Απάντηση Δημάρχου σε επιστιολή για αντιρατσιστικό φεστιβάλ


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Κύριε Διευθυντά,

 Με αφορμή χθεσινή μια επιστολή που δημοσιεύτηκε χθες, με υπόκωφες απειλές,  θα ήθελα να ενημερώσω και να απολογηθώ στους συμπολίτες μας για το θέμα που προέκυψε κατά τη διάρκεια του αντιρατσιστικού Φεστιβάλ με τη διακοπή του ήχου από εργαζόμενο του Δήμου, στη συγκεκριμένη εκδήλωση
Η αλήθεια έχει ως εξής:
Η οργανωτική επιτροπή του συγκεκριμένου φεστιβάλ γνωρίζει ότι ο Δήμος Ρεθύμνης, σεβόμενος τη διάθεση έκφρασης της νεολαίας μας κι ένα θεσμό που επί χρόνια υπάρχει στην πόλη μας, ακύρωσε δική του εκδήλωση, προγραμματισμένη την ίδια χρονική περίοδο, για να διευκολύνει τη διενέργεια του Φεστιβάλ και μάλιστα συζήτησε εκτάκτως το αίτημα της οργανωτικής επιτροπής στο Δημοτικό Συμβούλιο, παράλληλα με το αίτημα του Συλλόγου Φοιτητών του ΤΕΙ Ακουστικής και Μουσικής Τεχνολογίας να τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου άλλη εκδήλωση που θα γίνει στο χώρο του ΤΕΙ, στις 12 και 13 Ιουνίου 2015. Και για τις δύο εκδηλώσεις, όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  συνηγόρησαν για τις συγκεκριμένες διοργανώσεις,  όμως έθεσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, τον όρο, οι διοργανωτές να σεβαστούν το χώρο,  εν προκειμένω, το Δημοτικό Κήπο και τους περιοίκους.
   
Την Παρασκευή λοιπόν, πρώτο βράδυ της εκδήλωσης,  παρά τις παρακλήσεις και τις συστάσεις των υπευθύνων του Δήμου, η μουσική σταμάτησε στις 2.30 τα μεσάνυχτα, με αποτέλεσμα να γίνει επίσημη καταγγελία, από δημότες, στο Αστυνομικό Τμήμα για διατάραξη ησυχίας από μουσική.
Το επόμενο βράδυ, Σάββατο 6 Ιουνίου,  μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, δηλαδή σε ώρα που είχε ήδη υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο, και κατόπιν εντολής της Προϊσταμένης του και όχι δικής μου, αφού εγώ ούτως ή άλλως απουσίαζα εκτός Κρήτης από την Πέμπτη μέχρι και το βράδυ της Κυριακής,  ο εργαζόμενος του Δήμου  που είχε βάρδια, αφού πρώτα είχε ενημερώσει διοργανωτές ότι δεν θα επιτραπεί άλλη καθυστέρηση, διέκοψε  την παροχή ρεύματος στον ήχο.  Το έπραξε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυχτα, επιδεικνύοντας ανοχή σε 2ωρη σχεδόν υπέρβαση του επιτρεπτού ωραρίου. 
Προσωπικά, δεν έδωσα καμία εντολή για τη διακοπή αλλά επικροτώ εκ των υστέρων αυτή την απόφαση, αφού δεν λήφθηκε με στόχο να εμποδίσουμε την ψυχαγωγία των νέων αλλά από σεβασμό στο αναφαίρετο δικαίωμα ανάπαυσης των ασθενών και των συνοδών τους στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, το οποίο ως γνωστόν βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Δημοτικό Κήπο. Αν ένας νέος άνθρωπος, όπως ο επιστολογράφος του άρθρου που δημοσιεύσατε, δεν κατανοεί το δικαίωμα όλων των ανθρώπων, και δη των ασθενών, σε ησυχία και ανάπαυση, έστω και μετά τις μεταμεσονύκτιες ώρες αλλά θεωρεί πως το δημοτικό σύστημα όφειλε να προτάξει το δικαίωμα στην ψυχαγωγία και μάλιστα σε ώρες που εκ του Νόμου έχουν καθοριστεί ως ώρες κοινής ησυχίας, έναντι του προαναφερόμενου, απαράβατου δικαιώματος, τότε, λυπάμαι αλλά δεν έχει μάθει τί είναι φασισμός τελικά.
Θα πρέπει να θυμόμαστε πως, όταν δίδουμε αμοιβαίες υποσχέσεις, το ίδιο αμοιβαία είναι και η υποχρέωση τήρησης των δεσμεύσεων που απορρέουν από αυτές.
Όπως ο Δήμος διευκόλυνε τους διοργανωτές, παρέχοντας τους ηλεκτρολόγο, προσωπικό επιφυλακής, πυρασφάλειας και επιπλέον καθαριότητας του χώρου διεξαγωγής του Φεστιβάλ ακόμη και δικαίωμα παραμονής στο χώρο του Κήπου για φύλαξη των μηχανημάτων τους, έτσι περιμέναμε ότι θα γίνει σεβαστός ο  ένας και μοναδικός όρος που τέθηκε στη συμφωνία μας : η τήρηση του ωραρίου και η μικρότερη δυνατή όχληση των περιοίκων από  υπερβολικούς θορύβους μετά από μια εύλογη ώρα.
Άποψη μου είναι πως, εν προκειμένω,  πραγματικός φασισμός  είναι να πιστεύει κανείς πως το δικαίωμα του να διασκεδάζει όποτε θέλει, όπου θέλει, σε όποια ώρα και με όποια ένταση θέλει, είναι ισχυρότερο από αυτό ενός άρρωστου ανθρώπου που παρακολουθεί ανήμπορος την αυθαίρετη κατάλυση του δικού του δικαιώματος να αναπαυθεί και να κοιμηθεί στη μία τα μεσάνυχτα.
Και, ίσως, χρειάζεται ο συγκεκριμένος λόγος του επιστολογράφου σας, να διατυπωθεί, αντί στις εφημερίδες, στους διαδρόμους και τους θαλάμους του παρακείμενου στον Κήπο Νοσοκομείου,  που ταλαιπωρήθηκαν επί δύο συνεχόμενες ημέρες από τη χρονική  παράταση της μουσικής.
Πέραν και πάνω από το  συγκεκριμένο αντίλογο, διευκρινίζουμε πως αναγνωρίζουμε ότι, ως κοινωνία που φιλοξενεί Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και φοιτητές, οφείλουμε να δείχνουμε ανεκτικότητα και κατανόηση, μέσα σε δικαιολογημένα πλαίσια, στις εκδηλώσεις των φοιτητών μας.     
  Δικαίωμα που κι εμείς οι ίδιοι, το διεκδικούμε στις προσωπικές μας χαρές όταν αυτό δεν ξεπερνά συγκεκριμένα όρια και, νομίζω, ότι στο θέμα αυτό, η ρεθεμνιώτικη κοινωνία, στη συντριπτική της πλειοψηφία,  ανταποκρίνεται θετικά.
Ειδικά όμως στις εκδηλώσεις που διεξάγονται στο Δημοτικό Κήπο, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι οι διοργανωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περιφρούρηση των εκδηλώσεων τους, σε ότι αφορά την ένταση του ήχου και τη χρονική παράταση της κάθε εκδήλωσης, λόγω του παρακείμενου Νοσοκομείου.
Τέλος, σε ότι αφορά το αντιρατσιστικό φεστιβάλ, αξίζει να επισημανθεί ότι δεν διαμαρτυρήθηκαν οι διοργανωτές του  για τη διακοπή του ήχου διότι γνώριζαν επακριβώς τί συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ποιά ήταν η δέσμευση, όπως, καλά γνώριζαν, ότι ο Δήμος τήρησε στο ακέραιο όλα τα συμφωνηθέντα.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία. 

                                                                                                  Γιώργης Χ. Μαρινάκης
                                                                                        Δήμαρχος Ρεθύμνης

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: