Δ.Τ.ΕΣΕΕ για απόφαση του ΣτΕ για Κυριακές


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

«Δικαίωση ΕΣΕΕ από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές»
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και ο εμπορικός κόσμος της χώρας αισθανόμαστε δικαιωμένοι από την 307/2014 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία αναστέλλεται η ισχύς της Υπουργικής Απόφασης Κ1-1119/7-7-2014, που απελευθέρωνε την λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε 10 περιοχές της χώρας.  Η ΕΣΕΕ ήδη από τα τέλη του 2012, είχε αντιταχθεί σθεναρά και με επιχειρήματα στην πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, 52 Κυριακές το χρόνο.
Από την πρώτη στιγμή, τεκμηριώσαμε ότι το άνοιγμα τις Κυριακές σπρώχνει στο κενό την μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί ζωντανή μέσα στην κρίση.  Η συγκεκριμένη απελευθέρωση -σε περίοδο βαθειάς ύφεσης- δεν αυξάνει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, απλά τον αναδιανέμει προς όφελος εκείνων, που έχουν και τον τρόπο και την ρευστότητα για να αναλάβουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας την Κυριακή. Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο μικροεργοδότης και ο αυτοαπασχολούμενος μπορεί να προσπαθήσει να ακολουθήσει με τεράστιο οικονομικό, προσωπικό και οικογενειακό κόστος αλλά είναι φύσει και θέσει αδύνατο να τα καταφέρει.
Από την αρχή υποστηρίξαμε ότι ώρες λειτουργίας υπάρχουν αρκετές, χρήματα δεν υπάρχουν στη διάθεση των καταναλωτών.  Οι ανοιχτές Κυριακές για όλα τα καταστήματα εξασφαλίζουν ότι και τα ελάχιστα διαθέσιμα της κατανάλωσης που απομένουν, κατευθύνονται προς τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Το Ανώτατο Δικαστήριο δέχθηκε τις θέσεις μας και προς το παρόν η πλήρης απελευθέρωση δεν περνάει.  Για την διαμόρφωση του σκεπτικού του, το Δικαστήριο έλαβε υπόψη τα επιχειρήματά μας και τα στοιχεία που με ιδιαίτερη επιμέλεια είχε συγκεντρώσει το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ), ειδικά σε ότι αφορά ανάλογες εμπειρίες άλλων χωρών αλλά και την αξιολόγηση δεδομένων από την ελληνική αγορά.
Τα κύρια σημεία που πρέπει να κρατήσουμε από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι τα εξής:

  1. Μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της ασκηθείσας αίτησης ακυρώσεως της ΕΣΕΕ (και όχι μέχρι το τέλος του χρόνου όπως αναφέρουν ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης), η απόφαση Κ1-1119/7-7-2014 παύει να ισχύει και μαζί της παύει να ισχύει η πλήρης απελευθέρωση στα ιστορικά κέντρα Αθήνας, Θεσσαλονίκης, στη Ραφήνα, στο Πικέρμι, στην Χαλκιδική και στα νησιά Ρόδο, Κω, Σύρο, Ερμούπολη, Μύκονο και Θήρα.
  2. Για όλες τις παραπάνω περιοχές αναβιώνει η απόφαση που είχε λάβει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, δυνάμει του άρθρου 16 ν. 4177/2013.  Υπενθυμίζεται ότι –σε περίπτωση που η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη επέτρεπε την λειτουργία των καταστημάτων ορισμένες Κυριακές του χρόνου στις ως άνω περιοχές- τα καταστήματα που καλύπτει είναι αυτά με έκταση κάτω των 250 τμ, τα οποία δεν ανήκουν σε αλυσίδες, εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.  Όσοι επιχειρηματίες ανοίξουν τα καταστήματά τους στους παραπάνω τόπους χωρίς να έχουν το σχετικό δικαίωμα, κινδυνεύουν με τα διοικητικά πρόστιμα του ν. 4177/2013, με την ποινή φυλάκισης του άρθρου 42 ν. 1892/1990 αλλά και από τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας για την απασχόληση των μισθωτών τους.

Η ΕΣΕΕ και οι λοιποί φορείς που προσφύγαμε κατά της απόφασης του Υπουργείου Ανάπτυξης συνεχίζουμε την προσπάθειά μας και ετοιμάζουμε πλέον το οπλοστάσιό μας για την κύρια συζήτηση επί της αίτησης ακύρωσης, που θα συζητηθεί στις αρχές Νοεμβρίου ε.ε. 

Δήλωση του προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη για την απόφαση του ΣτΕ: Νίκη σε μια μάχη, όχι στον πόλεμο!

«...Η απόφαση του ΣτΕ ήταν η δικαίωση της αποφασιστικής αντίθεσης του εμπορικού κόσμου της χώρας στο μέτρο του υποτιθέμενου ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές. Για παραπάνω από 2 χρόνια εκθέτουμε με επιχειρήματα και μετά λόγου γνώσης τις καταστροφικές συνέπειες του ολοκληρωτικού ανοίγματος των καταστημάτων και επισημαίνουμε τις πραγματικές διαστάσεις του εν λόγω θέματος. Προσωπικά νιώθω ανακούφιση γιατί όπως φάνηκε δεν ήμουν ο μόνος που διαπίστωνε ένα δυσχερές μέλλον για τις Μμε επιχειρήσεις εάν και εφόσον εφαρμοζόταν το εν λόγω μέτρο καθ' ολοκληρίαν· αντίθετα όπως φάνηκε και οι δικαστές φαίνεται να συμμερίζονται αυτές τις ανησυχίες. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους στην ΕΣΕΕ, τις Ομοσπονδίες, τους Εμπορικούς Συλλόγους, εργοδότες και εργαζόμενους για τη στήριξη που προσέφεραν στις προσπάθειές μας. Να είναι σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο με γνώμονα τα συμφέροντα της Μμε επιχειρηματικότητας. Μπορεί να αισθανόμαστε δικαίωση από την απόφαση του ΣτΕ, αλλά κρατάμε χαμηλούς τόνους, θεωρώντας ότι κερδήθηκε μία σημαντική μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος, αφού εκκρεμεί η απόφαση της κύριας υπόθεσης που αφορά στην πλήρη ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης.  Ελπίζουμε πάντως ότι εξ’ αφορμής αυτής της τόσο σημαντικής απόφασης, το Υπουργείο Ανάπτυξης θα καταλάβει ότι το θέμα των Κυριακών, όπως και τα άλλα σημαντικά θέματα της αγοράς,  πρέπει να είναι αντικείμενο συνεννόησης και όχι διαμάχης με τους μικρομεσαίους εμπόρους και την ΕΣΕΕ που τους εκπροσωπεί».

 

 

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: