Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η κοινή δράση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, τις Νομαρχίες Θεσσαλονίκης και Ημαθίας και το Επιμελητήριο Ημαθίας για τη διοργάνωση της Διεθνούς εκδήλωσης Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων “GreeceReachingGlobalMarketsInternationalMeetingonFood & Beverages ” στις 15-17 Μαΐου, στη Βέροια και στη Θεσσαλονίκη. Η διοργάνωση, που στόχο είχε τη διάδοση των θησαυρών της ελληνικής γης και κουλτούρας στις γωνιές του Κόσμου -Ρωσία, Ουκρανία, Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ – υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις.
Κατά την εναρκτήρια εκδήλωση στη Βέροια στις 15 Μαϊου 2009, οι ξένοι προσκεκλημένοι εισαγωγείς και δημοσιογράφοι και οι Ελληνες σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις θέσεις τις Πολιτείας για την προώθηση των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, δια στόματος της Υπουργού Εξωτερικών, κας Ντόρας Μπακογιάννη, και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου. Επίσης, εκπρόσωποι κλαδικών φορέων παρουσίασαν τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα των ελληνικών προϊόντων. Το δεύτερο και σημαντικότερο μέρος της διοργάνωσης εκδήλωσης έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 16 και 17 Μαϊου 2009. Το διήμερο αφιερώθηκε σε 1000 περίπου προγραμματισμένες εκ των προτέρων συναντήσεις μεταξύ των 34 ξένων εισαγωγέων και δημοσιογράφων και των 95 Ελλήνων εξαγωγέων.
Στην καινοτόμα αυτή διοργάνωση οι ξένοι προσκεκλημένοι δέχθηκαν τους Έλληνες ενδιαφερόμενους στα ατομικά τους περίπτερα, ενώ στο ίδιο χώρο πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα γευστικές δοκιμές σε εξοπλισμένες για αυτό το σκοπό ροτόντες. Από το σύνολο των Ελλήνων εξαγωγέων που συμμετείχαν, το 21% ανήκε στον κλάδο του ελαιολάδου & ελιών, το 21% στον κλάδο των οίνων & ποτών, το 16% στον κλάδο των ζαχαρωδών - αρτοποιίας, το 10% στον κλάδο των γαλακτοκομικών, ενώ σημαντική ήταν και η συμμετοχή από τον κλάδο των παρασκευασμένων φρούτων & λαχανικών, καθώς και των νωπών καρπών και φρούτων που ανήλθε περίπου στο 8% του συνόλου των Ελλήνων συμμετεχόντων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο αριθμό συναντήσεων πραγματοποίησαν οι εισαγωγείς από την Ινδία με 287 επαφές, οι οποίοι επισκεπτόμενοι για πρώτη φορά την Ελλάδα, κατά γενική τους ομολογία, έμειναν έκπληκτοι από την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, κυρίως του ελαιολάδου και των κρασιών. Ακολούθησαν οι Ουκρανοί με 192 και οι Ρώσοι με 186 συναντήσεις. Επίσης, τα προϊόντα για τα οποία πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες επαφές ήταν τα ποτά με 145 συναντήσεις, ελιές και ελαιόλαδο με 124 και τρόφιμα γενικά με 120 επαφές. Την ολοκληρωμένη δομή της διοργάνωσης συμπλήρωσαν επισκέψεις πολιτιστικού χαρακτήρα – αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Βεργίνας – και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος - ΚΑΣΟ ΑΛΜΜΕ, ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ ΑΕ, ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Ι.ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ & ΥΙΟΙ ΑΕ, ΚΤΗΜΑ ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜΟΠΟΥΛΟΥ – ως μικρά δείγματα της ελληνικής κληρονομιάς, και της σύγχρονης ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Προκειμένου, δε, να αξιοποιηθεί στο έπακρο η επίσκεψη των ξένων δημοσιογράφων τροφίμων και ποτών στη χώρα μας και να διατηρηθεί ο περιφερειακός χαρακτήρας της δράσης, οι ξένοι δημοσιογράφοι φιλοξενήθηκαν από τη Νομαρχία Ημαθίας και την Περιφέρεια και τα Επιμελητήρια της Ηπείρου, για ένα τετραήμερο μετά το πέρας της εκδήλωσης, όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τοπικές επιχειρήσεις και αξιοθέατα.
Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα σχόλια των Ελλήνων συμμετεχόντων από κάθε γωνιά της Ελλάδας, οι οποίοι αγκάλιασαν την εκδήλωση αναγνωρίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κόστους-χρόνου-πολλαπλών επιλογών που τους προσέφερε ο τρόπος διεξαγωγής των συναντήσεων εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα προκύψουν συνεργασίες με αμοιβαία οφέλη και δημιουργώντας στους διοργανωτές το βάρος της ευθύνης εξίσου πετυχημένων δράσεων.
Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που παρέχει ο ΣΕΒΕ είναι η μεταφορά της τεχνογνωσίας που έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια, σχετικά με την αποτελεσματική υλοποίηση οργανωμένων και στοχευμένων δράσεων. Ιδιαίτερα μάλιστα στην τελευταία εκδήλωση, ήταν υποδειγματική και αποτελεσματική η συνεργασία του ΣΕΒΕ τόσο με τους δύο κύριους συνδιοργανωτές, τα Υπουργεία Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ για μια τέτοια διοργάνωση, όσο και με τους λοιπούς συνδιοργανωτές που κυρίως προέρχονταν από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ιδιαίτερη μάλιστα ήταν η συμβολή στην εκδήλωση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα ΔΟΣ & ΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Νίκου Ταχιάου και του προσωπικού του Γραφείου ΟΕΥ Β. Ελλάδας, καθώς και των Προϊσταμένων των Γραφείων ΟΕΥ στις πέντε αγορές-στόχους. Ο ΣΕΒΕ, σε συνεργασία με σχετικούς φορείς, προτίθεται να επαναλάβει παρόμοιες δράσεις, σε διαφορετικές περιφέρειες της Ελλάδας και σε άλλους κλάδους πέραν των αγροτικών προϊόντων.
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο AGROCERT, o ΕΛΟΓΑΚ, Μπουτάρης, Αφοί Χαΐτογλου ΑΕΒΕ και η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος. Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν οι εφημερίδες ΚΕΡΔΟΣ, Αγγελιοφόρος & Αγγελιοφόρος της Κυριακής, τα περιοδικά Import, Sorbet και Τρόφιμα & Ποτά, καθώς και η ΕΡΤ3.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα | |
Εκτύπωση σελίδας | |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: