Δηλώσεις προέδρου ΕΣΕΕ & Ε.Β.Ε.Π. κ. Βασίλη Κορκίδη μετά την ανακοίνωση της Ε.Κ.Τ. για το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2015

Δηλώσεις προέδρου ΕΣΕΕ & Ε.Β.Ε.Π. κ. Βασίλη Κορκίδη μετά την ανακοίνωση της Ε.Κ.Τ. για το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης

«...H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες την έναρξη του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από το Μάρτιο του 2015, θα ισχύσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 και θα έχει συνολικό ύψος 60 δισ. ευρώ ανά μήνα. Το ύψος των αγορών θα είναι ανάλογο της συμμετοχής της κάθε χώρας στον ισολογισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα αφορά τίτλους που βρίσκονται σε επενδυτική βαθμίδα (investment grade), ενώ θα υπάρξουν επιπλέον κριτήρια για χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα. Συνολικά το ύψος του προγράμματος ανέρχεται σε 1,1 τρισ. ευρώ, ενώ τα ομόλογα θα έχουν διάρκεια από δύο έως 30 χρόνια. 
Θα υπάρχουν όρια 33% ανά εκδότη χρέους και 25% ανά έκδοση, ενώ το πρόγραμμα προβλέπει καταμερισμό κινδύνου στο 20% για την Ε.Κ.Τ.  και κατά 80% για τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες που θα πραγματοποιήσουν τις αγορές. Το πρόγραμμα αφορά συνδυασμένες αγορές δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ενώ τον κεντρικό συντονισμό θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τα χρήματα που θα πάρουν οι τράπεζες από τις αγορές ομολόγων θα μπορούν είτε να χρηματοδοτήσουν τον ιδιωτικό τομέα είτε να κατατεθούν στην ΕΚΤ, με αρνητικό όμως επιτόκιο. Έτσι, όπως ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι, δίνεται κίνητρο για τη χρηματοδότηση της ιδιωτικής οικονομίας.
Ειδικότερα, για τη χώρα μας, πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις: α. Να βρίσκεται σε πρόγραμμα, β. Να έχει θετικές αξιολογήσεις από την τρόικα ή άλλο μηχανισμό εποπτείας και γ. Να έχει τους πόρους για να αποπληρώσει τα ομόλογα ύψους 6,65 δις ευρώ (συνολικά, στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, από το χαρτοφυλάκιο του Ευρωσυστήματος ''φεύγουν'' ομόλογα ύψους 6,65 δις ευρώ και η Ελλάδα θα μπορεί να επωφελείται από το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας της Ε.Κ.Τ.).
Συμπερασματικά, το Πρόγραμμα που εγκρίθηκε χθες θα κριθεί εκ του αποτελέσματος και σε κάθε περίπτωση δεν είναι επί του παρόντος διαθέσιμο για την Ελλάδα, ενώ δεν θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά σημαντική ευκαιρία αντιμετώπισης της απειλής του αποπληθωρισμού και αναθέρμανσης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο ιδιωτικός τομέας έχει επωμιστεί σχεδόν ολόκληρο το βάρος της κρίσης, με απώλεια πάνω από 1.000.000 θέσεων εργασίας (ενδεικτικά στο γ΄ τρίμηνο του 2014, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο χάθηκαν 210.900 θέσεις εργασίας ή το 25,1%), με μείωση του Α.Ε.Π. κατά 60 δις ευρώ και με 230.000 «λουκέτα» την τελευταία τετραετία. Ως εκ τούτου, παρά τους περιοριστικούς όρους, δεσμεύσεις, προϋποθέσεις καθώς επίσης και τα μικρά ελληνικά οφέλη, οι μικρομεσαίοι της αγοράς προσδοκούμε χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις μας, πιστεύοντας ότι το εν λόγω πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία και ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση...».

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: