Παρουσιάση του βιβλίου του Μανώλη Γλέζου «Εθνική Αντίσταση 1940-1945»


Κατηγορία: Ψυχαγωγία

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΓΙΩΡΓΗ Χ. ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 1940-1945»
 
                                                                        Σπίτι του Πολιτισμού, 7-3-09
 
 
Κυρίες και Κύριοι
 
Κάθε απόπειρα προσέγγισης ή ερμηνείας μια πολύπλευρης προσωπικότητας όπως είναι αυτή που διαθέτει ο Μανώλης Γλέζος, διατρέχει τον κίνδυνο να στιγματιστεί από την έλλειψη επαρκούς γνώσης για το μέγεθος της προσφοράς του στην ελληνική κοινωνία, από τον υποκειμενισμό που γεννά ο θαυμασμός, από την υπερβολή που συνοδεύει συνήθως τον εγκωμιασμό. Γι αυτό δεν θα διακινδυνεύσω εκτενή αναφορά στον Έλληνα αγωνιστή Μανόλη Γλέζο του οποίου τη δράση κατέγραψε η ανθρώπινη μνήμη και ψυχή και θα αποτιμήσει η ίδια η ιστορία.
 
 Έτσι κι αλλιώς η σημερινή συνάντηση, στην οποία λυπάμαι που δε παρευρίσκομαι λόγω απουσίας μου στην Πορτογαλία, δεν έχει αυτό το σκοπό. Σήμερα παρουσιάζεται μία ακόμη συγγραφική δουλειά του Μανώλη Γλεζου που έρχεται να εμπλουτίσει την πνευματική του προσφορά στην Ελλάδα και να αναδείξει μια σημαντική ιστορική αλήθεια . Το περιεχόμενο του βιβλίου θα παρουσιαστεί από τον καταξιωμένο καθηγητή του Πανεπιστημίου μας κ. Σκεύος Παπαϊωάννου ενώ στη συνέχεια θα μιλήσει και ο ίδιος ο συγγραφέας.
 
Θα ήθελα πραγματικά να είμαι εκεί μαζί σας για να τον ακούσω, να αφουγκραστώ τις ανησυχίες του, να μάθω όσα δεν γνωρίζω, να απολαύσω τη φρεσκάδα και ανατρεπτικότητα των ιδεών του. Με αυτά τα στοιχεία διένυσε τη πιο παραγωγική περίοδο της ζωής του ο Μανώλης Γλέζος. Παραμένοντας ελεύθερος μέσα στη φυλακή, δημιουργικός, εμπνευσμένος και τολμηρός όταν όλα γύρω του ήταν φοβισμένα, φωτισμένος  μέσα στο σκοταδισμό της χούντας και του πολέμου.
Ευτύχησε να λάβει διακρίσεις από αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια, φορείς και από ένα ισχυρό σύνολο ανθρώπων στην Ελλάδα και το εξωτερικό που άκουσαν στη φωνή του τη δική τους εσωτερική φωνή, που αναγνώρισαν στο πρόσωπό του τον ήρωα που δεν τόλμησαν ποτέ να γίνουν. Χωρίς ο ίδιος να έχει βασίσει τον προσωπικό του αγώνα στην προοπτική της οποιασδήποτε αναγνώρισης. Αυτό είναι ακεραιότητα και αξιοπρέπεια.
 
Εκείνο όμως που κατά την προσωπική μου άποψη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματά του είναι ότι μιλά τη γλώσσα της νεολαίας. Ένα ενήλικας με εφηβική ψυχή και πολύχρονη σοφία που τη μοιράζεται γενναιόδωρα, που συνεχίζει να αντιστέκεται στο χρόνο και τη φθορά του, που διατηρεί τη σκέψη ελεύθερη και την ψυχή του καθάρια που είναι πάντοτε παρών σε δίκαιες διεκδικήσεις, επαναστάτης με αιτία, συνείδηση ευθύνης και ώριμη λογική.
 
Ευχαριστούμε τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και το τμήμα Κοινωνιολογίας του Πα/νμίου Κρήτης, την Ένωση Λειτουργών Μέσης εκπαίδευσης και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την ευκαιρία που δίδουν στην πόλη του Ρεθύμνου να γνωρίσει από κοντά μια φυσιογνωμία που ταυτίστηκε με αδιάκοπους και αταλάντευτους αγώνες για την ελευθερία και δεν υποκλίθηκε ποτέ σε καμία εξουσία. Για την δυνατότητα που μας παρέχουν να καταθέσουμε στο Μανώλη Γλέζο το θαυμασμό και την βαθιά μας εκτίμηση. Να είναι καλά πάντα κι εσείς το ίδιο.
Σας ευχαριστώ.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: