Νέος νόμος για την χρήση των αντιβιοτικών φαρμάκων στην γεωργία και την κτηνοτροφία


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

ΚΕ.Π.ΚΑ. Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νέος νόμος για την χρήση των αντιβιοτικών φαρμάκων
στην γεωργία και την κτηνοτροφία

Στις 10 Μαρτίου 2016, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών στη γεωργία. Η χρήση των υφιστάμενων αντιβιοτικών φαρμάκων πρέπει να περιοριστεί ενώ χρειάζεται να αναπτυχθούν νέα φάρμακα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ανθεκτικότητα των μικροβίων στα σημερινά αντιβιοτικά. Στην ψηφοφορία τους επί της επικαιροποίησης της κοινοτικής νομοθεσίας για τα κτηνιατρικά φάρμακα, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την απαγόρευση της παροχής αντιβιοτικών στα ζώα για προληπτικούς λόγους, και την υιοθέτηση μέτρων ενίσχυσης της έρευνας για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Τα κτηνιατρικά φάρμακα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμεύουν για την πάχυνση των ζώων ή να αντισταθμίζουν τις μη επαρκείς συνθήκες υγιεινής, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι ζητούν τον περιορισμό της προληπτικής χρήσης αντιβιοτικών και τη χρήση τους μόνο σε μεμονωμένα ζώα και μόνο όταν αυτό δικαιολογείται πλήρως από τον κτηνίατρο.

Για να αντιμετωπιστεί η μικροβιακή αντοχή, η αναθεωρημένη νομοθεσία της Ε.Ε. θα εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ορίζει τα αντιβιοτικά που θα πρέπει να προορίζονται μόνο για τη θεραπεία ανθρώπων.

Τώρα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε πρώτη ανάγνωση. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) και το ΚΕ.Π.ΚΑ. ζητούν από το Συμβούλιο να σταθεί στο πλευρό των καταναλωτών και να υπερψηφίσει την απαγόρευση. Για το λόγο αυτό, το ΚΕ.Π.ΚΑ. απέστειλε σήμερα  επιστολή στον κ. Γεώργιο Σταθάκη, Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, στον κ. Ευάγγελο Αποστόλου, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον Ε.Φ.Ε.Τ. – Ενιαίο Φορέα Ελέγχου τροφίμων, ζητώντας η Ελλάδα να υποστηρίξει την απαγόρευση χρήσης αντιβιοτικών στα ζώα για προληπτικούς λόγους.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: