Διοργάνωση Διεθνών Επιχειρηματικών Συναντήσεων


Κατηγορία: Γεωργικά

Αποστολέας:

Σ.Ε.Β.Ε

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

“Greece Reaching Global Markets

International Meeting on Food & Beverages ” 

Σε συνέντευξη Τύπου, την οποία παραχώρησε σήμερα, 7 Μαΐου 2009, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) στα γραφεία του, παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία του Συνδέσμου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, τις Νομαρχίες Θεσσαλονίκης και Ημαθίας και το Επιμελητήριο Ημαθίας για τη διοργάνωση Διεθνούς εκδήλωσης Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, στις 15-17 Μαΐου, στην Βέροια και στη Θεσσαλονίκη. 

Οι στόχοι της εκδήλωσης συνοψίζονται στην ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών και τροφίμων και της αγροδιατροφικής οικονομίας, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Καθοριστικής σημασίας επίσης είναι η παροχή των κατάλληλων κινήτρων και ευκαιριών στους Έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου να έλθουν σε επαφή με τους ξένους εισαγωγείς και διανομείς, τους διαμορφωτές της αγοράς, καθώς και να γνωρίσουν δια ζώσης τις ιδιαιτερότητες, ευκαιρίες και τις δυνατότητες προώθησης των προϊόντων τους στις συγκεκριμένες αγορές – στόχους. Οι αγορές – στόχοι που απευθύνεται η εκδήλωση είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες βάσει τεκμηρίωσης εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική και προοπτική για περαιτέρω διείσδυση.

Η Διεθνής αυτή διοργάνωση Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων θα υλοποιηθεί σε 2 φάσεις. Στην πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου ημερίδα στον «Χώρο Τεχνών» στην πόλη της Βέροιας. Την έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης στη Βέροια, θα κηρύξουν η Υπουργός Εξωτερικών, κα. Ντόρα Μπακογιάννη και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρης Χατζηγάκης. Στη δεύτερη φάση θα ακολουθήσει στη Θεσσαλονίκη διήμερο Επιχειρηματικών Συναντήσεων στο «Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας Νόησις», στο οποίο και θα δοθεί η ευκαιρία στους Έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου να έρθουν σε επαφή με:

  • εταιρείες εισαγωγής ελληνικών τροφίμων και ποτών
  • δίκτυα διανομής τροφίμων και ποτών
  • αλυσίδες supermarket μικρού και μεσαίου μεγέθους
  • αποκλειστικούς εισαγωγείς ευρωπαϊκών προϊόντων διατροφής
  • εισαγωγείς delicatessen
  • εισαγωγείς και διανομείς βιολογικών προϊόντων και ειδών υγιεινής διατροφής

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Βασίλης Θωμαϊδης, τόνισε ότι κεντρικός στόχος της εκδήλωσης είναι η εγκαθίδρυση μιας στοχευμένης στρατηγικής προώθησης των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στις αγορές-στρατηγικούς εταίρους, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των περιφερειών. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που παρέχει ο ΣΕΒΕ είναι η μεταφορά της τεχνογνωσίας που έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια, σχετικά με την αποτελεσματική υλοποίηση οργανωμένων και στοχευμένων δράσεων. 

Ο κ. Θωμαΐδης στη συνέχεια, παρέθεσε στοιχεία αναφορικά με τη συμμετοχή της εκδήλωσης. Στις διεθνείς επιχειρηματικές συναντήσεις θα παρευρεθούν συνολικά 28 εισαγωγικές επιχειρήσεις από τις 5 αγορές-στόχους, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν επιχειρηματικές συναντήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες. Μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή 130 και πλέον ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου, η πλειοψηφία των οποίων είναι από τη Βόρεια Ελλάδα. Συμμετοχή όμως υπάρχει και από άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως η Αττική, η Θεσσαλία, η Πελοπόννησος και η Κρήτη. Από το σύνολο των Ελλήνων εξαγωγέων που θα συμμετάσχουν, το 21% δραστηριοποιείται στον κλάδο του ελαιολάδου & ελιών, το 21% στον κλάδο των οίνων & ποτών, το 16% στον κλάδο των ζαχαρωδών - αρτοποιίας, το 10% από τον κλάδο των γαλακτοκομικών, ενώ σημαντική είναι και η συμμετοχή από τον κλάδο των παρασκευασμένων φρούτων & λαχανικών, καθώς και των νωπών καρπών και φρούτων και ανέρχεται περίπου στο 8% του συνόλου των Ελλήνων συνέδρων. 

Επιπλέον, ο κ. Θωμαΐδης, επεσήμανε τον ιδιαίτερα εξωστρεφή χαρακτήρα των ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στις διεθνείς επιχειρηματικές συναντήσεις, καθώς το 60% από αυτές, αποκομίζει από τις εξαγωγές πάνω από το 25% του ετήσιου τζίρου τους. Μάλιστα, το ¼ του συνόλου των επιχειρήσεων εμφανίζουν τζίρο από τις εξαγωγές που ανέρχεται από 75% έως και 100%. Από τη συγκεκριμένη εκδήλωση του ΣΕΒΕ, όπως τόνισε ο κ. Θωμαΐδης, αναδεικνύεται η ανάγκη για ακόμα περισσότερες ανάλογες δράσεις εξωστρέφειας στην περιφέρεια, αφού το ενδιαφέρον από τη μεριά των Ελλήνων εξαγωγέων είναι ιδιαίτερα έντονο. 

Κλείνοντας, ο κ. Θωμαΐδης, υπογράμμισε ότι στο διήμερο των επιχειρηματικών συναντήσεων στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθούν συνολικά 1.000 επιχειρηματικά ραντεβού, ενώ το ενδιαφέρον από τη μεριά των Ελλήνων εξαγωγέων είναι εξίσου έντονο και για τις 5 επιλεγμένες αγορές. Από τις εισαγωγικές επιχειρήσεις, 14 έχουν ως κύρια δραστηριότητα τα Τρόφιμα, 8 Οίνους & Ποτά, ενώ 6 από αυτές εμπορεύονται και τις δύο κατηγορίες προϊόντος. Τέλος, να σημειωθεί ότι οι ξένοι εισαγωγείς έρχονται με τη συνοδεία δημοσιογράφων και εκπροσώπων του ξένου κλαδικού έντυπου τύπου, οι οποίοι έδειξαν ενδιαφέρον να προβάλλουν την επιχειρηματική αυτή διοργάνωση στη χώρα τους.

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο AGROCERT, o ΕΛΟΤ, o ΕΛΟΓΑΚ, Μπουτάρης, Αφοί Χαΐτογλου ΑΕΒΕ και η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος. Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι οι εφημερίδες ΚΕΡΔΟΣ, Αγγελιοφόρος & Αγγελιοφόρος της Κυριακής, τα περιοδικά Import, Sorbet και Τρόφιμα & Ποτά, καθώς και η ΕΡΤ3.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:
Παλαιότερα άρθρα Γεωργικά

Περισσότερα >>Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: