Να su doku ένα φιλί?


Κατηγορία: Ψυχαγωγία

Αποστολέας:

Στεφανάκης Πέτρος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας
Untitled Document

Από την Ελβετία στην Αμερική και από την Αμερική

στην Ιαπωνία . Από την Ιαπωνία στην Αγγλία και από την

Αγγλία σε ολόκληρο τον κόσμο . Ο γύρος του κόσμου

δεν γίνεται πια σε 8 ο ημέρες . 5 υϋοΚυ : ο γύρος του

κόσμου σε 8 ι τετράγωνα ! 9-8-7-6-5-4-3-2-1, πάμε !

 

Μια φορά κι έναν καιρό στην Ελβετία του Τ 8 ου αιώνα ζούσε ένας μαθηματικός , ο Λέοναρντ Όιλερ , ο οποίος περνούσε τον ελεύθερο χρόνο του φτιάχνοντας μαθηματικούς γρίφους . Ο Όιλερ δημιούργησε τους κανόνες που ταξίδεψαν στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του 70. Εκεί τη σκυτάλη πήρε ένας Γιαπωνέζος εκδότης , ο Κάτζι Μακί , εκδότης του οργανισμού Nikoli . Ο Μακί λάνσαρε το νέο παιχνίδι τον Απρίλιο του 1984 μέσα από τις σελίδες των εφημερίδων του . Είναι το πρόσωπο το οποίο βάφτισε το παιχνίδι 5 υάοκυ , το οποίο σημαίνει «οι αριθμοί εμφανίζονται μόνο μια φορά» ή , σε άλλη απόδοση , «μοναδική λέξη» . Η διαδρομή του παιχνιδιού ίσως να σταματούσε εκεί , αν ο Νεοζηλανδός δικαστής Γουέιν Γκουλντ δεν το ανακάλυπτε το 1997 σ ' ένα γιαπωνέζικο βιβλιοπωλείο του Χονγκ Κονγκ . Ο Γκουλντ αφιέρωσε έξι χρόνια στην ανάπτυξη προγραμμάτων με 5 υάοκυ για ηλεκτρονικούς υπολογιστές . Γνώστης της λατρείας των συντοπιτών του για σταυρόλεξα , παρουσίασε την εφαρμογή του

στους επικεφαλής των « TIMES ». Την ημέρα που το παιχνίδι πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα οι εκδότες μάλλον δεν ήταν πολύ αισιόδοξοι. Το λαβράκι όμως της 12ης Νοεμβρίου του 2004 των « TIMES » τσίμπησαν τρεις μέρες αργότερα οι εκδό-

τες της « Daily Mail », οι οποίοι με περισσότερο ενθουσιασμό λάνσαραν το παιχνίδι στο κοινό με τον τίτλο «Κωδικός Αριθμός». Οι εφημερίδες διαδέχτηκαν η μία την άλλη: « Daily Telegraph », « Independent », « Guardian » και « Sun » δημοσιεύουν το παιχνίδι με το επίσημο όνομα του 5υάοκυ. Το ερώτημα εάν πρόκειται για προσδοκία των εφημερίδων ότι το παιχνίδι θα αυξήσει τις πωλήσεις τους απαντάται αριθμητικά, καθώς σήμερα το Sudoku βρίσκεται στις σελίδες των μεγαλύτερων παγκοσμίως εφημερίδων σε τριάντα χώρες. Μόνο στην Αυστραλία το Sudoku συμπεριλαμβάνεται στην ύλη δεκαπέντε εφημερίδων. Επίσης, αποτελεί μέρος του προγράμματος περίπου εκατόν ογδόντα ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, όπου γνωστοί σταρ ή άσημοι παίκτες καλούνται να λύσουν «ζωντανά» αυτές τις αριθμητικές σπαζοκεφαλιές. Ήδη κυκλοφορεί και στα κινητά! Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι πολύ απλοί. Το Sudoku είναι ένας πίνακας 9x9, ο οποίος αποτελείται από 9 μικρότερους πίνακες 3x3. Ο παίκτης πρέπει να συμπληρώσει και τα 81 νούμερα του πίνακα. Η συμπλήρωση πρέπει να γίνει κατά τέτοιον τρόπο, ώστε σε κάθε οριζόντια γραμμή ή κατακόρυφη στήλη, αλλά και σε κάθε 3x3 τετράγωνο να εμφανίζονται όλοι οι αριθμοί από το 1 έως το 9! Δηλαδή σε κάθε οριζόντια και σε κάθε κάθετη σειρά και σε κάθε 3x3 τετράγωνο να μην επαναλαμβάνονται οι αριθμοί από το 1 έως το 9. θεωρητικά ίσως ακούγεται περίπλοκο, αλλά στη πράξη η πρώτη επιτυχής ανακάλυψη κενού αριθμού εξιτάρει!

Ο αριθμός των παικτών ολοένα και αυξάνεται. Μετρό, γραφεία και σπίτια έχουν γίνει τόπος κονταροχτυπήματος με το ίδιο μας το μυαλό. Οι βαθμοί δυσκολίας του παιχνιδιού είναι τρεις (εύκολο, μέτριο, δύσκολο), ενώ ο απαιτούμενος χρόνος ξεκινά από λίγα λεπτά και φτάνει τα μερικά εικοσιτετράωρα! Οι πολυάσχολοι καλύτερα να το αποφύγουν, γιατί θα τους ανατρέψει τελείως την καθημερινότητα.

Η προμήθεια του παιχνιδιού έχει γίνει πανεύκολη. Πέρα από τις εφημερίδες, τα κινητά, τα περιοδικά, το ραδιόφωνο και το Ίντερνετ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το βρουν και στα βιβλιοπωλεία, όπου από σχεδόν όλες τις εκδόσεις κυκλοφορούν «τα απόλυτα Sudoku -βιβλία». Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι όλα είναι «απόλυτα» και όλα έχουν τα «αυθεντικά»! Η τελευταία αυτή διευκρίνιση τονίζεται μανιωδώς κι εμείς σπεύδουμε καχύποπτοι να τα ξεφυλλίσουμε, με την ίδια τρομάρα μήπως... οι πατάτες είναι Αιγύπτου.

Η παγκόσμια επιδημία του παιχνιδιού, ευτυχώς μεγαλύτερη από εκείνη των πουλερικών που απειλεί το κοτέτσι μας, εξαπλώνεται ταχύτατα. Μαζί με τις ευχές για καλό χειμώνα -τώρα που τα αντιγριπικά εμβόλια έκαναν και αυτά «φτερά» (φαίνεται πως τα πτηνά θα φορεθούν πολύ φέτος)- στους παλιούς και στους νέους παίκτες θα doku ένα φιλί συμπαράστασης και αλληλεγγύης ως ομοιοπαθής.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: