΡ, μας επιτρέπει σε συνεχή βάση να γνωρίζουμε τα προβλήματα που ανακύπτουν και να αναζητούμε από κοινού εφικτές και ρεαλιστικές λύσεις.

Επειδή θεωρούμε εξίσου σημαντική με τη διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων των Σχολείων και το μελλοντικό προγραμματισμό επαρκούς διαχείρισης των θεμάτων της εκπαιδευτικής κοινότητας η οποία αυξάνεται συνεχώς,  ειδικά για την Επαγγελματική Εκπαίδευση,  ο Δήμος μας  δέσμευσε  χώρο έκτασης 35 στρεμμάτων στην περιοχή «Νησί», νοτίως των Αρμένων, με στόχο  για την κατασκευή, όταν το Υπουργείο Παιδείας το αποφασίσει, όλων των κτιρίων που αφορούν την Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση  (Τεχνικά Λύκεια, Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ, Εργαστήρια για την προώθηση της Καινοτομίας και Έρευνας, κ.λπ ).
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, εντάχθηκε και η πρόταση μας για την ίδρυση 2ου ΕΠΑΛ και του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου. Σε αυτή της προσπάθεια είχαμε συμπαραστάτες   τη Διεύθυνση Β’θμιας Εκπαίδευσης, την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, τα Μέλη των Σχολικών Επιτροπών και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, το Σύλλογο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και τον Περιφερειακό Διευθυντή  Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης.
Τις τελευταίες μέρες έχουμε την ευτυχή κατάληξη αυτής  της προσπάθειας  αφού το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την ίδρυση των δύο παραπάνω Σχολείων.                
Ενώ λοιπόν σε άλλους Δήμους καταργούνται ή συγχωνεύονται σχολεία, στο Δήμο Ρεθύμνης ιδρύθηκαν 2 νέα  Γενικά Λύκεια (Ατσιποπούλου, 4ο ΓΕΛ – Αρσάνειο Λύκειο),  νέο Γυμνάσιο (5ο Γυμνάσιο – Αρσάνειο  Γυμνάσιο ) ένα νέο ΕΠΑΛ (2o ΕΠΑΛ) και το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο.
Τα 2 Γενικά Λύκεια και το Αρσάνειο Γυμνάσιο θα λειτουργήσουν το σχολικό έτος 2015-2016 που θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των νέων κτιρίων (τώρα βρίσκονται  σε αναστολή λειτουργίας). 
Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με το 2ο ΕΠΑΛ. Να ανασταλεί η λειτουργία του για το σχολικό έτος 2014 -15 και να αρχίσει να λειτουργεί από το σχολικό έτος 2015-16 αφού τότε αποδεσμεύεται το κτίριο του Γυμνασίου Ατσιποπούλου. Με ομόφωνη όμως απόφαση  των Μελών της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, του ΔΣ της ΕΛΤΕΡ, της Ένωσης Γονέων της Δ/νσης Β’θμιας Εκπ/σης  και του Σχολικού Συμβούλου Φιλολόγων αποφασίστηκε ειδικά το 2ο ΕΠΑΛ να λειτουργήσει από το σχολικό έτος 2014-15.
Επειδή παρότι εξ’ αρχής που θέσαμε το στόχο ίδρυσης 2ου ΕΠΑΛ διερευνούσαμε τις δυνατότητες στέγασης του,  χωρίς όμως να έχουμε βρει κατάλληλη λύση δεδομένου του οξύτατου προβλήματος σχολικής στέγης που αντιμετωπίζουμε στο Ρέθυμνο, όταν   εγκρίθηκε από το Υπουργείο η ίδρυσή του , συνεδριάσαμε με όλους τους αρμόδιους φορείς και αποφασίστηκε  κατά πλειοψηφία (μειοψήφισαν η ΕΛΜΕΡ και ο Σύλλογος Δασκάλων – Νηπιαγωγών) για τη σχολική χρονιά 2014-15 να συστεγαστούν το 1ο με το 2ο υπό ίδρυση 2ο ΕΠΑΛ με το σκεπτικό ότι το 2ο ΕΠΑΛ δεν θα λειτουργήσει την πρώτη χρονιά σε πλήρη ανάπτυξη (θα λειτουργήσουν μόνο η Α’ και Β’ Λυκείου). Άλλωστε στο παρελθόν  και στα ίδια κτίρια συλλειτούργησαν το Τεχνικό και το Επαγγελματικό Λύκειο, το 1ο και το 2ο ΤΕΕ, το 1ο ΕΠΑΛ και η ΕΠΑΣ.
Είναι απορίας άξιον λοιπόν, ενώ συζητάμε από πέρυσι για το 2ο ΕΠΑΛ κι ενώ έχουν μεσολαβήσει 20 και πλέον ημέρες μετά την απόφαση του Υπουργείου και την απόφαση συστέγασης των 2 ΕΠΑΛ, η αντίδραση του  Συλλόγου Γονέων του 1ου ΕΠΑΛ μέλη του οποίου ανακίνησαν το θέμα χωρίς να προηγηθεί σύγκλιση του Σχολικού Συμβουλίου στο οποίο συμμετέχει και Μέλος του Δήμου.
Ειλικρινά δεν επιθυμώ να έρθω σε αντιπαράθεση με Γονείς. Η μέχρι σήμερα συνεργασία μου με όλους τους Συλλόγους Γονέων ουδέποτε επισκιάστηκε από καμία σκοπιμότητα ή κακή πρόθεση.
Δεν μπορώ όμως να μην σχολιάσω το γεγονός ότι η ανάδειξη του συγκεκριμένου ΔΣ προέκυψε από τη συμμετοχή στην εκλογική  διαδικασία μόλις του 1/10 των Γονέων του ΕΠΑΛ, οι οποίοι αριθμούν συνολικά τα 1200 άτομα.
Η συντριπτική αυτή μειοψηφία των ελαχίστων Γονέων ακόμη κι από το ίδιο το ΔΣ,  λοιπόν,   θα υποβαθμίσει τις επίπονες και επίμονες προσπάθειες τόσων φορέων να ιδρυθεί ένα νέο ΕΠΑΛ, θα ακυρώσει αυτή την προοπτική που διανοίγεται για τα παιδιά που επιλέγουν το συγκεκριμένο κλάδο σπουδών, αντιδρώντας σε μια λύση προσωρινού χαρακτήρα, αυτή της συστέγασης,  η οποία  θα μας δώσει το δικαίωμα να διεκδικήσουμε θεσμικά, με μεγαλύτερη ευκολία, την οριστική  στέγαση του 2ου ΕΠΑΛ, σε κατάλληλο χώρο; Ή μήπως θεωρούν πως αν μεταθέσουμε τη λειτουργία του 2ου ΕΠΑΛ για τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά , τα παιδιά που θέλουν να εγγραφούν φέτος στο ΕΠΑΛ θα περιμένουν μέχρι τότε;. Μοιραία θα πολλαπλασιαστούν οι μαθητές στο 1ο ΕΠΑΛ και μετά θα διαμαρτύρονται όλοι για μαθητικό υπερπληθυσμό και ανεπάρκεια υποδομών.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΛΤΕΡ κ. Δασκαλάκης, σχολιάζοντας τον τρόπο και τον χρόνο που εκδηλώθηκαν οι αντιδράσεις ανέφερε: « Όποιοι λένε να μη λειτουργήσει φέτος το 2ο ΕΠΑΛ είναι μικρόμυαλοι κι έχουν πολιτικές σκοπιμότητες».  Θα συμφωνήσω μαζί του αποδίδοντας το χαρακτηρισμό σε όσους, κάνοντας χρήση της δημοσιογραφικής τους ιδιότητας αλλά όχι και της δεοντολογίας, εξαπολύουν κακόβουλες κριτικές για θεσμικά πρόσωπα, με τα οποία αποφεύγουν πρώτα να συνδιαλαγούν έστω υπό το πνεύμα της διασταύρωσης  των πληροφοριών που επικαλούνται και των συμπερασμάτων που βγάζουν.
Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη και το Τμήμα Παιδείας, όπως κι εγώ προσωπικά,  δεν αρνηθήκαμε ποτέ σε κανέναν να μας καταθέσει τη γνώμη και πρόταση του, την οποία πάντοτε ακούμε με προσοχή και της αποδίδουμε τη χρησιμότητα που αξίζει.  Αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι συνεργάζονται μαζί μας. 
Οι υπόλοιποι που εξαντλούν το ενδιαφέρον τους για τα προβλήματα της πόλης σε  λιβελογραφήματα και κιτρινόχρωμες κριτικές,  δεν μας αφορούν και ούτε επηρεάζουν την αφοσίωση μας στο έργο που μας εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες μας.  
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.     

                                                                               Με εκτίμηση

                                                                    Γιώργος Γεωργαλής

                              Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: