Πόσο κοστίζει μια γέννα;


Κατηγορία: Υγεία

Αποστολέας:

Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ Ένωση Καταναλωτών - Η Ποιότητα της Ζωής

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Παρά το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, που κατά γενική ομολογία χρειάζεται αντιμετώπιση τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα με την λήψη μέτρων που ενθαρρύνουν την τεκνοποίηση, στην πράξη, το κάθε ζευγάρι που επιθυμεί να αποκτήσει παιδιά, καλείται να κάνει αυστηρούς υπολογισμούς εκ των προτέρων για να αντιμετωπίσει τα έξοδα της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Ποια και πόσα είναι αυτά;

Βάσει της έρευνας της ΕΚΠΟΙΖΩ (πρώτη του είδους στην χώρα μας) με θέμα: «Τι πληρώνουν οι μέλλουσες μητέρες στους μαιευτήρες τους;» καταδεικνύεται ότι ο μέσος όρος της αμοιβής του γιατρού σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια ήταν 1.556 ευρώ (1.579 ευρώ, αν συμπεριληφθεί και ξεχωριστή αμοιβή της μαίας που παραβρέθηκε στην γέννα).

 Από τις 148 περιπτώσεις που ερευνήθηκαν (σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια):

 • 16%          των γυναικών πλήρωσε ποσά κάτω των 1.000 ευρώ,
 • 59%          των γυναικών πλήρωσε από 1.000 μέχρι 1.999 ευρώ,
 • 18%          των γυναικών πλήρωσε από 2.000 μέχρι 2.999 ευρώ,
 •  7%           των γυναικών πλήρωσε από 3.000 ευρώ και πάνω. 

Η μέγιστη αμοιβή γιατρού που αναφέρθηκε ήταν 4.000 ευρώ, ενώ η κατώτερη, 700 ευρώ (και οι δύο σε δημόσιο νοσοκομείο). Οι τιμές δεν συμπεριλαμβάνουν τα ποσά που δόθηκαν σαν «δώρο» σε μαιευτήρες δημόσιων μαιευτηρίων που δεν ζήτησαν «φακελάκι».

Πολλοί γιατροί έχουν διαφορετικές τιμές με ή χωρίς απόδειξη (εννοείται ότι οι γιατροί του δημοσίου δεν μπορούν να δώσουν απόδειξη). Λίγοι γιατροί δεν χρεώνουν για τις επισκέψεις των εγκύων, που κυμαίνονται από 30 ευρώ μέχρι 100 ευρώ. 

Ειδικότερα:

1.       Στα ιδιωτικά μαιευτήρια, ο μέσος όρος της αμοιβής του γιατρού ήταν 1.773 ευρώ (1.811 ευρώ, αν συμπεριληφθεί και ξεχωριστή αμοιβή της μαίας). Από τις γυναίκες που γέννησαν σε ιδιωτικά μαιευτήρια:

 • 8%       πλήρωσαν κάτω των 1.000 ευρώ,
 • 54%      πλήρωσαν από 1.000 μέχρι 1.999 ευρώ,
 • 25%      πλήρωσαν από 2.000 μέχρι 2.999 ευρώ,
 • 13%      πλήρωσαν άνω των 3.000 ευρώ. 

Δεν μπορεί να υπολογιστεί ο αντίστοιχος μέσος όρος αμοιβής γιατρού στα δημόσια μαιευτήρια γιατί πολλές γυναίκες που γέννησαν σε δημόσιο μαιευτήριο δεν πλήρωσαν τον γιατρό ή έδωσαν μόνο ένα συμβολικό ποσό σαν «δώρο». Στα ιδιωτικά μαιευτήρια ο γιατρός μπορεί να ορίσει την αμοιβή του και να την συμφωνήσει με την μέλλουσα μητέρα. Στα δημόσια μαιευτήρια ο γιατρός λαμβάνει κανονικό μισθό από το νοσοκομείο και δεν πληρώνεται ξεχωριστά από την μέλλουσα μητέρα, αλλά δυστυχώς πολλοί γιατροί ζητάνε παράνομα «φακελάκι». Με τα «φακελάκια» μερικοί γιατροί έχουν καταλήξει και στην φυλακή. 

2.       Ενώ είναι κοινός τόπος πως η αμοιβή του γιατρού για τα ιδιωτικά μαιευτήρια είναι “όσο και το δωμάτιο”, η έρευνα μας το διαψεύδει, αφού:

 • 71% των γυναικών πλήρωσαν λιγότερο τον γιατρό από το κόστος του δωματίου,
 • 19% των γυναικών πλήρωσαν το γιατρό ακριβώς ‘όσο και το δωμάτιο’, και
 • 10% των γυναικών πλήρωσαν το γιατρό περισσότερο από το κόστος του δωματίου.

3.       Αναφορικά με τις τιμές των μαιευτηρίων, ένα μήνα νωρίτερα πραγματοποιήσαμε σχετική έρευνα (θα την βρείτε στο http://ekpizo.gr/blog/archives/268), με τα ακόλουθα αποτελέσματα (οι τιμές αναφέρονται για ένα σύνολο 4 διανυκτερεύσεων για φυσιολογικό τοκετό και 5 διανυκτερεύσεων για τοκετό με καισαρική τομή):  

 •  Δημόσια μαιευτήρια: από 300 ευρώ μέχρι 650 ευρώ,
 • Ιδιωτικά μαιευτήρια: από 1.000 ευρώ μέχρι 13.000 ευρώ. 

4.       Εν κατακλείδι, το συνολικό κόστος μίας γέννας παραμένει τεράστιο εξαιτίας των αμοιβών των γιατρών και των εξόδων μαιευτηρίου.

Στα ιδιωτικά μαιευτήρια, το μέσο συνολικό κόστος της γέννας (έξοδα μαιευτηρίου, γιατρού και μαίας) ήταν 4.372 ευρώ, ενώ η κατώτερη τιμή που αναφέρθηκε ήταν 1.800 ευρώ και η μέγιστη 9.050 ευρώ.

Από τις γυναίκες που γέννησαν σε ιδιωτικά μαιευτήρια:

 •  3% πλήρωσαν κάτω των 2.000 ευρώ,
 • 11% πλήρωσαν από 2.000 μέχρι 2.999 ευρώ,
 • 38% πλήρωσαν από 3.000 μέχρι 3.999 ευρώ,
 • 47% πλήρωσαν από 4.000 ευρώ και πάνω.

 

Τέλος θέλουμε πάλι να επισημάνουμε ότι ο παράνομος χρηματισμός των ιατρών είναι μεγάλη πληγή για το σύστημα υγείας στην Ελλάδα. Είναι και μεγάλο πλήγμα για την τσέπη των καταναλωτών. Πολλοί καταναλωτές αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι το «φακελάκι» δεν θα τους προσφέρει μια καλύτερη γέννα και θέλουν αυτή η πρακτική να σταματήσει.

Εμείς λέμε τέλος στις παράνομες αμοιβές των ιατρών στα δημόσια μαιευτήρια, και τέλος στις υπέρογκες χρεώσεις και εκμετάλλευση από ιδιωτικούς γιατρούς και μαιευτήρια για τις μέλλουσες μητέρες.

Ταυτότητα της έρευνας

Δείγμα: 148 γέννες σε ιδιωτικές και δημόσιες κλινικές από όλη την Ελλάδα από γυναίκες που έχουν αφήσει μηνύματα σε διάφορα ηλεκτρονικά fora στα θέματα συζήτησης σχετικά με τη γέννα. Τα fora που παρακολουθήσαμε ήταν: http://www.parents.gr, http://www.mammyland.com, http://www.familyclub.gr και το δικό μας το blog, http://www.ekpizo.gr/blog.

Χρόνος: Από τον Απρίλιο 2007 μέχρι και τον Μάρτιο 2009.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Αποτελέσματα των ερευνών θα τα βρείτε στο http://ekpizo.gr/blog/archives/268 και στο http://ekpizo.gr/blog/archives/290.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: