Συλλογική Αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ Ένωση Καταναλωτών - Η Ποιότητα της Ζωής

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας
ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ


Η ΕΚΠΟΙΖΩ, συνεχίζοντας τον αγώνα της για διαφάνεια στην ιδιωτική ασφάλιση κατέθεσε μία νέα συλλογική αγωγή κατά μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας (GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ) για τη χρήση καταχρηστικών όρων στις ασφαλίσεις νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής κάλυψης που επιτρέπουν ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα ασφάλιστρα.
      Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τη νομολογία του Αρείου Πάγου, οι ασφαλιστικές εταιρείες οφείλουν να μνημονεύουν στις συμβάσεις τους συγκεκριμένα και εύλογα για τον καταναλωτή κριτήρια, με βάση τα οποία θα επιτρέπεται να αναπροσαρμόζεται κατά τη διάρκεια της σύμβασης το ασφάλιστρο.

Την υποχρέωσή τους αυτή καταστρατηγούν σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρείες, περιοριζόμενες στις συμβάσεις τους σε εντελώς αόριστες αναφορές, που αφήνουν το δρόμο ανοικτό για μονομερή διαμόρφωση του ασφαλίστρου. Έτσι, οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται κάθε χρόνο με σημαντικά μεγαλύτερες και συχνά πολλαπλάσιες του πληθωρισμού αυξήσεις. Ενώ συνάπτουν μία σύμβαση για νοσοκομειακή κάλυψη που θεωρούν ότι μπορούν να ανταποκριθούν με βάση το εισόδημά τους, στην πορεία αιφνιδιάζονται από υπέρμετρες αυξήσεις και η εξυπηρέτηση του συμβολαίου γίνεται δυσβάστακτη.
 
Η ΕΚΠΟΙΖΩ θεωρεί ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες, σε περίπτωση που διατηρούν την εύλογη δυνατότητα αναπροσαρμογής του ασφαλίστρου, να ακολουθούν κριτήρια ευρέως προσβάσιμα   στο καταναλωτικό κοινό.
Τέτοια είναι λ.χ. ο τιμάριθμος ή ακόμα ειδικότερα ο υποδείκτης Υγείας, όπως αυτός δημοσιεύεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος. Η μετάβαση εξάλλου σε άλλη ηλικιακή κατηγορία θα μπορούσε ομοίως να δικαιολογεί αυξήσεις, θα πρέπει όμως αυτές να προσδιορίζονται στο συμβόλαιο, ώστε να τις γνωρίζει ο καταναλωτής κατά το χρόνο που συνάπτει τη σύμβαση. Οι ασφαλιστικές εταιρείες οφείλουν να περιγράφουν με σαφήνεια και διαφάνεια τον τρόπο αναπροσαρμογής του ασφαλίστρου, ώστε να μην εκμεταλλεύονται και να αιφνιδιάζουν τους ασφαλισμένους με αδικαιολόγητες και αυθαίρετες αυξήσεις.

Με την παραπάνω συλλογική αγωγή η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητά την απαγόρευση τέτοιων όρων που κατά κόρον χρησιμοποιούνται από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η απόφαση που εκδίδεται επί συλλογικής αγωγής ισχύει άλλωστε έναντι όλων των ασφαλιστικών εταιρειών που χρησιμοποιούν τους ίδιους καταχρηστικούς όρους.


Η αγωγή θα συζητηθεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών την 4η Μαΐου 2009.


      Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους καταναλωτές που διατηρούν ασφαλιστήρια συμβόλαια τόσο της παραπάνω εταιρείας (GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ) όσο και άλλων ασφαλιστικών εταιρειών, να επικοινωνήσουν μαζί της προκειμένου να είναι ακόμα πιο ευρύτερος και αποτελεσματικός ο παραπάνω αγώνας της.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: