Παραμένει προβληματικός ο χώρος τηλεπικοινωνιών


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ Ένωση Καταναλωτών - Η Ποιότητα της Ζωής

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας
Το 2007 το είχαμε χαρακτηρίσει ως έτος της ανασφάλειας, παραβατικότητας και ασυδοσίας, εξαιτίας των πολυάριθμων καταγγελιών που λάβαμε σχετικά με την ποιότητα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Κατά πως φαίνεται, το 2008 συνεχίζει να κινείται σε υψηλούς ρυθμούς καταγγελιών μεν, έχει σημειωθεί όμως σημαντική μείωση στον αριθμό σε σχέση με το 2007. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΠΟΙΖΩ μέσα στο 2008 έλαβε 2.151 καταγγελίες σχετικά με παράπονα για τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες που παρέχονται στη χώρα μας από τον ΟΤΕ και τους εναλλακτικούς παρόχους. Υπήρξε δηλαδή μείωση σε σχέση με τις 3.276 καταγγελίες του 2007 σε ποσοστό 34,3%.

Η μείωση όμως αυτή έχει περισσότερες από μία εξηγήσεις, άλλες περισσότερο κι άλλες λιγότερο προφανείς:
 • Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών άρχισαν να επενδύουν με μεγαλύτερη σοβαρότητα στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και να διαχειρίζονται περισσότερο υπεύθυνα τα προβλήματα που ανακύπτουν.
 • Ο Κώδικας Δεοντολογίας για την Παροχή Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, στη σύνταξη του οποίου συμμετείχε μέσω διαβούλευσης ενεργά η ΕΚΠΟΙΖΩ, «συμμάζεψε» κάπως τα πράγματα όσον αφορά στις καθυστερήσεις ενεργοποίησης σύνδεσης και στις αυθαίρετες συνδέσεις.
 • Στις καταγγελίες δεν περιλαμβάνονται αυτές για τις τρεις εταιρίες που κήρυξαν πτώχευση (AltecTelecoms, Lannet και Teledome), η τελευταία από τις οποίες μάλιστα συγκέντρωνε πέρσι μεγάλο αριθμό καταγγελιών. Δεν περιλαμβάνονται δηλαδή οι χιλιάδες καταναλωτές στους οποίους σταμάτησε η παροχή υπηρεσιών και αναγκάστηκαν να απευθυνθούν, με μικρότερη ή μεγαλύτερη ταλαιπωρία, σε άλλους παρόχους. Έτσι, οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε απορρόφηση του μεριδίου αγοράς από άλλες εταιρίες και κυρίως τον ΟΤΕ, ο οποίος παραδοσιακά, λόγω κυρίως υποδομής, συγκέντρωνε λιγότερες καταγγελίες αναλογικά με το μέγεθός του.
 • Είναι πολλοί οι καταναλωτές οι οποίοι παρότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις τους, για διάφορους λόγους δεν καταφεύγουν σε καταγγελία.
Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι ,ναι μεν η μείωση των καταγγελιών φαίνεται να καταδεικνύει βελτίωση του χώρου τηλεπικοινωνιών σε σχέση με πέρσι, σε καμία όμως περίπτωση η ποιότητα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επαρκής.
 
Οι καταγγελίες από τους καταναλωτές που φθάνουν καθημερινά στο Γραφείο Νομικής Προστασίας της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., είναι δεκάδες και αφορούν τα εξής:

 • Καθυστέρηση στην παροχή υπηρεσιών/ πλημμελής εκπλήρωση της παροχής
 • Λαμβάνουν εσφαλμένες πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα και το χρόνο πραγματοποίησης της σύνδεσής τους.
 • Έχουν μεγάλους χρόνους αναμονής στις συνδέσεις από 1 έως 6 μήνες
 • Χαμηλή ποιότητα - ταχύτητες διαδικτύου (πολύ μικρότερες από τις διαφημιζόμενες), περιοδικές διακοπές της σύνδεσης, συν–ακροάσεις, χαμηλή ποιότητα (προβληματική) επικοινωνίας, κλπ.
 • Αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην διαδικασία καταγγελίας της σύμβασης.
 • Αδυναμία εκπλήρωσης της παροχής
 • Δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η σύνδεση, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων.
 • Αδικαιολόγητες χρεώσεις
 • Καταβάλουν τέλη χωρίς να λαμβάνουν υπηρεσίες ή επιβαρύνονται με χρεώσεις μετά την κατάργηση της υπηρεσίας.
 • Αδικαιολόγητα υψηλές χρεώσεις από αριθμούς αυξημένης χρέωσης με χρήση dialers από διεθνείς ή ακόμα και ελληνικές εταιρείες - στους χρήστες διαδικτύου.
 • Ανεπαρκής έως ανύπαρκτη εξυπηρέτηση μετά την πώληση
 • Ο χρόνος αναμονής στα τηλεφωνικά κέντρα φθάνει συχνά μέχρι και τη μία ώρα, με ταυτόχρονη χρέωση.
Αν επίσης συνυπολογίσουμε:
 
o       το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των ουραγών της Ευρώπης ως προς τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας,
o        ότι τρεις εταιρίες παροχής αναγκάστηκαν να κηρύξουν πτώχευση, αφήνοντας «ξεκρέμαστους» δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές,
o       ότι η φύση και οι χαμηλές οικονομικές διαφορές των πλημμελειών στην παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών δεν επιτρέπουν στους καταναλωτές τη δικαστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους,
καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο χώρος των τηλεπικοινωνιών συνεχίζει να παραμένει προβληματικός και ακόμα δεν έχει φτάσει στα αυτονόητα στάνταρ ποιότητας.

Παράλληλα, η πτώχευση τριών εταιριών και η συγχώνευση άλλων δικαιώνει αναδρομικά την ΕΚΠΟΙΖΩ και τις διαμαρτυρίες της ότι η αγορά υπερφορτώθηκε με παρόχους περισσότερους από όσους μπορεί πραγματικά να αντέξει και με αδυναμία να προσφέρουν όσα υπόσχονταν. Επίσης, γεννά προβληματισμούς σχετικά με τις ευθύνες της ΕΕΤΤ ως προς την εποπτεία της αγοράς και του ανταγωνισμού: η υπερπληθώρα εταιριών και προγραμμάτων των προηγούμενων ετών μοιάζει με ένα μπαλόνι που ξεφούσκωσε, αφήνοντας εκτεθειμένους, όπως πάντα, τους καταναλωτές.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, τόσο με τις παρεμβάσεις της, όσο και με τη συμμετοχή της σε κάθε είδους δραστηριότητα που έχει ως στόχο την εξυγίανση του χώρου.
 
Όσοι καταναλωτές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την τηλεπικοινωνιακή τους σύνδεση, μπορούν να χρησιμοποιούν τα σχετικά υποδείγματα καταγγελιών στην ιστοσελίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: