Δ.Τ. για ονοματοδοσία τέκνου


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το δικαίωμα της ονοματοδοσίας (πρόσδοσης ονόματος) τέκνου- όπως προκύπτει από τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 344/1976 σε συνδυασμό με εκείνες των άρθρων 1510,1512 του Α.Κ.-  ανήκει αποκλειστικά στους δύο γονείς που έχουν τη γονική μέριμνα, οι οποίοι το ασκούν από κοινού.
Η ονοματοδοσία του τέκνου, είτε είναι βαπτισμένο  είτε είναι αβάπτιστο, πραγματοποιείται με κοινή δήλωση του κυρίου ονόματος του τέκνου προς τον αρμόδιο Ληξίαρχο, ο οποίος είναι από το νόμο το μόνο αρμόδιο όργανο του κράτους προς το οποίο απευθύνεται η σχετική δήλωση των γονέων.

Η βάπτιση έχει ως αποτέλεσμα την κτήση θρησκεύματος και όχι την κτήση κυρίου ονόματος.
Μπορεί να εκληφθεί ως ονοματοδοσία – δηλαδή πρόσδοση κυρίου ονόματος- μόνο όταν στη δήλωση της προβαίνουν και οι δύο γονείς από κοινού ή από τον  ένα γονέα με έγγραφη εξουσιοδότηση του άλλου, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής.
Ως εκ τούτου, ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους οι οποίοι θέλουν να δηλώσουν τη βάπτιση του παιδιού τους ότι, πρέπει να προσέρχονται και οι δύο γονείς στο Ληξιαρχείο προκειμένου να υπογράφουν  τη δήλωση του κυρίου ονόματος.
Τούτο κρίνεται αναγκαίο λόγω του διαχωρισμού που κάνει ο νόμος μεταξύ βάπτισης (που αφορά μόνο το Θρήσκευμα) και ονοματοδοσίας για την οποία, το αποκλειστικό δικαίωμα το έχουν οι δύο γονείς από κοινού.
Η ονοματοδοσία μπορεί να γίνει και από τον ένα γονέα με έγγραφη εξουσιοδότηση του άλλου θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής.

 

Από το Ληξιαρχείο της Δημοτικής Ενότητας Ρεθύμνης
του Δήμου Ρεθύμνης

            

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: