Απάντηση ΔΕΥΑΡ για έργο βιολογικού και απαγόρευση κολύμβησης


Κατηγορία: Περιβάλλον-Αγροτικά

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Κύριε Διευθυντά

Με αφορμή την εκδήλωση  της  δικαιολογημένης ανησυχίας των δημοτών μας σχετικά με την ολιγοήμερη αναστολή λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού, την  επιβεβλημένη διοχέτευση των λυμάτων στη θάλασσα και την προληπτική απαγόρευση κολύμβησης, θα θέλαμε να παράσχουμε στους συμπολίτες τις εξής διευκρινήσεις:

Μακάρι να μπορούσε το έργο να είχε εκτελεστεί νωρίτερα. Αυτός άλλωστε ήταν και ο προγραμματισμός της ΔΕΥΑΡ. Ας σημειωθεί ότι, το τμήμα επεξεργασίας των λυμάτων, εντάχθηκε ως έργο στο ΕΣΠΑ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου που έληξε στις 31/12/2015.  Η χρηματοδότησή του ξεκίνησε το Μάρτιο του 2015. Όμως, με την επιβολή των capital controls, προκλήθηκε σημαντική καθυστέρηση στις παραλαβές του απαιτούμενου εξοπλισμού από το εξωτερικό.    
Δεν οφείλεται, λοιπόν, ούτε στη ραθυμία ούτε στην απροθυμία ούτε στην απροσεξία της ΔΕΥΑΡ, η εξέλιξη αυτή, διότι θα ήταν πράγματι ανόητο να επιλέξει μια υπηρεσία να εκτελέσει ένα τέτοιο έργο, στην παρούσα περίοδο. Δυστυχώς,  όμως, δεν διαμορφώνει η ΔΕΥΑΡ, όπως άλλωστε και καμία άλλη υπηρεσία της Αυτοδιοίκησης, τους όρους χρηματοδότησης των δημοσίων έργων, ιδιαίτερα μάλιστα σ’ ένα έργο, όπως αυτό του βιολογικού καθαρισμού, όπου το ήμισυ του κόστους  του, αφορά εισαγόμενο μηχανολογικό εξοπλισμό.
Σε ότι αφορά την απαγόρευση κολύμβησης, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους ενδιαφερόμενους συμπολίτες ότι η ΔΕΥΑΡ διενεργεί καθημερινά δειγματοληψίες θαλάσσιων υδάτων κι ελέγχει την ποιότητα νερού τόσο στο χημικό – μικροβιολογικό  της εργαστήριο όσο και σε ανεξάρτητο διαπιστευμένο εργαστήριο. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι σε καμία περιοχή, πλην της θαλάσσιας περιοχής της Μύτη του Γρύντα (ακριβώς κάτω από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού),  δεν υφίσταται μόλυνση του θαλάσσιου νερού. Ωστόσο, η απαγόρευση κολύμβησης κρίθηκε αναγκαία από το  Τμήμα Υγιεινής, το οποίο μάλιστα την επεξέτεινε σε μεγαλύτερη έκταση, μέχρι και τον   Πλατανιανό ποταμό, για λόγους ιδιαίτερης πρόνοιας και πρόληψης.   
Μετά από συνεννόηση με τον εργολάβο, επισπεύσαμε τις εργασίες και σήμερα το βράδυ (Τετάρτη), θα γίνει η οριστική σύνδεση του συστήματος οπότε, από αύριο, ξημερώματα  Πέμπτης (04.00 πμ), τα λύματα θα διοχετεύονται κανονικά στις εγκαταστάσεις του βιολογικού. Θεωρούμε ότι,  σε συνεργασία με το Τμήμα Υγιεινής και μετά τους απαραίτητους ελέγχους, θα αρθούν οι περιορισμοί  κολύμβησης.
Επιπλέον, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι επιλέξαμε να ενημερώσουμε σήμερα τους δημότες μας, επειδή  θέλαμε να βεβαιωθούμε αφενός για τα ασφαλή αποτελέσματα των επαναλαμβανόμενων δειγματοληπτικών ελέγχων των τελευταίων ημερών στις περιοχές κολύμβησης και, αφετέρου, για τη συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα των εργασιών που έπρεπε να εκτελεστούν, το οποίο και τηρήθηκε δεδομένου ότι, πράγματι, το έργο ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 7 Απριλίου,  όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Ευχαριστούμε για την υπομονή και την κατανόηση.

 

                                                      Βασίλης Θεοδωράκης
                                                                                                                                       
                              Αντιδήμαρχος Δ.Ρ- Πρόεδρος Δ.Σ ΔΕΥΑΡ

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: