Βίαιη περικοπή των εσόδων των Δήμων


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας
Λόγω της επικαιρότητας  του θέματος της βίαιης περικοπής των εσόδων των Δήμων με το 2%, θέμα το οποίο θα μας απασχολήσει έντονα στο άμεσο μέλλον και για το οποίο επιφυλάσσομαι να εκθέσω λεπτομερώς τις απόψεις μου, κι επειδή δεν θέλω να δημιουργούνται υπόνοιες για απώλεια εσόδων του Δήμου εξαιτίας αβλεψίας ή αμέλειας των υπηρεσιών του και της Δημοτικής Αρχής, κρίνω σκόπιμο να απαντήσω σε σχετικό δημοσίευμα του κ. Νίνου με τίτλο «έσοδα από παρόχους ευρυζωνικών δικτύων»:
 
Ο Δήμος Ρεθύμνου δραστηριοποιήθηκε άμεσα για την είσπραξη τελών διέλευσης από τις ιδιωτικές εταιρίες (CYTA A.E. και  Τellas Α..Ε.) που εγκαθιστούν ευρυζωνικά δίκτυα στην πόλη μας αλλά δυστυχώς οι κεντρικές κρατικές υπηρεσίες δεν έπραξαν ανάλογα για την έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Δήμων πριν αρχίσουν οι εν λόγω εταιρίες να αιτούνται άδειες εκσκαφής για διέλευση ευρυζωνικών δικτύων. Συγκεκριμένα με την 373/08 απόφαση που έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου, κατόπιν σχετικής εισηγήσεως της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, καθόριζε το τέλος διέλευσης σε 10.000,00 Ευρώ/χλμ και την εγγυητική επιστολή για την αποκατάσταση του οδοστρώματος σε 7000,00Ευρώ /χλμ.
 
Η Περιφέρεια όμως δεν ενέκρινε τη συγκεκριμένη απόφαση λόγω του ότι δεν είχε εκδοθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ο κανονισμός υπολογισμού των τελών για τη χορήγηση και χρήση δικαιωμάτων διέλευσης καθώς και η ΚΥΑ που θα ρυθμίζει το ύψος των τελών και λοιπών εγγυήσεων.
Σημειώνεται ότι  η ΕΕΤΤ έχει ήδη εκδώσει το σχέδιο του κανονισμού το οποίο έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα της www.eett.gr για το διάστημα από 6-2-09 έως και 9-3-09 ενώ μεταξύ άλλων στον κανονισμό αναφέρεται ότι: «Τα υφιστάμενα, μέχρι την ημερομηνία ενεργοποίησης του παρόντος κανονισμού δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών δεν καλύπτονται από τις προβλέψεις του. Όλες οι σχετικές άδειες και τα αντίστοιχα δικαιώματα παραμένουν σε ισχύ, εφόσον δεν αντιτίθενται στις προβλέψεις του άρθρου 29 του Ν.3431/2006.»

Αν λοιπόν η συγκεκριμένη παράγραφος παραμείνει και στο τελικό κείμενο του κανονισμού μετά τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης, γίνεται σαφές ότι οι Φορείς δεν δικαιούνται να ζητήσουν τέλη από τις ιδιωτικές εταιρίες που έχουν ολοκληρώσει την εγκατάσταση των ευρυζωνικών δικτύων τους.
Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία απώλεια εσόδων για το Δήμο από αβλεψία ή παράλειψη του αφού δεν υπάρχει το Νομοθετικό πλαίσιο για την επιβολή των συγκεκριμένων τελών, αντιθέτως υπάρχει αβλεψία και παράλειψη των κρατικών οργάνων που δεν νομοθέτησαν εγκαίρως.
 
Θα ήθελα πάντως με την ευκαιρία να σας ενημερώσω ότι ως Δήμος Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας που έχουμε εγκαθιδρύσει με τη CYTA A.E., καταφέραμε να αποσπάσουμε το ποσό των 40.000 € ως χορηγία για τις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις αφού και η εταιρεία συμφώνησε ότι θα πρέπει να συνδράμει τη λειτουργία του Δήμου χρηματοδοτώντας κάποιες από τις δράσεις του.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: