ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

ΙΝΚΑ - Ινστιτούτο Καταναλωτών

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

ΘΕΜΑ 1ο : ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ

Ο σκοπός του μποϋκοτάζ είναι πολύπλευρος και ουσιαστικός και είθε να τον κατανοήσουμε σύντομα όλοι οι πολίτες του πλανήτη, δημιουργώντας ένα δικό μας πάγιο κοινωνικό θεσμό υπέρ της ειρήνης και κατά του πολέμου: όποιος επιτίθεται κατά άλλου κράτους, όποιος επιτίθεται κατά αμάχων και υποδομών της ζωής τους αυτομάτως θα μποϋκοτάρεται από την παγκόσμια κοινότητα των πολιτών.

Αναφέρουμε μερικούς από τους κύριους σκοπούς του μποϋκοτάζ.
Έχει σκοπό να αποτελέσει εκδήλωση της δυσαρέσκειας και αντίθεσης των πολιτών/καταναλωτών (όλοι είμαστε) στον πόλεμο, στον θάνατο, στον βομβαρδισμό αμάχων πολιτών και στην καταστροφή των υποδομών που στηρίζουν την ζωή τους. Έχει σκοπό να ενισχύσει την ειρήνη και την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης και ζωής.
Έχει σκοπό να αποτελέσει σημαντικό οικονομικό αποτρεπτικό παράγοντα για όσους πράττουν ή σκέπτονται να πράξουν τα ανωτέρω.

Έχει σκοπό να δυσχεράνει και, ει δυνατόν, να σταματήσει την άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση των πολεμικών επιχειρήσεων μέσα από την εισροή κεφαλαίων στο κράτος που διαπράττει τις ενέργειες αυτές.
Έχει σκοπό να δημιουργήσει εσωτερικούς αποτρεπτικούς παράγοντες για τους πολίτες και τις εταιρείες του κράτους που επιτίθεται, καθώς θα πιέσουν οι ίδιες (λόγω απώλειας «αγορών» και κερδών) να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα και να προτιμηθούν ειρηνικές λύσεις στην επίλυση των προβλημάτων και διαφορών.

Από την αμιγώς θεωρούμενη πλευρά του καταναλωτικού δικαίου και της δράσης του κινήματος των καταναλωτών, αναφέρεται στο πλαίσιο  της «ηθικής» των εταιρειών και του εμπορίου, που ενεργοποιούνται σε κράτος που διαπράττει τέτοιου είδους ενέργειες και ενισχύουν με την οικονομική και λοιπή τους διάσταση το επιτιθέμενο κράτος και την οικονομία του. Τα σχετικά παραδείγματα δράσης του καταναλωτικού κινήματος είναι πάμπολλα.

Έχει επίσης σκοπό να συνειδητοποιήσει τους πολίτες/καταναλωτές τόσο στην πολιτική διάσταση και δυνατότητα της αγοραστικής τους δύναμης, όσο και στην έρευνα και επιλογή των προϊόντων που προμηθεύονται.
Στους ανωτέρω βασικούς σκοπούς μπορούν να προστεθούν δεκάδες άλλοι συναφείς ή μη. 

Το μποϋκοτάζ δεν στρέφεται κατά λαών, προσπαθεί μόνο να παρεμποδίσει τον πόλεμο και τις άθλιες συνέπειές του. Προσπαθεί να αποτελέσει εκδήλωση της παγκόσμιας δυσαρέσκειας στην εγκληματική φύση του πολέμου και της δολοφονίας αμάχων. Προσπαθεί να δώσει στον επιτιθέμενο λαό την συνείδηση της αξίας της ανθρώπινης ζωής κάθε ανθρώπου και της ίδιας της ειρήνης.

ΘΕΜΑ 2ο : ΠΟΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ.

Το μποϋκοτάζ αφορά (και πρέπει να αφορά) τα προϊόντα που έχουν προέλευση κατασκευής το κράτος του Ισραήλ. Αφορά δηλ. τα  «ΜADE IN ISRAEL» προϊόντα.
Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί μία λίστα εταιρειών που εμφανίζεται ως λίστα εταιρειών ισραηλινών συμφερόντων. Την λίστα έδωσε στην δημοσιότητα αραβικό / ισλαμικό site με έδρα την Μεγ. Βρετανία.  Όμως, από τις πληροφορίες που δίνει το ίδιο το site προκύπτει ότι οι περισσότερες από τις εταιρείες αυτές έχουν απλώς εγκαταστάσεις ή σημαντικές εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ (όπως έχουν ως πολυεθνικές σε πολλά κράτη του κόσμου).

Κατά συνέπεια, το μποϋκοτάζ των εταιρειών αυτών ως Ισραηλινών δεν αποτελεί ορθά αιτιολογημένη θέση και βέβαια δεν εντάσσεται στο παρόν μποϋκοτάζ υπέρ της ειρήνης (ως γενικό μποϋκοτάζ κατά πολυεθνικών θα μπορούσε να τεθεί, υπό άλλη όμως βάση). Στο πλαίσιο της δράσης των εταιρειών αυτών είναι σαφές ότι το μποϋκοτάζ μπορεί κάλλιστα να αφορά τα προϊόντα τους που παράγονται στο κράτος του Ισραήλ.
Είναι επίσης σαφές ότι το μποϋκοτάζ πρέπει να αφορά και αφορά κάθε εξω-ισραηλινή εταιρεία που στηρίζει άμεσα χρηματικά (φανερά ή κρυφίως) το επιτιθέμενο κράτος με αποφάσεις και τρόπους που είναι αντίθετοι με την αμιγώς εμπορική της λειτουργία. Εάν δηλ. μια εταιρεία συγκεντρώνει εισπράξεις της ή κεφάλαια προκειμένου να χρηματοδοτήσει ένα επιτιθέμενο κράτος. Αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να στηλιτεύεται μαζί με την εταιρεία που το πράττει.

Στο διαδίκτυο επίσης κυκλοφορεί η πληροφορία ότι ο κωδικός 729 ΧΧΧΧΧΧ, δηλ. κωδικός barcode που αρχίζει από 729 σημαίνει προέλευση από το κράτος του Ισραήλ. Δυστυχώς, για όσους θα ήθελαν εύκολα να μπορούν να αναγνωρίζουν με αυτό τον τρόπο τα ισραηλινά προϊόντα, πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή η πληροφορία αφορά μεν τον οργανισμό κωδικοποίησης του Ισραήλ, χωρίς να είναι απόλυτα ακριβής και κυρίως απόλυτα ασφαλής. Ο αριθμός αυτός αφορά τον οργανισμό / εταιρεία που δίνει κωδικοποίηση συσκευασίας με barcode. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αφορά απλώς μια εταιρεία που μόνο συσκευάζει για λογαριασμό άλλου και τίποτα περισσότερο. Επίσης μπορεί μια ισραηλινή εταιρεία να έχει λάβει τέτοιο σύστημα κωδικοποίησης από την Ελλάδα ή άλλη χώρα και να εμφανίζεται με άλλο κωδικό ή αντίστροφα να έχει λάβει τέτοιο σύστημα μια μη ισραηλινή εταιρεία από το σχετικό γραφείο του Ισραήλ. Είναι μία ένδειξη και δεν είναι απόλυτη απόδειξη. (Δείτε σχετικά το Δείτε εδώ).

Σαφή εικόνα μπορεί να έχει κάποιος από τον έλεγχο της χώρας προέλευσης που πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται στην συσκευασία προϊόντων εκτός Ε.Ε. . Ο έλεγχος του barcode και η εύρεση του παραγωγού ή συσκευαστή μπορεί να γίνει στην ιστοσελίδα: http://gepir.gs1.org/V31/xx/. Όποιος θέλει να ελέγξει μερικά προϊόντα καλό θα ήταν να ενημερώσει και τους υπόλοιπους.

ΘΕΜΑ 3ο : ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΙΣΡΑΗΛ

Γράφτηκε ότι δεν εισάγουμε παρά ελάχιστα από το Ισραήλ και διάφορα άλλα τοιαύτα. Αυτό είναι λάθος, η Ελλάδα είναι σημαντικότατος εισαγωγέας προϊόντων του Ισραήλ. Αντιγράφουμε από έκθεση του ΥΠ. Εξωτερικών (Β3 Δ/νση Οικ.Σχέσεων με χώρες Β.Αφρικής, Μ.Ανατολής και χώρες Κόλπου)

« ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Σύμφωνα με στοιχεία της Ισραηλινής Στατιστικής Υπηρεσίας, η ΕΕ ήταν ο κυριότερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ το 2006, αφού από τις χώρες-μέλη της προήλθε το 37,4% των συνολικών εισαγωγών του. Παράλληλα, αποτέλεσε τη δεύτερη εξαγωγική αγορά του Ισραήλ μετά τις ΗΠΑ (38,42%), απορροφώντας το 27,32% των συνολικών ισραηλινών εξαγωγών. Ο συνολικός όγκος εμπορικών συναλλαγών με τις χώρες ΕΕ σημείωσε ελαφρά αύξηση σε σχέση με το 2005. Ωστόσο, με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ το Ισραήλ παρουσίασε αρνητικό ισοζύγιο με  συνολικό έλλειμμα της τάξεως των 5,166,9 εκ. δολαρίων. Το γεγονός αυτό μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας και τη συνακόλουθη αύξηση των εισαγωγικών αναγκών της ισραηλινής οικονομίας, ως συνέπεια του θερινού πολέμου στο Ν.Λίβανο.

Μεταξύ των κυριότερων εμπορικών εταίρων του Ισραήλ εντός της ΕΕ για το έτος 2006, με βάση το συνολικό όγκο εμπορίου, η Ελλάδα κατέχει την 9η θέση (στις πρώτες θέσεις βρίσκονται το Βέλγιο, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία η Ιταλία και η Γαλλία). Με βάση τις ισραηλινές εξαγωγές προς χώρες ΕΕ, η παραπάνω κατάταξη δεν διαφοροποιείται, ενώ, με γνώμονα τις εισαγωγές, η Ελλάδα βρίσκεται στην 10η (οι σημαντικότερες εισαγωγικές αγορές για το Ισραήλ εντός της ΕΕ το 2006 ήταν το Βέλγιο, η Γερμανία, το ΗΒ, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Γαλλία).

Όσον αφορά τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές Ελλάδος-Ισραήλ παρατηρούμε αναλυτικότερα:

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο όγκος των διμερών συναλλαγών παρουσίασε σταθερή αύξηση κατά την τελευταία τετραετία, η οποία ενισχύθηκε σημαντικά το 2006 (49,5%). Ο ρυθμός αύξησης των ελληνικών εξαγωγών προς το Ισραήλ παρέμεινε επίσης σταθερός κατά το εν λόγω διάστημα, με εξαίρεση το 2006, κατά το οποίο οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ισραήλ υπερδιπλασιάστηκαν.

Αντίθετα, οι ισραηλινές εξαγωγές προς την Ελλάδα σημείωσαν το 2006, άνοδο κατά πολύ χαμηλότερη (5,8%) με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών να καταγράψει για πρώτη φορά στην περίοδο αναφοράς πλεόνασμα για την Ελλάδα, της τάξεως των 55,5 εκ. ευρώ.

 

 

ΔΙΜΕΡΕΣ  ΕΜΠΟΡΙΟ  Ελλάδος – Ισραήλ
  2003 2004 2005 2006 2007
Ελλ.Εξαγωγές (Χ) 103,9 97,3 107,8 232,2 121,6
Ελλ.Εισαγωγές (Μ) 185,7 175,6 168,6 176,7 212,5
% Συνόλου Εξαγωγών 0,86% 0,78% 0,76% 1,39% 0,70%
% Συνόλου Εισαγωγών 0,46% 0,41% 0,38% 0,34% 0,38%
Όγκος Εμπορ. (Χ+Μ) 289,7 272,9 276,5 409 334,2
Εμπ. Ισοζύγιο (Χ-Μ) -81,7 -78,2 -60,7 55,5 -90,8
Πηγή: ΕΣΥΕ Ποσά σε εκ. €

 

Για το έτος 2007, οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν κάμψη κατά 47,6% ενώ οι Ισραηλινές εξαγωγές προς την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 20,2% σε σχέση με το 2006. Ομοίως, ο συνολικός όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών κατέγραψε μείωση της τάξεως των 74,8 εκ. ευρώ  (-18,2%) και το εμπορικό ισοζύγιο υπήρξε ελλειμματικό κατά 90,8  εκατ. ευρώ, εις βάρος της Ελλάδος, κατά το ίδιο διάστημα.»

Θέμα 4ο : ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ

Δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε εταιρείες παραγωγής (δεν πρόκειται π.χ. για αυτοκίνητα). Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται από τον καταναλωτή με τους πιο πάνω τρόπους, κυρίως με την αναγραφόμενη χώρα προέλευσης και την ερώτηση στον προμηθευτή του.
Παραθέτουμε κατάλογο με προϊόντα που εισάγονται στην Ελλάδα από το Ισραήλ κατά κατηγορία, ώστε οι καταναλωτές να είναι ενήμεροι και υποψιασμένοι στις αγορές τους.

ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΤΟΥΣ 2007
(κύριες κατηγορίες προϊόντων),  σε εκατομ. $ ΗΠΑ

Στατιστ. Κεφάλ.

 

2007

2006

%
2007

0% μετ.
2007/2006

 

ΣΥΝΟΛΟ

289,5

273,1

 

6%

I

Ζώντα ζώα, προϊόντα ζωικού βασιλείου

0,3

0,2

0,10%

50%

II

Προϊόντα φυτικού βασιλείου

8,5

7,1

2,93%

19,71%

III

Λίπη, έλαια ζωικά-φυτικά

0,0

0,0

0%

0%

IV

Έτοιμα τρόφιμα, καπνός  

10,1

5,3

3,48%

90,5%

V

Ορυκτά προϊόντα

2,0

4,2

0,69%

-52,38%

VI

Προϊόντα χημικών βιομηχανιών  

81,5

94,8

28,15%

-14,02%

VII

Πλαστικά, ελαστικά προϊόντα

40,2

27,1

13,88%

48,3%

VIII

Δέρματα-γουναρικά 

0,1

0,0

0,03%

 

IX

Ξυλεία -Κάρβουνα-Φελλός

0,3

0,3

0,10%

0%

X

Χαρτομάζα και χαρτικά προϊόντα

6,6

5,7

0,31%

15,78%

XI

Κλωστοϋφαντουργικά 

12,4

10,6

4,28%

16,98%

XII

Υποδήματα

0,0

0,0

       0%

0%

XIII

Τεχνουργήματα πέτρας, τσιμέντο, ασβέστης, κεραμικά και γυαλικά

14

12,6

4,83%

11,11%

XIV

Πολύτιμες πέτρες, πολύτιμα μέταλλα, κοσμήματα και ψευδοκοσμήματα

7,1

4,6

2,45%

54,34%

XV

Βασικά μέταλλα και προϊόντα αυτών

29,5

10,2

10,18%

189,21%

XVI

Μηχανήματα, ηλεκτρ. συσκευές και συσκευές αναπαρ. ήχου και εικόνας

59,6

49,9

20,58%

19,43%

XVII

Αυτοκίνητα, αεροσκάφη, πλοία και σχετικό μεταφορικό υλικό 

0,6

29,4

0,2%

-97,95%

XVIII

Οπτικά, φωτογραφικά, όργανα μετρήσεως και ιατρικά εργαλεία

15,4

9,9

5,31%

55,55%

XX

Διάφορα βιομηχανικά προϊόντα

1,0

0,6

0,34%

66,6%

XXI

Είδη συλλογών 

0,0

0,1

0%

-100%

 

Διάφορα μη ταξινομ. προϊόντα

0,1

0,2

0,034%

-50%

 

ΣΥΝΟΛΟ χωρίς διαμάντια

283,4

269,2

 

5,27%

Πηγή: Ισραηλινή Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία, Επεξεργασία : ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ στο ΙΣΡΑΗΛ.

Οι καταναλωτές που προμηθεύονται προϊόντα από τις ανωτέρω κατηγορίες καλό θα ήταν να ψάχνουν τις ετικέτες και να ζητούν από τον προμηθευτή πληροφορίες και έγγραφα που αποδεικνύουν την προέλευση. Εάν δεν είναι ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις να αποφεύγουν την αγορά.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με τους νομικούς μας συμβούλους Δημήτρη Καραμήτσα 6936000836 και  Σήλια Τσέκερη 6936922852
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:







Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: