Δ.Τ. Για την Τράπεζα Χρόνου


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟ

   Με στόχο την υποστήριξη ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται ή απειλούνται από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, η «Ξένιος Ζεύς» ΑμΚΕ σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου, προχωρούν στην υλοποίηση ενός πλέγματος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών .Στο πλαίσιο του προγράμματος λειτουργούν οι παρακάτω κοινωνικές δομές : Γραφείο Διαμεσολάβησης ,Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Δημοτικός Λαχανόκηπος, Κοινωνικό Συσσίτιο.
   Όσον αφορά την Τράπεζα Χρόνου Ρεθύμνου είναι μια κοινωνική δομή που συμμετέχει στην υλοποίηση της πράξης «κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας» στο πλαίσιο του Ε.Π «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού» ΕΣΠΑ 2007-2013. Είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής με βάση το χρόνο και όχι το χρήμα. Τα προτερήματα της τράπεζας χρόνου ποικίλουν και θα τα αναλύσουμε με συντομία. Είναι φανερό ότι υπάρχει δραματική μείωση της αγοραστικής μας δύναμης λόγω της μείωσης των μισθών αλλά και του μεγάλου ποσοστού ανεργίας. Με την αχρήματη συναλλαγή παύουμε να είμαστε δέσμιοι του χρήματος για να ικανοποιούμε βασικές ανάγκες για την επιβίωσή μας.
   Επιπλέον, ένα δεύτερο προτέρημα αυτού του εναλλακτικού οικονομικού μοντέλου είναι ότι φέρνει σε επαφή τους ανθρώπους, δημιουργεί δεσμούς, καλλιεργεί την συνεργασία, την αλληλοϋποστήριξη, την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων που συμμετέχουν σε τέτοια εναλλακτικά σχήματα, χτίζοντας κοινότητες ανθρώπων βασισμένες σε υψηλές αξίες και ιδανικά που στόχο έχουν την αρμονική συμβίωση κι όχι τον ακραίο ανταγωνισμό.
   Αποτελεί ένα δίκτυο πολιτών μέσω του οποίου υπάρχει η δυνατότητα να ανταλλάσσονται υπηρεσίες και προϊόντα χρησιμοποιώντας ως μονάδα ανταλλαγής όχι το χρήμα αλλά το δικό μας άυλο «νόμισμα» το ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα). Για παράδειγμα, ένας ηλεκτρολόγος προσφέρει 1 ώρα ηλεκτρολογικές υπηρεσίες σε κάποιο μέλος και με αυτό τον τρόπο κερδίζει 1 ΤΕΜ το οποίο στη συνέχεια το ξοδεύει λαμβάνοντας 1 ώρα μάθημα αγγλικών.
   Η Τράπεζα Χρόνου απευθύνεται σε ΟΛΟΥΣ – εθελοντές, εργαζόμενους, ανέργους, φοιτητές, συνταξιούχους, άπορους. Παράλληλα, δίδεται η δυνατότητα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης από τον κοινωνικό λειτουργό της Τράπεζας Χρόνου.

  Είναι σίγουρο πως όλοι έχουμε κάτι να προσφέρουμε το οποίο δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το αντικείμενο της εργασίας μας π.χ να μεταφέρεις κάποιον σε μια διαδρομή που κάνεις, να προσφέρεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι ή που φτιάχνεις, να βοηθήσεις κάποιον να μάθει χρησιμοποιώντας τα χόμπι και τα ταλέντα σου, Άρα:            Μη χάνεις το χρόνο σου….χρησιμοποίησέ τον!
  Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να μετέχουν σε αυτήν την καινοτόμα κοινωνική δράση μπορούν να επισκεφτούν τα γραφεία της Τράπεζας Χρόνου στη διεύθυνση Γερακάρη 63 (όπισθεν Δημαρχείου, πρώην γραφεία Δημοτικής Αστυνομίας,)  είτε να ενημερωθούν τηλεφωνικώς στο 28313-41256 και  μέσω e-mail στο txronou.reth@rethymno.gr.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: