Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στο Επιστημονικό Συμπόσιο "Αναζητώντας τους απόντες: Οι Neets"


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στο Επιστημονικό Συμπόσιο “Αναζητώντας τους απόντες: Οι Neets”  

                                                                Πανεπιστημιούπολη Γάλλου,
Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Κυρίες και Κύριοι
Αγαπητοί Σύνεδροι 

H ταχύτητα εξέλιξης των κοινωνικών διεργασιών στη μετα νεωτερική εποχή που διανύουμε, είναι τόσο εκρηκτικές και απαιτητικές, που συνιστούν μια ισχυρή πρόκληση, τόσο για την επιστημονική κοινότητα όσο και για τους πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς. Νέες κατηγοριοποιήσεις πολιτών, με ιδιαίτερα κάθε φορά χαρακτηριστικά,  έρχονται στο προσκήνιο και χρήζουν εντατικής μελέτης αφού επηρεάζουν με τρόπο καταλυτικό, τη σύνθεση και λειτουργία του κοινωνικού ιστού αλλά και την ίδια την κοινωνική συνοχή .
Οι Νeets είναι μια τέτοια κατηγορία. Παρότι η “κατηγοριοποίηση” ως έννοια, ίσως εγείρει σκεπτικισμό αφού παραπέμπει σε διαφοροποίηση ίσως και επισήμανση μιας μειονεκτούσας ετερότητας, ας μας επιτραπεί ως όρος που θα διευκολύνει την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιστημονική συνάντηση που έχει τη χαρά να φιλοξενεί η πόλη μας δια του διακεκριμένου, πανελληνίως, Πανεπιστημίου Κρήτης.
Όπως με πληροφόρησε ο αγαπητός φίλος Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Νίκος Παπαδάκης, οι Neets, είναι οι νέοι μας, οι αποκλεισμένοι από την εκπαίδευση, την εργασία ή την εξειδίκευση. Είναι η νέα γενιά των ανθρώπων που τους έμελλε να εξελιχθούν και να ενηλικιωθούν στην εποχή μιας κρίσης αδυσώπητης που τους εξώθησε, αποστερώντας τους κάθε ευκαιρία ή δυνατότητα ένταξης στις σπουδές ή την εργασία, στο περιθώριο μιας ζωής, στην οποία θα έπρεπε κανονικά να είναι πρωταγωνιστές. Οι Neets, δεν αποτελούν ελληνικό προνόμιο.  Συναντώνται στο διεθνή χώρο αφού, δυστυχώς, ακόμη και ιστορικά να το εξετάσει κανείς, οι νέοι είναι εκείνοι που επιφορτίζονται με όλες τις ευθύνες του παρόντος τους χρόνου και του μέλλοντος, τον οποίο πρέπει να διασφαλίσουν για τους επερχόμενους.
Η ιδιαιτερότητα όμως της σημερινής εποχής, έγκειται στη διαπίστωση ότι είναι ίσως η πρώτη φορά που σε συνθήκες ειρήνης, με τόσο προηγμένες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, ταγμένες στην αναβάθμιση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής, υπάρχουν τόσο έντονα κοινωνικά προβλήματα και τόσες ομάδες πληθυσμού αποκλεισμένες από την πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως η μόρφωση και η εργασία. Η κατάσταση αποκτά χαρακτηριστικά αρχαιοελληνικής τραγωδίας αν αναλογιστούμε την πρωτιά που κατέχουν οι νέοι στην ιεραρχία των πληγέντων από τις επικρατούσες συνθήκες. 
Δεν θα ήθελα να καταχραστώ το χρόνο των πολύ ειδικότερων εμού, εξειδικευμένων επιστημόνων, που θα διαφωτίσουν με τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους τις σημαντικότερες πλευρές και παραμέτρους , του φλέγοντος  αυτού θέματος. Θα περιοριστώ λοιπόν στο θερμό καλωσόρισμα  και τα  συγχαρητήρια, που απευθύνει η πόλη μας στους διοργανωτές και συμμετέχοντες επιστήμονες,  για την εξαιρετική και γενναιόδωρη πρωτοβουλία τους, να μας κάνουν κοινωνούς της γνώσης τους και των ερευνητικών τους πορισμάτων, από τα οποία θα προσπαθήσουμε να επωφεληθούμε κατά το μέγιστο δυνατό, ως Δήμος που νοιάζεται αληθινά για τους νέους, ανησυχεί, μοιράζεται τους προβληματισμούς τους, βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση ώστε να αφουγκράζεται εγκαίρως τις ανάγκες τους και πασχίζει για την αποτελεσματική διαχείρισή τους. 
Η συνεργασία του Δήμου μας με ένα από τα σημαντικότερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας μας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αναμφίβολα συνθέτει μια αισιόδοξη προοπτική για το σχεδιασμό και την πρακτική εφαρμογή κοινών δράσεων, ικανών να απαντήσουν στα σύγχρονα, δισεπίλυτα προβλήματα που απασχολούν τους νέους μας και να κινητοποιήσουν τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας μας για σύμπραξη σε αυτή την προσπάθεια.
Σας ευχαριστώ για την τιμή που κάνετε στην πόλη μας να την επιλέξετε για τη διεξαγωγή των εργασιών του επιστημονικού αυτού Συμποσίου. Εύχομαι στην επόμενη συνάντηση μας να μη χρειάζεται πλέον να μιλάμε για τους Neets αλλά να έχουμε καταφέρει να διασφαλίσουμε στους νέους τις συνθήκες για να εξελιχθούν σε όλους τους τομείς, να γίνουν χρήσιμοι και αποτελεσματικοί πολίτες, ικανοί να υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια το παρόν τους και να εξασφαλίζουν το μέλλον για τις επερχόμενες γενιές.  
Καλή επιτυχία στις εργασίες σας και καλή συνέχεια στο σπουδαίο κοινωνικό κι επιστημονικό σας έργο.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: