Δ.Τ.ΣΕΒΕ: Έμφαση στη στήριξη του αγροτικού κλάδου


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Σ.Ε.Β.Ε

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεσσαλονίκη, 17 Σεπτεμβρίου 2014

Έμφαση στη στήριξη του αγροτικού κλάδου

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014, μεταξύ της Διοίκησης του ΣΕΒΕ και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργου Καρασμάνη.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ Κυριάκος Λουφάκης, τόνισε ότι ζητούμενο για το ΣΕΒΕ είναι η ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής/μεταποίησης, της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και της υποκατάστασης εισαγωγών, με τον αγροτικό κλάδο να κατέχει σημαντική θέση στις εξαγωγές της χώρας.

Ο ΣΕΒΕ εστίασε στο κρίσιμο πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας και το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Ζήτησε τη μείωση του κόστους χρήματος και την αύξηση των χορηγήσεων προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις του αγροτικού κλάδου για κεφάλαια κίνησης ώστε να αντιμετωπίζουν με ίσους όρους τον ανταγωνισμό έχοντας ως συγκριτικό πλεονέκτημα την ποιότητα των προϊόντων τους καθώς και τη μείωση κάθε επιβάρυνσης που επηρεάζει το κόστος παραγωγής.

Αναφορικά με την Eθνική Στρατηγική Εξαγωγών και τις αναγκαίες δράσεις ενίσχυσης της εξωστρέφειας του αγροτικού κλάδου, ο ΣΕΒΕ τόνισε την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης από το εμπάργκο της Ρωσίας σε όλους τους θιγόμενους κλάδους της οικονομίας, καθώς και τη γενικότερη ανάγκη για διασπορά του κινδύνου και για διαφοροποίηση εξαγωγικών στόχων, στοχεύοντας σε νέες αγορές. Ως προς τα όποια μέτρα στήριξης της ΕΕ, ζήτησε να επεκταθούν σε όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής-διάθεσης αυτών των προϊόντων (παραγωγούς-τυποποιητές/διακινητές, μεταποιητές, εμπόρους) και να είναι κατά το δυνατό δίκαια και στοχευμένα (ποσόστωση ανά χώρα και ανά προϊόν με βάση το μεσοσταθμικό μέσο όρο του εξαχθέντος προϊόντος την τελευταία τριετία προς Ρωσία και όχι με την αρχή του «πρώτου αιτούντος» μέχρι την εξάντληση του κονδυλίου στο σύνολο της ΕΕ, όπως προέβλεπαν τα επείγοντα μέτρα της ΕΕ βοήθειας ύψους 125εκ.€) .
Ακόμα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για μείωση εισαγωγικών δασμών, συστηματική ενημέρωση των επιχειρήσεων του κλάδου για απαιτήσεις εισαγωγής τρίτων χωρών και διασφάλιση των προϋποθέσεων εισόδου των αγροτικών προϊόντων σε τέτοιες αγορές (ενδεικτικά: έκδοση φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών όπως υποδεικνύονται από τις αρχές της χώρας εισαγωγής, διμερή φυτοϋγειονομικά πρωτόκολλα όπου απαιτούνται, διαπίστευση γεωπόνων για έκδοση πιστοποιητικών φυτοϋγείας για εξαγωγές σε ΗΠΑ σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, κ.λ.π.).

Επιπλέον, ο ΣΕΒΕ παρουσίασε την πρότασή του για δημιουργία ολοκληρωμένων προγραμμάτων προώθησης/προβολής, τύπου «Eξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα» για τα αγροτικά προϊόντα (νωπά και Α’ μεταποίησης) στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας για την περίοδο 2014-2020. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και στην αποτελεσματική υποστήριξη που θα πρέπει να τύχουν οι εξαγωγές και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις μέσω Enterprise Greece, καθώς επίσης και στην ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού του Οργανισμού με το ΥΠΑΑΤ και τον ιδιωτικό τομέα, ιδίως με τους εξαγωγικούς φορείς με μακρόχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία όπως ο ΣΕΒΕ. 

Εξίσου σημαντική χαρακτήρισε ο ΣΕΒΕ την απλούστευση των προτελωνειακών διαδικασιών εξωτερικού εμπορίου και τη μείωση του κόστους για τις αγροτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη για τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου (Θεσμός Εγκεκριμένου Εμπόρου, ανάλυση κινδύνου, διασύνδεση ICISnet με ΜΕΝΟ), ενώ κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση των απλουστεύσεων. Στην ανταγωνιστικότητα του αγροτικού κλάδου θα συμβάλλουν η κατάργηση των ανταποδοτικών τελών για ποιοτικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους και της εγγυητικής επιστολής για εγγραφή στο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών.

Ο ΣΕΒΕ αναφέρθηκε και στην κρισιμότητα της ενίσχυσης της εφαρμοσμένης έρευνας και της πιστοποιημένης εξειδίκευσης στελεχιακού δυναμικού σε θέματα εξαγωγών/διεθνοποίησης καθώς ο αγροτικός κλάδος έχει ιδιαίτερη ανάγκη εξειδικευμένων στελεχών για την ανάπτυξή του σε ξένες αγορές.

Τέλος ειδικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

  • ο προγραμματισμός καλλιεργειών, η δημιουργία σχετικής βάσης δεδομένων σε περιφερειακό, εθνικό και κοινοτικό επίπεδο και η πιστοποίηση δενδρωδών καλλιεργειών κατά τη δήλωση των παραγωγών στο ΟΣΔΕ
  •  
  • η αποφυγή-αποτροπή της πρόωρης συγκομιδής, εμπορίας και  διακίνησης ακτινιδίων ώστε να μην επαναληφθούν τα περσινά φαινόμενα πρόωρης κοπής (με χαμηλά σάκχαρα). Γιατί από τη μια έρχονται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και από την άλλη έρχονται να καταστρέψουν την εικόνα των ελληνικών ακτινιδίων στο εξωτερικό υποβαθμίζοντας σοβαρά την ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του φρούτου. Δυστυχώς, παρά τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις, σε ορισμένες περιοχές της χώρας έχουν εκδοθεί ατομικές άδειες συγκομιδής με άμεσο κίνδυνο για τις εξαγωγές του ακτινιδίου. Ο ΣΕΒΕ ζήτησε από το ΥΠΑΑΤ και τις περιφερειακές υπηρεσίες του ποιοτικού ελέγχου εντατικούς ελέγχους συμμόρφωσης.

 

  • η πάταξη της διακίνησης ατυποποίητων οπωροκηπευτικών προϊόντων στην εγχώρια εσωτερική αγορά αλλά στις γειτονικές χώρες μέλη της ΕΕ
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:







Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: