Aπάντηση Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου στον Επικεφαλής της μείζονος Μειοψηφίας κ. Θ.Νίνο


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Aπάντηση Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου στον Επικεφαλής της μείζονος Μειοψηφίας κ. Θ.Νίνο

 

Με αφορμή τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Επικεφαλής της μείζονος Μειοψηφίας κ. Θεόδωρου Νίνου και των συνεργατών του, σχετικά με το θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη και, δεδομένου ότι, μεταξύ άλλων, έθεσε θέμα άμεσης συζήτησης του θέματος, ως κατεπείγοντος, στο επόμενο   Δημοτικό Συμβούλιο,  θα ήθελα να εκφράσω τη δική μου άποψη ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου:

Η παρέμβαση του κ. Νίνου έγινε με αφορμή την υποτιθέμενη εκπνοή της προθεσμίας για την επιλογή του «Συμπαραστάτη του Δημότη». Αν γνώριζε την παράταση της προθεσμίας που δόθηκε με σχετικό άρθρο του Νόμου δεν θα το έθετε θέμα στην παρούσα χρονική φάση. Όλα τ’ άλλα είναι δικαιολογίες.  Και αν σέβονταν την πρόταση συνεργασίας που απηύθυνε  ο Δήμαρχος στην εισήγηση του κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί θεσμικής συνεργασίας και πολιτικής ευπρέπειας δεν θα επέλεγε ο κ. Νίνος να προηγηθεί η δημοσιοποίηση της επιστολής του στα ΜΜΕ και εκ των υστέρων να την καταθέτει στο Δήμο. Η επιλογή του αυτή είναι ενδεικτική του πως αντιλαμβάνεται τη θεσμική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόδηλη των προθέσεων του να δημιουργεί εντυπώσεις νομιμοποίησης του αντιπολιτευτικού ρόλου του στο σώμα. Επιπλέον κατ’ αυτό τον τρόπο δημιούργησε την εσφαλμένη εντύπωση ότι στο δημοτικό συμβούλιο αδυνατούμε να συνομιλήσουμε και συζητάμε μόνο δια της εξωθεσμικής  διαμεσολάβησης του Τύπου. 
Μετά λοιπόν την «αποκάλυψη» της επιμήκυνσης του χρόνου που έχει στη διάθεσή του το Δημοτικό Συμβούλιο για την επιλογή του «Συμπαραστάτη του Δημότη, θα περίμενα, μάλλον αφελώς, ένα έγγραφο από πλευράς του κ. Νίνου με το οποίο αφενός να επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του για την ενεργοποίηση του θεσμού και αφετέρου να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις επί της διαδικασίας. Αυτός εξάλλου είναι και ο προσανατολισμός μας: να προηγηθεί μια διαβούλευση μεταξύ των δημοτικών συμβούλων με την έννοια της από κοινού επεξεργασίας των κριτηρίων επιλογής του καταλληλότερου προσώπου γι’ αυτή τη θέση. 
Προφανώς αποδίδουμε μεγάλη σοβαρότητα και στο θεσμό και στην ενεργοποίησή του. Το έχουμε επισημάνει και σε δημόσιες δηλώσεις μας στα τοπικά ΜΜΕ και στις κατ ιδίαν συζητήσεις μας με δημότες.
Άλλωστε ακριβώς επειδή αποδίδουμε μεγάλη σοβαρότητα στο θεσμό αποφύγαμε να  εισάγουμε τη συζήτηση του στις πρώτες, μετά την επίσημη ανάληψη καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής,  συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, των οποίων η ημερήσια διάταξη αριθμούσε 34 θέματα η προηγούμενη και 32 η επικείμενη. (Ας διευκρινιστεί εδώ ότι η πληθώρα των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης οφείλεται στον περιορισμό που έθετε ο Νόμος,  σύμφωνα με τον οποίο, ένα μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές και μέχρι να εγκατασταθεί η νέα δημοτική αρχή – συνολικά δηλαδή για διάστημα 5 μηνών- δεν επιτρέπονταν παρά μόνον η συζήτηση ειδικών θεμάτων εξού και η συσσώρευση υπηρεσιακών θεμάτων του Δήμου μας τα οποία συζητούνται στις πρώτες συνεδριάσεις του).
Υποθέτω πως αν βάζαμε το θέμα βιαστικά προς συζήτηση ανάμεσα σε πολλά άλλα,  πάλι θα μας εγκαλούσε ο κ. Νίνος σε απολογία υποστηρίζοντας ότι το διαχειριζόμαστε με ελαφρότητα ή, όπως είπε σε ραδιοφωνική του παρέμβαση, ότι επιχειρούμε να «βολέψουμε άτομο φίλα προσκείμενο στη δημοτική αρχή».
Εξάλλου, όπως διευκρίνισε και ο Δήμαρχος στην επιστολή του, σύμφωνα με το Νόμο έχουμε πλέον το χρονικό περιθώριο των 6 μηνών για να το μελετήσουμε σε συνεργασία με όλα  ανεξαιρέτως τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου  και να προωθήσουμε την εφαρμογή του πολύ σημαντικού αυτού θεσμού.

Όσο για «τη θεραπεία  μιας ανεπανόρθωτης βλάβης, την προσγενομένη ζημία δηλαδή με απλά λόγια τις ανάγκες του δημότη »  νομίζω ότι υπερβάλλει ο κ. Νίνος. Οι Αντιδήμαρχοι και όλες οι υπηρεσίες του Δήμου είναι στη διάθεση των δημοτών σε συνεχή βάση. Καθημερινά, οι δημότες ακόμη κι αν δεν συναντήσουν το Δήμαρχο εξυπηρετούνται από Αντιδημάρχους της Καθημερινότητας – Καθαριότητας , της Επικοινωνίας και των Διοικητικών Θεμάτων, των Τεχνικών θεμάτων και της Πολεοδομίας, του Πολιτισμού, των κοινωνικών θεμάτων κ.α. Σαφώς και ο θεσμός του Συμπαραστάτη θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο τους δημότες αλλά στην παρούσα φάση και με τον τρόπο που έχει οργανωθεί η εν γένει λειτουργία  του Δήμου και η εξυπηρέτηση των δημοτών, σας διαβεβαιώ, δεν προξενείται καμία ανεπανόρθωτη βλάβη σε βάρος τους. 

Εν κατακλείδι, κι επειδή ο κ. Νίνος με εγκαλεί επί της ουσίας  για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων μου, η οποία, επαναλαμβάνω, μπορεί να επιφέρει μάλιστα  ανεπανόρθωτη βλάβη στους πολίτες  του Δ. Ρεθύμνης  θα ήθελα να επισημάνω πως αν τα πράγματα ήταν όντως όπως τα παρουσιάζει,  διαθέτω αρκετή  προσωπική ευθιξία,   αξιοπρέπεια και επαρκή αίσθηση καθήκοντος και θα είχα  ήδη παραιτηθεί από το αξίωμα μου  αναλαμβάνοντας τις  ευθύνες μου έναντι του Δημάρχου που με πρότεινε για Πρόεδρο, της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου που με ψήφισε για Πρόεδρο και των Δημοτών  που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους.
Τέλος θα μου επιτρέψετε να διευκρινίσω πως δεν σκοπεύω να επανέλθω στο δημόσιο διάλογο που εγκαινίασε ο κ. Νίνος για το συγκεκριμένο θέμα. Παραμένω διαθέσιμος για κάθε συνεργασία σε όποιο θέμα κρίνεται άξιο συζήτησης και αφορά το Δήμο μας και την προκοπή της πόλης μας. 

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Δήμου Ρεθύμνης
Γιώργος  Σκορδίλης

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: