Xαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στο Συνέδριο «Ο Παύλος Βλαστός και το έργο του».


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Xαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στο Συνέδριο «Ο Παύλος Βλαστός και το έργο του».

Κυρίες και Κύριοι
Αγαπητοί μου Φίλοι

 

Με πολλή χαρά παρευρίσκομαι στην εναρκτήρια τελετή του σημαντικού αυτού Συνεδρίου, το οποίο συνδιοργανώνουν φορείς με εγνωσμένο κύρος και αξιέπαινη δράση, όπως είναι το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, η ΙΛΕΡ και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης τους οποίους συγχαίρω για την εξαίρετη πρωτοβουλία τους να αναδείξουν  το πολύπλευρο έργο του  πατέρα της Κρητικής Λαογραφίας  Παύλου Βλαστού. Παύλου Βλαστού.  
Καλωσορίζω όλους εσάς, τους καταξιωμένους εισηγητές και σας  ευχαριστώ θερμά όπως και τους διοργανωτές, για την προσφορά σας στην πνευματική αναβάθμιση του τόπου μας, την οποία με τόση αποτελεσματικότητα τροφοδοτείται είτα μέσα από τη δυνατότητα που προσφέρετε σε όλους μας να γνωρίσουμε τον πλούτο της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς είτε μέσα από το επίπονο ερευνητικό σας έργο,  που τόσο γενναιόδωρα μας καταθέτετε κάθε φορά. 
Στην προκειμένη περίπτωση, το Συνέδριο αυτό αποδίδει  μια  οφειλόμενη τιμή  στο Ρεθυμνιώτη Λαογράφο Παύλο Βλαστό, που κληροδότησε τις σύγχρονες γενιές, μ’ ένα εντυπωσιακό αρχείο 94 χειρόγραφων τόμων, με πολύτιμο  λαογραφικό υλικό, το οποίο συγκέντρωσε από τη μια άκρη της Κρήτης μέχρι την άλλη, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. 
Η ευρύτητα των πληροφοριών  που εμπεριέχεται στο έργο του Παύλου Βλαστού σχετικά με το λαϊκό πολιτισμό της Κρήτης, την ιστορία, την αρχαιολογία, τη φιλολογία, τη γεωλογία της μέχρι και τη βοτανική, συνιστά ένα αληθινό θησαυροφυλάκιο γνώσης για κάθε κρητικό αλλά και μια ασφαλής πυξίδα προσανατολισμού για κάθε ερευνητή που αποφασίζει να εντρυφήσει,  να μελετήσει σε επιστημονικό επίπεδο  και να διαιωνίσει τις πολυποίκιλες εκφάνσεις της ανθρώπινης  ιστορίας του νησιού μας.
Η μεθοδολογία της έρευνας του, την οποία διεξήγαγε στη χαραυγή του 20ου αιώνα, έχοντα πολύ περιορισμένα μέσα στη διάθεσή του, αποτυπώνει την πνευματική του διορατικότητα, την πίστη του στη σημασία του  εγχείρηματός του και τη δύναμη της θέλησής του.   
Τις πτυχές λοιπόν αυτού του έργου, ανέκδοτου κατά μεγαλύτερο μέρος του, θα ξεδιπλώσουν οι προσκεκλημένοι εισηγητές  αυτού του Συνεδρίου. Παρότι θα ήθελα προσωπικά να παρακολουθήσω το σύνολο των εισηγήσεων, λυπάμαι που  επικαλυπτόμενες χρονικά υποχρεώσεις  δεν θα μου το επιτρέψουν. Ελπίζω όμως, να υπάρξει η δυνατότητα στο μέλλον, να αναρτηθούν στο διαδίκτυο οι εισηγήσεις και τα πορίσματα που θα προκύψουν από τις εργασίες του Συνεδρίου ώστε να είναι προσβάσιμα  σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την πλούσια λαογραφία και πολιτισμική ιστορία της Κρήτης.
Θα ήθελα με την ευκαιρία να σας καταθέσω τη διαβεβαίωση ότι ο Δήμος Ρεθύμνης θα είναι πάντοτε θερμός συμπαραστάτης κάθε ανάλογης πρωτοβουλίας και αλληλέγγυος κάθε αξιόλογης ερευνητικής  προσπάθειας. Σε αυτούς του δύσκολους, πνευματικά  αποστεωμένους καιρούς,  που περισσότερο πλήττουν την ψυχή και το μυαλό μας, οι προσπάθειες ανάδειξης προσωπικοτήτων όπως ο Παύλος Βλαστός που σε ταραγμένες εποχές, ύψωσε το πνευματικό του ανάστημα, αξιοποίησε την ασίγαστη δίψα του για γνώση και με οδηγό την αγάπη του για την Κρήτη, παρήγαγε τέτοιου μεγέθους έργο, αξίζουν το σεβασμό και την υποστήριξή μας.
Να είστε όλοι καλά και να συνεχίσετε με έμπνευση και δημιουργικότητα το γόνιμο και ωφέλιμο για την κοινωνία μας έργο σας. Σας ευχαριστώ πολύ.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: