Ο δεκάλογος των Χριστουγεννιάτικων αγορών...


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ Ένωση Καταναλωτών - Η Ποιότητα της Ζωής

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Σε μια εποχή που η χρηματοοικονομική κρίση είναι το κυρίαρχο θέμα, έχει αγγίξει για τα καλά  την τσέπη μας, και όλοι έχουμε  αρχίσει να σκεφτόμαστε πως θα ξοδέψουμε λιγότερα… συνάμα η μαγεία των χριστουγεννιάτικων γιορτών για μικρούς και μεγάλους, ενδέχεται να μας παρασύρει…ή και να μας προβληματίσει, ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες μας.

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.,  θεωρεί σκόπιμο να υπενθυμίσει στους καταναλωτές κάποια σημεία που πρέπει να προσέξουν, ώστε να αποφύγουν περιττά έξοδα αλλά και πιθανές ταλαιπωρίες μετά.

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., συνιστά εγκράτεια, σύνεση, αυστηρό προγραμματισμό, και να μην ξεχνούμε  το τρίπτυχο: ελέγχω – συγκρίνω – επιλέγω

 

  1.  Καταγράψτε τις ανάγκες μικρών και μεγάλων πριν βγείτε για αγορές. Το εορταστικό κλίμα είναι πολύ εύκολο να σας παρασύρει σε «περιττές» αγορές, και μάλιστα χωρίς να έχετε καλύψει τις πραγματικές σας ανάγκες.
  2. Αυτή την εποχή υπάρχει πληθώρα προσφορών από μεγάλες εταιρείες, όπως π.χ. κέντρα αδυνατίσματος, κινητής τηλεφωνίας, αυτοκινήτων, τραπεζών, ταξιδιών, κτλ. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αξιολόγηση των αναγκών σας και στις οικονομικές σας δυνατότητες.
  3. Στα είδη ένδυσης και υπόδησης που είναι πάντα μία δύσκολη αγορά, ελέγξτε την καρδαρόμπα σας, ίσως σας πείσει να μην διαθέστε χρήματα σ΄αυτούς τους δύσκολους καιρούς.  Εάν παρ όλα αυτά δεν πιστείτε, ελέγξτε την πραγματική ποιότητα και την τιμή και μην παρασύρεστε από τις διαφημίσεις και τις φίρμες.
  4. Αποφύγετε να αγοράζετε με πιστωτικές κάρτες, έχουν πολύ υψηλό επιτόκιο. Αν ωστόσο τις χρησιμοποιήσετε, προσέχετε ιδιαίτερα τους όρους πληρωμής (αριθμό δόσεων, ποσό κάθε δόσης, επιτόκιο, έγκαιρη εξόφληση, κτλ.). Το σύνολο των  μηνιαίων  δόσεων  σας (από όλες τις οφειλές σας) να μην υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματός σας
  5. Αποφύγετε την αγορά οικιακών συσκευών και άλλων αγαθών μεγάλης αξίας (έπιπλα). Οι αγορές αυτές απαιτούν συστηματική έρευνα της αγοράς, και η περίοδος των εορτών δεν είναι η καλύτερη για κάτι τέτοιο. Αν παρ’ όλα  αυτά αγοράσετε αγαθά μεγάλης αξίας, πρώτον, να ζητάτε οπωσδήποτε την εγγύηση, και, δεύτερον, να ζητάτε, όταν χρειάζονται, οδηγίες στα Ελληνικά.
  6. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βλέπετε υπερβολικά χαμηλές τιμές, και ιδιαίτερα όταν δεν είναι προσφορές. (Ίσως και να είναι ελαττωματικά ή χαμηλής ποιότητας).
  7.  Να μην ψωνίζετε από πλανόδιους, διότι ενδέχεται να είναι προϊόντα χαμηλής ποιότητας, ακόμη και επικίνδυνα,  δεν παίρνετε απόδειξη, δεν μπορείτε να βρείτε το δίκιο σας εάν το προϊόν είναι ελαττωματικό.
  8. Προσοχή στα οπωροκηπευτικά. Αποφεύγετε την αγορά μη εποχιακών προϊόντων, οι τιμές είναι ιδιαίτερα υψηλές.
  9.  Ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά παιδικών παιχνιδιών, πρέπει να φέρουν το σήμα CE.  Όσα παιχνίδια φέρουν το σήμα (CE), σημαίνει ότι στην κατασκευή τους έχουν τηρηθεί οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για την ασφαλή χρήση τους.   Να διαβάζετε προσεκτικά τις προειδοποιήσεις την ηλικία που απευθύνεται και τις οδηγίες για την προφύλαξη κατά τη χρήση του παιχνιδιού, που πρέπει να υπάρχουν στην συσκευασία και να είναι γραμμένες στην ελληνική γλώσσα.
  10.    Τέλος, μην ξεχνάτε να παίρνετε και να  φυλάσσετε τις αποδείξεις για ό,τι αγοράζετε, ιδιαίτερα τώρα τις γιορτές. Και να μην ξεχνάτε ότι:  Κερδισμένος είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής
Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. σας εύχεται καλές γιορτές
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: