Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού


Κατηγορία: Τουρισμός

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΩΡΓΗ Χ. ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

 

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

 

Μερικές δεκαετίες πριν ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού δεν είχε κανένα αντίκρυσμα στη μικρή μας τότε πόλη. Τα χρόνια πέρασαν το Ρέθυμνο σημείωσε μια εκρηκτική ανάπτυξη και ο Τουρισμός μαζί με τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον αποτελεί πλέον ένα από τους βασικούς άξονες της ανάπτυξης και ευημερίας του.

 

Έτσι σήμερα συναντιόμαστε ξανά για να γιορτάσουμε την ιδέα του Τουρισμού αλλά κυρίως  για να ανταλλάξουμε γόνιμες απόψεις και προβληματισμούς για τον Τουρισμό, να γνωριστούμε καλύτερα  με τους φορείς του και να τιμήσουμε αντιπροσωπευτικούς εκφραστές του.

 

Χωρίς αμφιβολία ο Τουρισμός αποτελεί πλέον μια παγκόσμια οικονομική δύναμη. Ειδικά για τη χώρα μας αρκεί να σκεφτούμε πως το 17% με 18% του Ακαθάριστου Εθνικού μας Προϊόντος προέρχεται από τον Τουρισμό για να συνειδητοποιήσουμε την κινητήρια δύναμη του .

 

Μια δύναμη που την έχουμε βιώσει στην Κρήτη, που ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, απασχολεί εργασιακά χιλιάδες οικογενειών που έχουν ως αποκλειστική πηγή εισοδήματος τον τουρισμό. 

 

Τα δεδομένα όμως αλλάζουν καθημερινά. Ο ανταγωνισμός στο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό πεδίο είναι τόσο αμείλικτος που απαιτείται μια δυναμική, ευέλικτη, σύγχρονη, αποτελεσματική, και ρεαλιστική   πολιτική που θα συνδυάζει την αντικειμενική εκτίμηση των παγκόσμιων και ευρωπαϊκών τάσεων, θα αξιοποιήσει την μέχρι σήμερα εμπειρία και θα δίδει κίνητρα για νέες επενδύσεις στον τομέα του Τουρισμού προκειμένου να αντεπεξέλθουμε ως χώρα σε αυτή την ανταγωνιστική πρόκληση.  

 

Σε τοπικό επίπεδο, η λήξη της φετινής τουριστικής περιόδου μόνον αισιοδοξία δεν μπορεί να εμπνεύσει. Η συρρίκνωση της διάρκειάς της καθώς και η γενική μείωση που σημειώθηκε στις κρατήσεις μπορεί μεν να συναρτάται με την γενικότερη οικονομική κρίση ωστόσο είναι ενδεικτική του βαθμού ανταγωνιστικότητας του τόπου μας σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Αναμφίβολα θα πρέπει όλοι να τεθούμε σε εγρήγορση. Σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Απαιτείται άμεσα η αναστροφή της δυσμενούς αυτής εξέλιξης που μόνον μέσα από ένα γενικό επαναπροσδιορισμό της τουριστικής μας πολιτικής θα μπορεί να επιτευχθεί.

 

Ο Τουρισμός είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο με πάμπολλες παραμέτρους που δεν θα αναλύσουμε σήμερα. Εξάλλου, είναι θέμα πρωτίστως της κυβερνητικής πολιτικής χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απεμπολούμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης ως Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και ως μεμονωμένα άτομα, κάτοικοι τουριστικής περιοχής, που πρέπει να διαθέτουν πάνω απ’ όλα τουριστική συνείδηση.

Εκείνο πάντως που με βεβαιότητα μπορώ να σας καταθέσω ως Δήμαρχος τουριστικού Δήμου είναι πως αν η επίσημη κρατική τουριστική πολιτική εξαντλείται στις περικοπές των εσόδων της   Τοπικής Αυτοδιοίκησης τότε πραγματικά οι ελπίδες για δημιουργία υποδομών και παροχής υψηλών υπηρεσιών στους επισκέπτες θα εναπόκεινται πλέον στον ιδιωτικό τομέα. Ξέρετε είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς μια πόλη φιλική, προσιτή, καθαρή και πολιτισμένη για τους κατοίκους και επισκέπτες της με ελάχιστους πόρους, οι οποίοι αντί να αυξάνονται, μειώνονται. 

Αισιοδοξούμε, ωστόσο, ότι η επικείμενη γενικότερη οικονομική ανάκαμψη σε συνδυασμό με μια σοβαρή και αξιόπιστη κυβερνητική αναπτυξιακή πολιτική θα δημιουργήσουν συνθήκες ανάκαμψης και στον Τουρισμό μας. 

Η σημερινή μας συνάντηση ωστόσο δεν εγείρει μόνον προβληματισμούς. Έχει και χαρακτήρα γιορτινό. Το Ρέθυμνο συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού με απονομές βραβείων σε πρόσωπα και οργανισμούς που τιμούν τον Τουρισμό- πρωτίστως ως στάση ζωής, ως φιλοσοφία και ως ένδειξη Πολιτισμού, συνεργασίας και σύμπραξης των λαών αλλά και ως επιθυμία για ουσιαστική επικοινωνία .

 

Με αυτό το πνεύμα, η Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής και η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνου στην οποία συμμετέχουν ενεργά εκπρόσωποι όλων των επαγγελματικών φορέων του Δήμου, στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού:

·        επέλεξαν τους καθαρότερους παραδοσιακούς οικισμούς με στόχο την ανάδειξή αλλά και την προβολή τους ώστε αφ ενός να επιβραβευθεί η περιβαλλοντική συνείδηση των κατοίκων τους και αφετέρου να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο σε όλους του κατοίκους του Νομού μας να σέβονται και να τιμούν την παραδοσιακή και περιβαλλοντική τους κληρονομιά,

·        αποφάσισαν την απονομή 3 βραβείων σε ισάριθμους διακεκριμένους Έλληνες, τον κ. Νίκο Σκουλά – τέως υπουργό Τουρισμού, τον κ. Ηλία Μαμαλάκη- συγγραφέα, δημοσιογράφο γευσιγνώστη και την κα Αλεξάνδρα Πασχαλίδου δημοσιογράφο, συγγραφέα ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς τους στον Τουρισμό και την προβολή της χώρας μας στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.

·        Απονέμουν βραβεία στα σκανδιναβικά πρακτορεία διεθνούς εμβέλειας Απόλο Ρεζόρτ, Τούι Νορντικ και Τομας Κουκ για τη σπουδαία συμβολή τους στην τουριστική ανάπτυξη του Νομού μας και τέλος,

·        Επέλεξαν για το 2009    ως < επαγγελματία με μακρόχρονη και διαρκή προσφορά στον τουρισμό της πόλης μας >, τον κ. Σιράγα μάστορα του ξύλου της ελιάς , του οποίου οι δημιουργίες αποτυπώνουν ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου μας και είναι παγκόσμια γνωστές .

·        Ως ένδειξη αναγνώρισης, φιλίας και αδελφοσύνης τιμούν ξένους επισκέπτες μας που επί σειρά ετών επιλέγουν το Ρέθυμνο ως τόπο διακοπών τους.

 

Το Ρέθυμνο αναγνωρίζει και εκτιμά την προσφορά απ’ όπου κι αν προέρχεται. Η φιλόξενη διάθεση των ανθρώπων του, το υπέροχο φυσικό του περιβάλλον, ο Πολιτισμός και η Παράδοσή του, οι σύγχρονες υποδομές του σε ξενοδοχειακές κλίνες και επιχειρήσεις υπηρεσιών, η γεωγραφική του θέση – σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής, το κλίμα του, οι απέραντες παραλίες του, είναι μερικά μόνο από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού μας.

 

Υπάρχουν κι άλλα πολλά που οφείλουμε να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε. Και σίγουρα είναι πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη για να γίνει η πόλη μας ακόμη ομορφότερη, ακόμη πιο ανθρώπινη, ακόμη πιο ελκυστική – ένας πραγματικά ξεχωριστός τουριστικός προορισμός.

 

Με τη βοήθεια τη κεντρικής εξουσίας, των φίλων μας επισκεπτών που είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του τόπου μας στο εξωτερικό και με την κατάθεση της δικής μας αγάπης και ενδιαφέροντος για την πόλη μας θα τα καταφέρουμε. Να είστε όλοι καλά και του χρόνου να συναντηθούμε ξανά εδώ, με μεγαλύτερη αισιοδοξία και ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον.

Σας ευχαριστώ.    

 

 

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: