Την ικανοποίηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος για την παράταση της έκπτωσης των δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας από τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων για μια διετία (μέχρι 31.12.10) που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή στο νομοσχέδιο «Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες διατάξεις» (άρθρο 6) εκφράζει σε σημερινή επιστολή του στον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Μπέζα ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Βασίλης Θωμαΐδης.
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι με τη ρύθμιση αυτή ικανοποιείται ένα επίμονο αίτημα του ΣΕΒΕ, ο οποίος προσπάθησε συστηματικά τα τελευταία χρόνια (τουλάχιστον από τις αρχές του 2008) με συνεχείς παρεμβάσεις του, τόσο στη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών όσο και μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών, να πετύχει την παράταση του μέτρου. Πεποίθηση του ΣΕΒΕ είναι ότι η ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας είναι άμεσα συνυφασμένη με την έρευνα και την καινοτομία, γι’ αυτό και πρότεινε σειρά μέτρων στήριξής τους, μεταξύ των οποίων σημαντική θέση κατέχουν τα φορολογικά κίνητρα.
Επίσης ο ΣΕΒΕ επανέρχεται και στα λοιπά αιτήματα σχετικά με το θέμα, τα οποία έχουν ήδη υποβληθεί στο Υπουργείο αλλά δεν ικανοποιήθηκαν με τη νέα ρύθμιση. Ο ΣΕΒΕ ζητά την περαιτέρω εξέτασή τους με τη συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης ώστε να ικανοποιηθούν στο σύνολό τους και συγκεκριμένα:
α) να επιμηκυνθεί περαιτέρω ο χρόνος παράτασης του μέτρου και πέραν της 31.12.10: θεωρούμε ότι το μέτροθα πρέπει να έχει μακροχρόνια διάρκεια, τουλάχιστον μέχρι το 2013 για να μπορούν οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό
β) να καταργηθεί η προϋπόθεση για την έκπτωση από τα καθαρά κέρδη οι εν λόγω δαπάνες να υπερβαίνουν μέσα στη χρήση, το μέσο όρο των αντίστοιχων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν τις δύο προηγούμενες χρήσεις για την αφαίρεση από τα καθαρά κέρδη επιπλέον ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) των δαπανών αυτών που πραγματοποιήθηκαν στη χρήση. Η ενίσχυση της έρευνας δεν πρέπει να γίνεται μόνο αν αυτή υπερβαίνει το μέσο όρο των δύο προηγούμενων ετών.
γ) να διευρυνθεί η έννοια των δαπανών έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης ώστε σε αυτές να συμπεριληφθούν οι παρακάτω δαπάνες που είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας έρευνας και τεχνολογίας:
· απόκτηση και διατήρηση σημάτων συμμόρφωσης: οι δαπάνες απόκτησης και διατήρησης σημάτων συμμόρφωσης που συνδέονται άμεσα με τις δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης έχει διευκρινιστεί από το ΥΠΟΙΟ (ΠΟΛ 1106/24.07.08) ότι εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, θα πρέπει όμως να υπαχθούν και στις δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης που εκπίπτουν από τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων
δ) να μη περικοπούν από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας δαπάνες που αφορούν υποχρεώσεις των επιχειρήσεων από την ίδια συμμετοχή σε ερευνητικά έργα ή προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από το Δημόσιο ή την Ευρωπαϊκή Ένωση ή διεθνείς οργανισμούς (σχετ. ΠΟΛ 1228/02 του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στην οποία, με βάση την υπ'αριθ. 12962/87 Απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, ως δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπεστέες από το εισόδημα των επιχειρήσεων χαρακτηρίζονται οι δαπάνες που αφορούν υποχρεώσεις της επιχείρησης από την ίδια συμμετοχή σε ερευνητικά έργα ή προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από το Δημόσιο ή την Ευρωπαϊκή Ένωση ή διεθνείς οργανισμούς).
Ο ΣΕΒΕ έχει ήδη ζητήσει και τη στήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης στην ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις και μάλιστα έχει προτείνει να λαμβάνεται υπόψη το κριτήριο της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, καθώς η έρευνα και ανάπτυξη αποτελούν σημαντικές παραμέτρους της διεθνούς ανταγωνιστικότητας.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα | |
Εκτύπωση σελίδας | |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: