Δ.Τ. Συνάντηση ΕΣΕΕ με εκπροσώπους του ΠΑΜΕ


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση ΕΣΕΕ με εκπροσώπους του ΠΑΜΕ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 22 Οκτωβρίου, στα γραφεία της ΕΣΕΕ συνάντηση του προέδρου κ. Βασίλη Κορκίδη και του Γενικού Γραμματέα κ. Γιώργου Καρανίκα με εκπροσώπους του ΠΑΜΕ. Συζητήθηκαν τα προβλήματα στο κλάδο του εμπορίου και οι κίνδυνοι που έχουν προκύψει για τους μικρομεσαίους εργοδότες και εργαζόμενους από τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά και το νέο πλαίσιο που προέκυψε μετά την πρόσφατη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εστίασε τον προβληματισμό του επάνω στη δυνατότητα επέκτασης της υποχρέωσης συμμόρφωσης με την κλαδική σύμβαση ως το πλέον ουσιαστικό ζήτημα. Ως εκ τούτου, επέμεινε στον προσδιορισμό των νομικών εμποδίων που περιορίζουν την επέκταση της «υποχρεωτικότητας» των κλαδικών συμβάσεων, ενώ το ζήτημα σχετικά με τον ακριβή προσδιορισμό του ύψους του κατώτατου μισθού θα πρέπει συζητηθεί σε δεύτερο χρόνο. Αναμφίβολα, στόχος της ΕΣΕΕ αποτελεί η προοπτική σταδιακής αποκατάστασης των μισθών στα επίπεδα προ κρίσης. Τόνισε μάλιστα το γεγονός πως εάν οι θέσεις τις ΕΣΕΕ για την Κλαδική Σύμβαση είχαν γίνει δεκτές πριν τρία χρόνια, το 2015 θα ήταν το πρώτο έτος όπου θα συζητούσαμε επαναφορά των μισθών σε αξιοπρεπή επίπεδα. Εξάλλου, οι καθυστερήσεις και η μη ανάληψη πρωτοβουλιών διατηρεί νεφελώδεις συνθήκες σε εργασιακά ζητήματα, «προκαλώντας και άλλα εμπόδια που θα τα βρούμε άμεσα μπροστά μας» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Επίσης, ο κ. Κορκίδης αναφέρθηκε σε σειρά προβλημάτων που απασχολούν το μικρομεσαίο ελληνικό εμπόριο, όπως η συμφωνία σε έναν κώδικα δεοντολογίας και λειτουργίας της αγοράς, οι εξελίξεις στη διεύρυνση του Ανώτατου Συμβουλίου Απασχόλησης με συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων, ενώ έκανε αναφορά και σε συγκεκριμένες προτάσεις της ΕΣΕΕ στις συναντήσεις με το ILO.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ επανέλαβαν την πάγια θέση τους περί μη κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων και δήλωσαν αντίθετοι σε πρωτοβουλίες τύπου «Λευκές Νύχτες». Τάχθηκαν εναντίον κάθε μορφής ευέλικτης εργασίας και υπογράμμισαν τις επιπτώσεις της πρακτικής υποκατάστασης της απασχόλησης έμπειρων εργαζομένων με λιγότερο έμπειρους, αλλά πολύ φθηνότερους, εργαζομένους. Έθεσαν, επίσης, το θέμα της απόλυσης εργαζομένων κατόπιν προειδοποίησης, πρακτική που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Στο τέλος της συνάντησης, συμφωνήθηκε περαιτέρω συνεργασία, ενώ καθορίστηκαν με ακρίβεια τα επόμενα βήματα ενεργειών, με αιχμή την κατάθεση πρότασης από το ΠΑΜΕ για την Κλαδική Σύμβαση Εργασίας στο Εμπόριο.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: