Δέσμευση του Πρωθυπουργού για αποποινικοποίηση των μικρομεσαίων οφειλετών και «ανασφάλιστων ασφαλισμένων» του ΟΑΕΕ


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2015

Δελτίο Τύπου

Δέσμευση του Πρωθυπουργού για αποποινικοποίηση των μικρομεσαίων οφειλετών και «ανασφάλιστων ασφαλισμένων» του ΟΑΕΕ

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και ο εμπορικός κόσμος της χώρας εδώ και χρόνια έχουμε θέσει ως πρώτο και κύριο αίτημα και επιδίωξή μας την αποποινικοποίηση των οφειλών για ίδιες εισφορές των ασφαλισμένων προς τον ΟΑΕΕ. 
Θεωρούσαμε και θεωρούμε ντροπή για τον έννομο πολιτισμό μας να ισχύει ένα τέτοιο μεσαιωνικό μέτρο, να πηγαίνει δηλαδή ένας έμπορος στην φυλακή επειδή έχει προς το ταμείο του οφειλές, που αφορούν – προσοχή!- τον ίδιο και όχι τους εργαζόμενούς του και –ούτως ή άλλως- αφήνουν αυτόν και την οικογένειά του, χωρίς ασφάλιση, χωρίς σύνταξη και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 
Αυτό το αναχρονιστικό και άδικο νομικό πλαίσιο θεσπίστηκε με τον χουντικό αναγκαστικό νόμο 86/1967 και «υιοθετήθηκε» μόνο από τον ΟΑΕΕ μέσω του Προεδρικού Διατάγματος 258/2005.  Ισχύει έτσι «αποκλειστικά» για τους μικρομεσαίους εμπόρους και επιχειρηματίες και όχι για τις άλλες –περισσότερο προνομιούχες- τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κλπ.).
Εχθές λοιπόν, για πρώτη φορά, ακούσαμε από τα πιο επίσημα πολιτικά χείλη, αυτά του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τη ρητή δέσμευση ότι αυτό το ντροπιαστικό πλαίσιο επιτέλους θα καταργηθεί. 
Την δήλωση και την δέσμευση αυτή άκουσαν με προσοχή οι έμποροι της χώρας, που έχουν ασφαλιστικές οφειλές και –εκτός από τα όρια της φτώχειας που ήδη έχουν χτυπήσει την πόρτα τους- επικρεμάται επιπλέον επάνω από το κεφάλι τους και η «δαμόκλειος σπάθη» της ποινικής τους δίωξης και της φυλάκισης.  Και είναι πολλοί: Τους 380.000 προσεγγίζουν οι «ανασφάλιστοι ασφαλισμένοι», θεωρητικά ασφαλισμένοι αλλά ουσιαστικά ανασφάλιστοι!
Η δέσμευση του Πρωθυπουργού θέτει για πρώτη φορά υψηλά στην πολιτική ατζέντα ένα ζήτημα μέγιστης ανθρώπινης αξιοπρέπειας για τον μικρομεσαίο έμπορο και επαγγελματία που έχει χτυπηθεί από την κρίση και την ύφεση.  Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τα λοιπά πολιτικά κόμματα και τους ηγέτες τους που ζητούν την ψήφο του μικρομεσαίου εμπόρου ειδικότερα και του ελληνικού λαού γενικότερα να εντάξουν και αυτοί στις δεσμεύσεις τους για την μετεκλογική εποχή την αποποινικοποίηση των οφειλετών του ΟΑΕΕ. 
Στις ημέρες μας, δεν μπορεί, ένα ταμείο μεταξύ όλων, να διώκει τους οφειλέτες του ποινικά για ίδιες οφειλές!
Επαρκή ένδικα μέτρα υπάρχουν και είναι υπεραρκετά για την διασφάλιση των συμφερόντων του ταμείου!
Η οφειλή προς τον ασφαλιστικό φορέα δεν είναι και δεν μπορεί να συνιστά ποινικό αδίκημα!
Ο Πρωθυπουργός έκανε την αρχή και δεσμεύτηκε για την διευθέτηση αυτής της κατάφωρης αδικίας.  Το λιγότερο που αναμένουμε και από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς είναι να πράξουν το ίδιο!

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: