Απάντηση Αντιδημάρχου Οικονομικών Δ.Ρ σε άρθρο κ.κ. Σταράκη Βουρβαχάκη


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ κ.κ. ΣΤΑΡΑΚΗ Γ. ΚΑΙ ΒΟΥΡΒΑΧΑΚΗ ΣΤ.

Κύριε Διευθυντά

Με αφορμή δημοσίευμα στον τοπικό τύπο για την χαρακτηριζόμενη ως «ανάλγητη φοροεισπρακτική πολιτική» του Δήμου Ρεθύμνης, την οποία καταγγέλλουν οι συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Σταύρος Βουρβαχάκης και Γιώργος Σταράκης, μέλη της παράταξης «Ρέθυμνο – Αλληλεγγύη – Ανατροπή», και προκειμένου να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις στους πολίτες του Ρεθύμνου, οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:
Ο Δήμος Ρεθύμνης ουδέποτε υπήρξε «ανάλγητος» και ουδέποτε ακολούθησε «φοροεισπρακτική» πολιτική, όπως αυτή περιγράφεται στην «καταγγελία» των δύο συναδέλφων, η οποία επιχειρεί να συνδυάσει -κατά εξαιρετικά νεφελώδη τρόπο- την άποψή τους για την πολιτική του κεντρικού κράτους, με τις διαδικασίες τις οποίες οφείλει να ακολουθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όμως, η πολιτική τοποθέτηση των δύο δημοτικών συμβούλων για τα οικονομικά της χώρας δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τη υποχρεωτική κατά νόμο  διαδικασία είσπραξης βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών που ζητήθηκαν το τελευταίο διάστημα εγγράφως, από τους περίπου δέκα χιλιάδες οφειλέτες (όχι μόνο δημότες του Δήμου Ρεθύμνης), με ενέργειες της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Οι συνδημότες μας πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Ν.3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) προβλέπει ότι η Οικονομική Υπηρεσία του κάθε Δήμου ελέγχεται από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχετικά με την πρόοδό της στην είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών. Σε περίπτωση που ο Επίτροπος διαπιστώσει ότι υπάρχει για μεγάλο διάστημα αδράνεια είσπραξης, παραπέμπει τους υπαλλήλους και προϊσταμένους των Οικονομικών Υπηρεσιών στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον καταλογισμό των διαφυγόντων εσόδων σε αυτούς. Αυτός ο έλεγχος έχει ήδη ξεκινήσει στο Δήμο Ρεθύμνης για την χρήση των ετών 2011, 2012, 2013 και 2014. Είναι λοιπόν αυτονόητο, ότι δεν μπορούν οι αιρετοί να κάνουν ανέξοδη πολιτική εις βάρος των υπαλλήλων και ούτε οι υπάλληλοι να κάνουν «χατίρια» στους αιρετούς, ειδικά όταν κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, καθώς κάθε παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος που προσδιορίζεται από τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν στον υπάλληλο οι κείμενες διατάξεις και οι νόμοι, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο ο υπάλληλος διώκεται αυστηρά. Ήδη υπάρχουν περιπτώσεις ανά την Ελλάδα σε Δήμους που έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος υπαλλήλων για τις ανωτέρω πράξεις και παραλείψεις. Δεν νομίζω κανένας μας να θέλει να συμβεί το ίδιο και στο δικό μας Δήμο.

Σχετικά με τις ατομικές ειδοποιήσεις, πρόκειται για  βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ύψους 7.206.070,89 €. Οι οφειλές αυτές, γεγονός που επιμελώς αποσιωπήθηκε από τους καταγγέλλοντες, αφορούν κυρίως σε: πρόστιμα τροχαίων παραβάσεων και παράνομης στάθμευσης από το έτος 2000 (προ κρίσης) και ένθεν (περίπου 2.000.000 €),  οφειλές από τέλη επί των ακαθαρίστων εσόδων επιτηδευματιών και από τέλη διαμονής παρεπιδημούντων των ξενοδοχείων (βασικές πηγές των θεσμοθετημένων εσόδων του Δήμου, ποσά που εισπράττει ο επιχειρηματίας από τους πελάτες του για να τα αποδώσει στο Δήμο) (περίπου 2.500.000 €), οφειλές ΤΑΠ (και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οφειλετών που, κατόπιν ελέγχου της υπηρεσίας, διαπιστώθηκε ότι είχαν καταθέσει ανακριβείς δηλώσεις τετραγωνικών μέτρων), πρόστιμα αυθαίρετης κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, οφειλόμενα μισθώματα κ.ά. Για όλα τα παραπάνω ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οφειλέτες έχουν επανειλημμένως ειδοποιηθεί από την Οικονομική Υπηρεσία κατά την τελευταία δεκαετία και δεν έχουν ανταποκριθεί για την τακτοποίησή τους.  Πρέπει εδώ να τονιστεί ότι οι ίδιοι οι συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι που σήμερα «καταγγέλλουν», σε λίγο καιρό θα ζητούν να γίνουν περισσότερες μελέτες, περισσότερα έργα, περισσότερες δράσεις κοινωνικής πολιτικής κτλ.  Πως όμως θα πραγματοποιηθούν αυτά, όταν το ίδιο το δημοτικό σύστημα «απεμπολεί» τη δυνατότητα είσπραξης των θεσμοθετημένων εσόδων του;    

Είναι αυτονόητο ότι κάποιοι από τους οφειλέτες αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κάλυψη των υποχρεώσεών τους λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, ωστόσο η Οικονομική Υπηρεσία ούτε μπορεί να το γνωρίζει αυτό αλλά και ούτε να κάνει εξ αρχής καμία διάκριση. Μάλιστα, κυρίως για τους μη δυνάμενους  έως  τις 14 Αυγούστου υπήρχε δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών, κάτι για το οποίο υπήρξαν επανειλημμένες ειδοποιήσεις, τόσο από τον Τύπο όσο και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, ώστε να επωφεληθούν οι δημότες και να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους τις οφειλές τους (αφαίρεση προσαυξήσεων και σε αρκετές περιπτώσεις μείωση και του κεφαλαίου) και με δυνατότητα αποπληρωμής σε πολλές μηνιαίες δόσεις. Ρύθμιση που εκμεταλλευτήκαν πολλοί συνδημότες μας, τακτοποιώντας τις οφειλές τους.  Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ενημερώσω ότι πρόκειται η ρύθμιση αυτή να ενεργοποιηθεί εκ νέου μέχρι και το Νοέμβριο, συμπεριλαμβάνοντας και τρέχουσες οφειλές, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες επίκειται άμεσα με ψήφιση τροπολογίας από το Γ’ θερινό τμήμα της Βουλής.

Ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος των οικονομικών θεωρώ λυπηρό δύο συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι, δικαιολογημένα ως νεοεκλεγέντες στο αξίωμα, αγνοούν τις διαδικασίες και το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικώς, του δημόσιου λογιστικού και του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων ειδικότερα, να επιλέγουν την «καταγγελτική» οδό, που ρέπει σε μεθόδους λαϊκισμού και αναχρονιστικές πολιτικές συμπεριφορές, δίχως να έχουν προηγουμένως εκφράσει τους όποιους προβληματισμούς τους είτε στους άριστα καταρτισμένους υπαλλήλους της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών, είτε στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο. Τα στοιχεία για τις εν λόγω οφειλές, καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Υπηρεσία, είναι στη διάθεσή τους.

Καλώ όλους τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους σε συνεργασία. Η αντιπολίτευση βεβαίως και οφείλει να υπερασπίζεται τον ρόλο της και να ασκεί κριτική στη δημοτική αρχή, όταν θεωρεί ότι αυτό είναι απαραίτητο. Η κριτική είναι πάντα δεκτή εφόσον, όμως, η εκκίνησή της δεν είναι στείρα. Στόχος όλων μας είναι να δουλέψουμε για τον Δήμο Ρεθύμνης και κεντρικό μέλημά μας πρέπει να είναι η συνεργασία και η σύνθεση.

Στέλιος Αρκ. Σπανουδάκης
Αντιδήμαρχος Οικονομικών

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: