Παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο


Κατηγορία: Περιβάλλον

Αποστολέας:

ΙΝΚΑ - Ινστιτούτο Καταναλωτών

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

H Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, η παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, είναι μια ευκαιρία να αλλάξουμε τις συμπεριφορές μας και τις καθημερινές μας συνήθειες.

  • Είναι μία ευκαιρία να σχεδιάσουμε πόλεις φιλικές στον πολίτη.
  • Να χρησιμοποιήσουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – που προϋποθέτει αξιόπιστα και γρήγορα μέσα μεταφοράς, εύκολα προσβάσιμα από κάθε γειτονιά της πόλης.
  • Να πάμε με τα πόδια και το ποδήλατο στις μικρές αποστάσεις – που προϋποθέτει πεζοδρόμια χωρίς εμπόδια, ασφαλείς μετακινήσεις και ακόμη περισσότερο όμορφες πόλεις.
  • Να κάνουμε τις υπεραστικές μετακινήσεις μας με λεωφορείο ή τρένο – που σημαίνει ακρίβεια στις μετακινήσεις, μείωση του χρόνου μετακίνησης, ανταγωνιστικές τιμές.
  • Να δώσουμε τη δυνατότητα στις πόλεις μας, ώστε κάθε μέρα οι πόλεις μας να μπορούν να είναι πόλεις χωρίς αυτοκίνητο.

Ας αφήσουμε όλοι, έστω για μια μέρα, το αυτοκίνητο στο σπίτι.

Ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε καθημερινή συνήθεια.

 

Επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο, διεκδικούμε και τα Δικαιώματα των Πεζών.

Η παραβίαση των δικαιωμάτων των πεζών είναι απευθείας παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ζητάμε να μπορούμε να περπατάμε και όχι μόνο να μεταφερόμαστε


 

• Ζητούμε την εξασφάλιση ελεύθερης και επαρκούς ζώνης για τη μετακίνηση πεζών και ατόμων με αναπηρία, ώστε να συμμετέχουν όλοι στην καθημερινή ζωή της πόλης. Τα πεζοδρόμια είναι δημόσιοι χώροι για τη μετακίνηση των πεζών, και δεν παραχωρούνται σε εμπορική εκμετάλλευση! Ούτε χρησιμοποιούνται ως χώροι στάθμευσης!!
 
• Να κατοχυρωθεί ως υποχρέωση των οχημάτων, η παραχώρηση προτεραιότητας στους πεζούς, σε όλες τις διαβάσεις, κάτι που ισχύει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες

• Όταν μιλάμε για «οδική ασφάλεια» ή «κυκλοφοριακή αγωγή», να αφορά πρωτίστως την προστασία των πεζών και όχι μόνο την προστασία ή την προετοιμασία οδηγών.

• Οι πεζοί να αποτελούν το κύριο συστατικό της οργάνωσης της κυκλοφορίας στην πόλη και όχι να αντιμετωπίζονται ως το δευτερεύον στοιχείο της κυκλοφορίας, έναντι των τροχοφόρων.

• Να ενσωματωθεί ο Χάρτης Δικαιωμάτων των πεζών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1988), στην εθνική νομοθεσία.

• Να δημιουργηθούν δίκτυα διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλασίας που να συνδέουν όλα τα κομμάτια της πόλης με το κέντρο, αλλά και μεταξύ τους.

• Να ελέγχονται τα όρια εκπομπής θορύβου, ρύπων και ταχύτητας και να αναβαθμιστούν οι συλλογικοί χώροι στην πόλη (πνεύμονες πρασίνου, δενδροστοιχίες)

• Η καταπάτηση του χώρου κίνησης των πεζών, δεν οφείλεται μόνο στη κυριαρχία της «πολιτικής του αυτοκινήτου» αλλά και στη δική μας αδιαφορία να διεκδικούμε ως πεζοί το χώρο που μας ανήκει!! Όσο θα αυξάνονται «οι πεζοπόροι» τόσο θα κάνουμε «δυνατή» και «ασφαλή» τη μετακίνηση μας!!!

• Η προστασία της κυκλοφορίας των πεζών συμβάλει στην ευημερία και την υγεία των πολιτών!!! Στα «θύματα» του αυτοκινήτου δεν υπολογίζονται μόνο οι πεζοί, αλλά πρέπει να συμπεριληφθούν και οι πάσχοντες από τις ασθένειες της καθιστικής ζωής!!!


Αντί να περπατάμε χιλιόμετρα πάνω στους «ιμάντες» των Γυμναστηρίων, ας περπατήσουμε στην πόλη μας!!!

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με την νομική μας σύμβουλο Σήλια Τσέκερη, τηλ. 6936922852. 

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: