Το θέμα των παιδικών χαρών της πόλης μας, το οποίο έθιξε η «κρητ επιθ/ση» στο φύλλο της 12/8/09 ,είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, και ορθώς το αναδείξατε.
Είναι σοβαρό θέμα για πολλούς και σημαντικούς λόγους ,μερικούς εκ των οποίων θα αναφέρουμε.
α/ αφορά στα μικρά παιδιά, στην πιό ευαίσθητη , συναισθηματικά, κοινωνική ομάδα.
Ευαίσθητα τα ίδια τα μικρά παιδιά ,ευαίσθητοι ,προς αυτά {έτσι είναι το φυσιολογικό και το αυτονόητο!} και όλοι εμείς οι μεγαλύτεροι.
β/ αφορά στα μικρά παιδιά , τα οποία είναι η πιο ευάλωτη , έναντι οποιωνδήποτε κινδύνων, κοινωνική ομάδα . Ευάλωτη και προς τα οποιαδήποτε ενδεχόμενα ατυχήματα λόγω άγνοιας της εκτίμησης, και άρα της αυτοπροστασίας τους, των κινδύνων ατυχήματος κλπ.
γ/ η ειδησεογραφία έχει καταγράψει σοβαρά ατυχήματα σε παιδικές χαρές ,και επομένως έχουν «χτυπήσει ,( επανειλημμένως),τα καμπανάκια» της ανάγκης περισσότερης ευθύνης από όλους μας.
δ/ ζούμε σε μια πόλη «αφιλόξενη» προς όλους μας, με μηδενικούς χώρους όπου να δραστηριοποιηθούν τα παιδιά και να εκτονώσουν την ενεργητικότητα τους.
Οι παιδικές χαρές ,( και οι ιδιωτικοί παιδότοποι!), αποτελούν ,σχεδόν, τους μοναδικούς χώρους για να παίξουν τα παιδιά ,να τρέξουν ,να «σκανταλίσουν», να φωνάξουν ,να «μαλώσουν», να εκτονωθούν!
Στοιχειώδης και αυτονόητη υποχρέωση των δήμων είναι να ανταποκριθούν σε τούτη την θεμελιώδη ανάγκη.
ε/ οι δαπάνες για μια ευπρεπή και ασφαλή παιδική χαρά δεν είναι σημαντικές, και , οπωσδήποτε, απέναντι στα νούμερα των δημοτικών προυπολογισμών είναι ελάχιστες!
Αλλωστε υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι να επιτύχεις τέτοιες άψογες παιδικές χαρές ,χωρίς αναφορά στα δημοτικά οικονομικά!
στ/ η εποπτεία των παιδικών χαρών ,{ και όχι μόνον!},είναι απαραίτητη για πάρα πολλούς ουσιαστικούς ,και αυτονόητους, λόγους!
Υποχρέωση του δήμου είναι η επίτευξη αυτής της εποπτείας με όλους τους δυνατούς τρόπους.
ζ/ οι προτεραιότητες που θέτει κάθε δήμος ,στους διάφορους τομείς δραστηριοποίησης και παρουσίας του, αποδεικνύουν και αναδεικνύουν την ικανότητα του και τις δυνατότητες του, να διοικήσει σωστά και με επάρκεια!
Η δημοτική αρχή Ρεθύμνου, υπόκειται στην ίδια τέτοια αξιολόγηση της!
………………..
Για να μην συνεχίσω να «κομίζω γλαύκα στας Αθήνας»,συνεχίζοντας να παραδειάζω αυτές τις αυτονόητες αξιολογήσεις και απόψεις, θεωρώ ότι έγινε κατανοητή και αναγνωρίζεται από όλους μας, η σημασία των σωστών και ασφαλών παιδικών χαρών για μια οποιαδήποτε πόλη.
Αλλωστε ,δεν πρέπει να περάσει ασχολίαστη και αναξιολόγητη, η νομοθέτηση που έγινε πριν λίγους μήνες, με την υπουργ απόφαση 2849 /2009 (φεκ 931 Β /16.5.09),και η οποία βάζει στις πρέπουσες σοβαρές βάσεις, το θέμα της ίδρυσης ,της λειτουργίας, της εποπτείας ,της συντήρησης κλπ των παιδικών χαρών!
Σύμφωνα με αυτήν την νομοθέτηση ,που ισχύει από της δημοσίευσης στο ΦΕΚ, επιφέρονται ουσιαστικές υποχρεώσεις στους δήμους, για την ποιότητα ,την ασφάλεια κλπ παραμέτρους των παιδικών χαρών.
…………………
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στην απάντηση του,{ στο δημοσίευμα σας}, βρέθηκε στην άχαρη θέση ,να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα!
1/ Αναφέρθηκε στην …καταγραφή των υπαρχουσών παιδικών χαρών, που είναι στον αριθμό τριάντα πέντε.
Δεν θέλω να πιστέψω ,ότι τις θεωρεί πολλές!
Ούτε θέλω να πιστέψω ,ότι θεωρεί την καταγραφή και το «μητρώο» τους, σαν πράξη που έλυσε το πρόβλημα!
Η καταγραφή είναι συνώνυμη του γραψίματος, και όλοι γνωρίζουμε με ποια έννοια χρησιμοποιεί ο λαός μας το «γράψιμο»!
2/ Αναφέρθηκε σε ένα αριθμό 75 ημερομίσθίων που έχουν γίνει, θεωρώντας, {προφανώς!},ότι έτσι εκπλήρωσε η δημοτική αρχή το καθήκον της!
Μάλιστα προσέθεσε ,( για να ενισχύσει την «προσφορά» του δήμου), και υπενθύμισε, ότι το σχετικό συνεργείο έχει και «500 άλλες δουλειές» να κάνει, και επομένως , … να είμαστε , και ,υποχρεωμένοι για την… «τεράστια» αυτή προσφορά του δήμου.
3/ Τα υπόλοιπα … «γνωστά» ,και ….πολυχρησιμοποιημένα, που «θεωρεί» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, είναι «σύννεφα» πίσω από τα οποία προσπαθεί να κρύψει την σκληρή αλήθεια!
Και η σκληρή αλήθεια, η αδυσώπητη πραγματικότητα, είναι αυτή που έδειχναν οι , αδιάψευστες, φωτογραφίες του ρεπορτάζ της εφημερίδας σας.
……………….
Εχουμε πολλές φορές ρωτήσει την δημοτική αρχή ,να μας πεί ποιο ήταν το
( δυστυχώς ,εκ της πραγματικότητας αποδειχθέν, ανύπαρκτο!) πρόγραμμα της, για το οποίο τόσο «κοκορευόταν» προεκλογικά!
Την ίδια ερώτηση ,την ίδια καταγγελία ανυπαρξίας, την ίδια καταγγελία πορείας με «αυτόματο πιλότο», καταθέτουμε και σήμερα.
Ο τομέας των παιδικών χαρών του δήμου μας, πιστεύουμε και υποστηρίζουμε ,ότι είναι ( όπως το «θεωρεί» , και επομένως συμφωνεί μαζί μας, και ο κ αντιδήμαρχος!),
« ένα πολύ σπουδαίο κομμάτι των υποδομών του δήμου, αφού σχετίζεται με την ψυχαγωγία όσο και με την άθληση των παιδιών μας κλπ κλπ »!
Εμείς προσθέτουμε στην «θεώρηση» που κατέθεσε ο κ αντιδήμαρχος, και «για 100 άλλους λόγους και παραμέτρους »!
Αλλά μην μείνουμε στην … αριθμητική.
Ένα σπουδαίο κομμάτι των δραστηριοτήτων του δήμου ,όπως είναι, {συμφωνούν οι απόψεις μας , με εκείνες που θεωρεί και ο κ αντιδήμαρχος}, οι παιδικές χαρές, θάπρεπε να τυγχάνει της αντίστοιχης σπουδαιότητας προγραμμάτων , δράσεων και λειτουργικής, από τον δήμο.
Να προσπαθήσουμε ,να ψάξουμε να δούμε τι υπάρχει ,αν υπάρχει!
Ο τομέας των παιδικών χαρών ,θάπρεπε να αποτελεί ξεχωριστή υπηρεσία ,{μέσα στην τεχνική υπηρεσία}, με ανάλογη στελέχωση ,ανάλογο προυπολογισμό, ανάλογο προγραμματισμό, αναγκαίους σχεδιασμούς κλπ κλπ
Δεν επιτρέπεται να προβάλλονται δικαιολογίες του τύπου ‘ « το συνεργείο δούλεψε τόσες μέρες και έχει ακόμη να καλύψει ένα κατεβατό από άλλες ανάγκες , γι αυτό αυτά προλάβαμε να κάνουμε , και να είσθε ευχαριστημένοι που τα κάναμε, κλπ κλπ» !
Δεν επιτρέπεται καμιά λειτουργική του τύπου «την τάδε μέρα, του τάδε μηνός, ασχοληθήκαμε με την τάδε παιδική χαρά κλπ κλπ», { και μετά την αφήσαμε στην τύχη της!}.
Ούτε επιτρέπονται επιχειρήματα του τύπου , « θεωρώ υπερβολική την άποψη ,ότι το χαλίκι ,πάνω στο οποίο όλοι παίξαμε ως παιδιά, αποτελεί κίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα των παιδιών » ,διότι εμείς παίξαμε σαν παιδιά όπου βρίσκαμε ,σκαρφαλώναμε σε δέντρα, σκαρφαλώναμε σε γκρεμούς, παίζαμε ξυπόλητοι ,είμαστε μονίμως γδαρμένοι και αιματωμένοι και … επιζήσαμε!
Άλλες εποχές ,άλλες αντοχές, άλλες μολύνσεις ,άλλες απαιτήσεις , άλλα δεδομένα!
Και εν πάσει περιπτώσει, είπαμε να βελτιωθούμε και να καλλιτερέψουμε τα δεδομένα!
Οι καταγραφές και οι οποιεσδήποτε διατυπούμενες προθέσεις { όσα iso και αν έχουν!},δεν έχουν καμιά αξία και κανένα αποτέλεσμα ,αν δεν συνοδεύονται με αξιόπιστους προγραμματισμούς και με υλοποιητικά τους έργα.
Εν προκειμένω αυτά λείπουν!
………………….
Πριν κάποιες δεκαετίες είχε τεθεί ένα «σύνθημα» που προέβλεπε , «κάθε πόλη και γυμναστήριο»! Εμείς θα το χρησιμοποιήσουμε λέγοντας , «κάθε γειτονιά και παιδική χαρά»!
Και θα προσθέσουμε , « μια σωστή ,ασφαλή ,ζεστή ,και ελκυστική παιδική χαρά»!
Πράγματα απλά ,σαφή και υποχρεωτικά!
Ο ορισμός της παιδικής χαράς ,αυτός που «χρησιμοποιείται» στην πόλη μας, πρέπει να τροποποιηθεί.
Παιδική χαρά δεν είναι το «πέταμμα» δυό- τριών οργάνων , το ξεχόρτισμα του χώρου , άντε και το στρώσιμο λίγου χαλικιού και, με ή χωρίς κάποια ταμπέλλα ,να καταγράφουμε στο «μητρώο» της υπηρεσίας { κατά ISO !} …την 36η παιδική χαρά!
Η παιδική χαρά είναι χώρος ισότιμος , {σε απαιτήσεις καθαριότητας, πολιτισμού , περιβάλλοντος και ασφάλειας} του σχολείου!
Παιδική χαρά είναι αυτή που ορίζει η αναφερθείσα υπουργική απόφαση του Μαίου 2009, και είναι αυτή που απουσιάζει από ολόκληρη την πόλη!
Σε δημοσίευμα μου ,πριν λίγες μέρες με τίτλο «μαθήματα»,έδωσα ένα τέτοιο υπόδειγμα.
Πρέπει να υπάρχει , στον δήμο, υπηρεσία παιδικών χαρών, { και όχι ένας υπάλληλος μόνος και επιφορτισμένος με άλλες 10 αρμοδιότητες και υποχρεώσεις!},που θα σχεδιάζει ,θα προγραμματίζει, και θα υλοποιεί τις παιδικές χαρές, που θα τις εποπτεύει και θα είναι «κοντά τους» συνέχεια!
Η εποπτεία των παιδικών χαρών ,θα συνοδεύεται από αντίστοιχους κανονισμούς λειτουργίας και χρήσης, και θα αφορά όλες τις παραμέτρους, ώστε οι παιδικές χαρές να είναι πάντοτε σε άριστη κατάσταση , και ο κάθε γονιός που πηγαίνει τα παιδιά του στην παιδική χαρά να αισθάνεται ολόπλευρη ασφάλεια !
Η σημερινή εποχή έχει τους δικούς της κινδύνους ,και οι παιδικές χαρές πρέπει να είναι καλυμμένες ,ως προς κάθε παράμετρο και περίπτωση.
Οι σχεδιασμοί και οι προγραμματισμοί οφείλουν να κινούνται πάνω στον άξονα, σύγχρονες εγκαταστάσεις, σύγχρονα υλικά, ασφάλεια και φύλαξη, ρεαλιστικά ωράρια, και επαρκής πυκνότητα μονάδων ,που να εξυπηρετούν όλες τις γειτονιές ,όλα τα παιδιά.
Οι χώροι των παιδικών χαρών, υπάρχουν ,ή θα υπάρξουν με ανάλογη έρευνα { στο στάδιο των σχεδιασμών και του προγραμματισμού},σε κάθε γειτονιά.
Μπορούν να είναι δημοτικοί κοινόχρηστοι χώροι που υπάρχουν ,μπορούν να είναι κοινόχρηστοι χώροι που θα δημιουργηθούν με κατάλληλες προσαρμογές και τροποποιήσεις, μπορούν να είναι μισθούμενοι ιδιωτικοί χώροι ,μπορούν να είναι ο,τιδήποτε ,μέχρι και «κρεμαστοί χώροι», μέχρι και ταράτσες πολυκατοικιών κλπ κλπ
Να σημειώσουμε ,ότι σε μια πόλη που υπερδομήθηκε { όπως και η δική μας!}, οφείλουμε πλέον να βλέπουμε λύσεις με τις ανισόπεδες χρήσεις, όπως κάνουμε ,πχ, με τα υπόγεια γκαράζ για το θέμα της στάθμευσης!
Οσον αφορά λοιπόν στο θέμα των απαιτούμενων χώρων υπάρχουν πολλές λύσεις, και μπορούμε να υλοποιήσουμε την καταλληλότερη και προσφορότερη κάθε φορά.
Υπάρχει ,στην συνέχεια το οικονομικό θέμα.
Κατ αρχήν ,οφείλει ο δήμος «να βλέπει» τις παιδικές χαρές με πιο «ανοικτό χέρι»,προσφέροντας τους πιο πλούσια νούμερα στους ετήσιους προυπολογισμούς του.
Να θεωρεί τις παιδικές χαρές σαν παραγωγική επένδυση ,γιατί , πραγματικά, αυτές,
{όπως και τα σχολεία},διαμορφώνουν τους σωστούς αυριανούς πολίτες, κάτι που μόνον οφέλη ,για την πόλη, μπορεί να αποφέρει!
Εχουμε πεί πολλές φορές ,ότι οι δήμοι έχουν πολλές δυνατότητες εξεύρεσης χρημάτων , για να υλοποιήσουν τις απαιτούμενες δράσεις τους.
Προφανώς ,αυτές οι δυνατότητες δεν «μαζεύονται» στους δρόμους, αλλά απαιτούν την κατάλληλη πολιτική ωριμότητα, τους κατάλληλους πειστικούς σχεδιασμούς, και τότε εξευρίσκονται φυσιολογικά!
Υπάρχει μπόλικη σχετική «βιβλιογραφία» και ιδεογνωσία!
Επομένως ούτε η οικονομική παράμετρος αποτελεί αξεπέραστο πρόβλημα!
Απλά χρειάζονται , να υπάρξουν, οι σωστές κινήσεις και λειτουργικές.
Υπάρχει και η «μουρμούρα» , της εξεύρεσης του απαιτούμενου έμψυχου δυναμικού για την υλοποίηση αυτών που προτείνουμε και επιδιώκουμε.
Κατ αρχήν ο δήμος μας έχει ευάριθμο και επαρκέστατο ,σε ικανότητες, προσωπικό!
Επειδή και σε άλλους τομείς λειτουργίας του δημοτικού μηχανισμού ,υπάρχουν προβλήματα { που προέρχονται ,μόνον, από την πολιτική διοίκηση του δήμου!}, το θέμα του προσωπικού χρειάζεται συζήτηση , ανακατανομές, και ,γιατί όχι, νέο πρόσθετο δυναμικό!
Αλλωστε ,σήμερα, πολλά πράγματα καλύπτονται ,με αρτιότητα και πληρότητα, και με πολλούς άλλους δυνατούς τρόπους, οι οποίοι και υπάρχουν και δοκιμασμένοι είναι!
Ο δήμος είναι πλέον ένα «πολυκατάστημα» με τεράστιο εύρος αρμοδιοτήτων , υποχρεώσεων ,και απαιτήσεων.
Χρειάζεται λοιπόν, ένα ικανό μάνατζερ, μια ικανή ομάδα άσκησης της διοίκησης του, με δυνατότητες και επάρκεια ,για βαθειές τομές και πρωτοβουλίες, με γνώσεις και εμπειρίες, με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα τους και στις απόψεις τους.
Το στείρο κουταλομέτρημα ,των τετριμμένων ,η πελαγοδρόμηση στα ήξεις –αφήξεις, η ανάλωση στην κάλυψη του χαμένου μπούσουλα, και όλα τα παρόμοια «στοιχεία» της παρούσης δημοτικής αρχής, δεν αφήνουν περιθώρια για περισσότερα!
Τούτη η δημοτική αρχή «εξαντλείται» στην εφεύρεση και στην προβολή τετριμμένων δικαιολογιών, και δεν έχει δυνατότητες ,και δυναμισμό, να κοιτάξει ψηλά και μπροστά για να περπατήσει τέτοιους σχεδιασμούς και προγραμματισμούς.
Ετσι ,για όλες τοις ελλείψεις, για όλα τα προβλήματα, αρκείται στο να δικαιολογείται, με «στοιχεία» και «επιχειρήματα» ,όπως η απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου στο δημοσίευμα σας!
Όμως ,με αυτήν την πραγματική κατάσταση, οι «δικαιολογίες» αντικαθιστούν τα έργα και τις λύσεις!
Το αποτέλεσμα , θα συνεχίσουμε να το «πληρώνουμε» καθημερινά όλοι μας, και θα συνεχίσετε να το καταγράφετε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης!
Πάντως, να επισημειώσουμε ,ότι η αναφερθείσα υπουργική απόφαση, απαιτεί από τους δήμους την πλήρη εφαρμογή της (και για τις υφιστάμενες παιδικές χαρές),το αργότερο μέχρι την 31-12-2012!
Στην υπουργική απόφαση, μεταξύ των άλλων, επιβάλλονται προδιαγραφές με iso και επιβάλλεται αρμόδιος και υπεύθυνος για κάθε παιδική χαρά!
Ας «σοβαρευτούν» λοιπόν οι αρμόδιοι ,να βάλλουν το θέμα των παιδικών χαρών στο υψηλό επίπεδο που επιβάλλεται ,(νομικά και ηθικά!), να αφήσουνε το στάδιο των δικαιολογιών και να μπούν στο στάδιο υλοποιήσεων, γιατί ,( αν μη τι άλλο),οι ευθύνες είναι ουσιαστικές και βαρειές!
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα | |
Εκτύπωση σελίδας | |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: