Ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Με αφορμή την πρόσφατη δημοσιοποίηση των στοιχείων σχετικά με τις ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου επισημαίνει τα ακόλουθα:

1)     Η αύξηση του αριθμού των σφραγισμένων επιταγών, που στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2009 ανήλθαν στα 196.431 τεμάχια, έναντι 118.036 για όλο το 2008 και 89.072 για όλο το 2007, δείχνουν ότι όλο και μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων καταχωρούνται στην «μαύρη λίστα» του Τειρεσία και συνεπώς κλείνουν γι’ αυτές οι πόρτες των Τραπεζών και όχι μόνον.

2)     Εάν μάλιστα αυτό συνδυαστεί με την αύξηση των καθυστερούμενων εισφορών στα Ασφαλιστικά Ταμεία ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, αποδεικνύεται η τεράστια δυσκολία που έχουν οι επιχειρήσεις για να ανταποκριθούν στις άμεσες υποχρεώσεις τους.

3)     Η δύσκολη οικονομική συγκυρία επιβάλλει  την άμεση λήψη μέτρων στήριξης, ειδικά των  μικρών  και μεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να προστατευθούν οι υγιείς επιχειρήσεις από την καταχώρησή τους στα «μαύρα κατάστιχα» του «Τειρεσία».

Στο πλαίσιο αυτό  ζητούμε την άμεση προώθηση δύο μέτρων που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση της παραπάνω δυσμενούς κατάστασης. Συγκεκριμένα προτείνουμε:

-         Επέκταση του χρονικού ορίου για το σφράγισμα των επιταγών από τις Τράπεζες και την αναγγελία στον Τειρεσία, από 8+8 ημέρες που ισχύει σήμερα, σε 30 ημέρες, παρατείνοντας έτσι το διάστημα στο οποίο μια επιχείρηση θα μπορέσει να φανεί συνεπής στην συγκεκριμένη υποχρέωσή της και

-         άρση των ποινικών κυρώσεων και μη καταχώρηση στον «Τειρεσία» των ακάλυπτων επιταγών κάτω των 3000 € και των σχετικών με αυτές διαταγών πληρωμής. Διατήρηση μόνο των αστικών μέσων είσπραξής τους.

Θεωρούμε ότι η εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων θα δώσει μία «ανάσα» στους συναδέλφους που βρίσκονται σε δυσχερή θέση και θα βοηθήσει στην ομαλότερη λειτουργία της αγοράς, τόσο στην παρούσα φάση, όσον και κυρίως αύριο που η ύφεση θα δώσει την θέση της στην ανάπτυξη, στην οποία οι επιχειρήσεις θα εισέλθουν χωρίς τις επιπτώσεις από την καταχώρηση στα μαύρα κατάστιχα της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: