Ανεπαρκής η Εποπτεία στην Ασφαλιστική Αγορά Απροστάτευτοι οι Καταναλωτές


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ Ένωση Καταναλωτών - Η Ποιότητα της Ζωής

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Χθες, 22/09/2009 η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠ.Ε.Ι.Α.) ανακοίνωσε την ανάκληση των αδειών λειτουργίας πέντε ασφαλιστικών εταιρειών: Ασπίς Πρόνοια Γενικών Ασφαλειών, Ασπίς Πρόνοια Ζωής, Γενική Ένωση, Γενική Πίστη και Σκούρτης.

Το γεγονός αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο, προκαλεί την έντονη ανησυχία και ανασφάλεια ενός εκατομμυρίου περίπου καταναλωτών, που είναι ασφαλισμένοι σε αυτές τις εταιρείες και κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία τέτοια κατάσταση, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, δημιουργεί σοβαρό ζήτημα ευθύνης της Πολιτείας, η οποία φέρει ευθύνη για το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε και έχει υποχρέωση να μεριμνήσει  για την προστασία των εκτεθειμένων ασφαλισμένων αλλά και για την  άσκηση αποτελεσματικού προληπτικού ελέγχου επί των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. 

Η ΕΚΠΟΙΖΩ, που τις τελευταίες μέρες «κατακλύζεται» κυριολεκτικά από καταγγελίες ασφαλισμένων:

  • Καλεί τον Υπουργό Οικονομικών να κάνει άμεσα χρήση των δυνατοτήτων που του προσφέρει το πρόσφατα τροποποιημένο άρθρου 10 του ν.δ. του 400/1970 και συγκεκριμένα να εγγυηθεί την αξία των συμβολαίων ζωής υπέρ των ασφαλισμένων , ώστε όλοι οι ασφαλισμένοι στον Κλάδο Ζωής να μην χάσουν τα δικαιώματά τους και χρήματα που έχουν αποταμιεύσει.
  • Διαπιστώνει  την ύπαρξη νομοθετικού κενού για τις ασφαλίσεις ζημιών, νοσοκομειακής κάλυψης κτλ., οι περιπτώσεις των οποίων μένουν μετέωρες και καλεί την Πολιτεία να μεριμνήσει για την κάλυψη των εκκρεμών ζημιών των ασφαλισμένων και  αυτής της κατηγορίας συμβολαίων 
  • Καλεί τις  ασφαλιστικές εταιρείες όχι απλά να προστρέξουν για να  αναλάβουν το πελατολόγιο των ασφαλιστικών εταιρειών που έκλεισαν, αλλά πρωτίστως για να καλύψουν απέναντι στους ασφαλισμένους τις εκκρεμείς υποχρεώσεις αυτών. Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί ένα πλήγμα για την αξιοπιστία της ασφαλιστικής αγοράς, γι αυτό και η αποκατάσταση των αρνητικών συνεπειών για τους ασφαλισμένους, οφείλει να είναι και υπόθεση όλων των ασφαλιστικών εταιρειών.
  • Ενημερώνει τους καταναλωτές ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τις ασφάλειες αυτοκινήτων προβλέπεται η προστασία του επικουρικού κεφαλαίου για διάστημα 30 ημερών.

 

 Tέλος οι θιγόμενοι καταναλωτές- ασφαλισμένοι καλούνται να ασκήσουν πιέσεις, μέσω έγγραφης Αίτησης στις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας για να ληφθούν το συντομότερο δυνατό αποτελεσματικά μέτρα για την κατοχύρωση των συμφερόντων τους (επισυνάπτουμε σχετικό Υπόδειγμα), καθώς και να αναγγείλουν την ζημία στους στην υπό εκκαθάριση εταιρεία.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: