Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

 κ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ

 1. Αποποινικοποίηση και κατάργηση της προσωποκράτησης για καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ.
 2. Διαδοχική ασφάλιση
 3. Σχέδιο εξομάλυνσης και άρσης ανισοτήτων στην απονομή συντάξεων από τον ΟΑΕΕ μεταξύ των πρώην ασφαλισμένων σε ΤΕΒΕ και ΤΑΕ.
 4. Σταθερή χρηματοδότηση ΟΑΕΕ και μελέτη εισροών-εκροών (όχι αναλογιστική).
 5. Διαχωρισμός κλάδων συντάξεων & υγείας και βελτίωση υγειονομικής περίθαλψης.
 6. Διατήρηση των ορίων συνταξιοδότησης
 7. Απρόσκοπτη υλοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης, 2% ΕΠΑΝΑΔ ενίσχυση της απασχόλησης στις μικρές επιχειρήσεις.
 8. Αυτονόμηση ΛΑΕΚ και αύξηση επιχορήγησης εκπαιδευτικών δομών ως ΕΓΣΣΕ.
 9. Επαναφορά εκπροσώπου της ΕΣΕΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ και συμμετοχή στην επιλογή των Διοικητών των Ταμείων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΕΑΙΤ και ΕΤΕΑΜ.
 10. Κατάργηση του πληθυσμιακού κριτηρίου ένταξης στον ΟΑΕΕ.
 11. Άμεση μηχανογράφηση των Ταμείων για περιστολή των δαπανών και ταχεία απονομή σύνταξης.
 12.  Απλοποίηση ασφαλιστικής ενημερότητας από το ΙΚΑ.
 13. Εναρμόνιση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και ανάπτυξη διαύλων πληροφόρησης μεταξύ επιχειρήσεων και ΟΑΕΔ.
 14. Υψηλά ποσοστά μισθολογικού κόστους χωρίς ανάλογη ανταποδοτικότητα.
 15. Ενεργοποίηση ΕΣΕΕΚΑ και Εθνικών Επιτροπών Απασχόλησης και Κοινωνικής Ενσωμάτωσης.
 16.  Έναρξης λειτουργίας του Επικουρικού Ταμείου Ελευθέρων Επαγγελματιών.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΡΜΕΝΑΚΗ

 

 

ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Σ.Ε.Ε.

 

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

 

κ. ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ

 

ΤΡΙΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

 

Δ. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: Είχαμε σήμερα μια πρώτη επαφή με το νέο Υπουργό Εργασίας και τον Υφυπουργό. Όπως γνωρίζετε το εμπόριο συμβάλλει πάρα πολύ στην απασχόληση στη χώρα μας. Οι ίδιοι οι εργοδότες είναι εργαζόμενοι και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις σκληρότερα και από τους με αμοιβή εργαζομένους.

                        Καταθέσαμε ένα κείμενο 15 θέσεων, οι οποίες θεωρούμε ότι χρήζουν άμεσης απόφασης, χωρίς αυτές ν’ αποτελούν και τα μόνα σημεία τα οποία έχουμε να συζητήσουμε με το συγκεκριμένο Υπουργείο.

                        Πρώτο και κύριο, θεωρούμε ότι επιτέλους πρέπει να αποποινικοποιηθεί η μη καταβολή των εισφορών στον ΟΑΕΕ.  Όπως ισχύει για όλους τους άλλους Έλληνες, πρέπει να ισχύει και για τους εμπόρους, βιοτέχνες και επαγγελματίες.   

                        Δεύτερον: Ζητήσαμε επιτέλους την εφαρμογή της ισότητας στη διαδοχική ασφάλιση. Το να δουλεύω εγώ 35 χρόνια και να έχω περάσει από έναν φορέα και ο συνάδελφος να έχει περάσει από δυο φορείς και να παίρνει 30% και παραπάνω λιγότερη σύνταξη από μένα, είναι μια αδικία. Είναι μία κλοπή των ασφαλιστικών εισφορών που κατέβαλε.

                        Τρίτον, ζητήσαμε την άρση των αδικιών στην απονομή της σύνταξης μεταξύ ασφαλισμένων του τέως ΤΑΕ και του τέως ΤΕΒΕ. Συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα, αυτά τα οποία ενδιαφέρουν τη συγκεκριμένη στιγμή είναι εκείνα τα οποία θα συμπεριληφθούν στις προγραμματικές δηλώσεις και συμφωνήσαμε αμέσως μετά να έχουμε μια καινούργια συνάντηση που θα εξειδικευθούν οι παρεμβάσεις ανά τομέα ενδιαφέροντος του Υπουργείου Εργασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρμενάκη, αναφέρετε υψηλά ποσοστά μισθολογικού κόστους χωρίς ανάλογη ανταποδοτικότητα στο υπόμνημα. Τι εννοείτε;

Δ. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: Ασφαλώς. Ξεκάθαρα, πληρώνουμε 45% επί της αμοιβής του κάθε εργαζόμενου εισφορές χωρίς ο εργαζόμενος ν’ απολαμβάνει αναλόγου επιπέδου απολαβές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το μη μισθολογικό κόστος μιλάτε. Και τι πρέπει να γίνει;

Δ. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: Πρώτον, ν’ αυξηθούν οι απολαβές του εργαζόμενου. Δεν έχει ούτε υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτική και υγειονομική γενικότερα περίθαλψη ούτε ανάλογου επιπέδου σύνταξη ανάλογη με το 45%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που δίνονται δηλαδή; Τι ζητάτε αυτή τη στιγμή;

Δ. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: Ν’ αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες. Το να μειωθεί το μισθολογικό κόστος είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα το οποίο δε θα το συζητήσουμε την παρούσα στιγμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέτετε πάντως..

Δ. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: Σε σχέση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνουμε αυτό το 45% και εμείς και οι εργαζόμενοι.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ

ANTIΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Σ.Ε.Ε.

Β. ΚΟΡΚΙΔΗΣ: Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το εμπόριο είναι δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα μας μετά το Δημόσιο. Νομίζω ότι ο Πρόεδρος σας κάλυψε σε όλα τα θέματα.

                        Ξέρετε πολύ καλά ότι είμαστε υπέρ του απασχολούμενου καταναλωτή και όχι του άνεργου καταναλωτή, είναι ξεκάθαρη η θέση μας. Από κει και πέρα τα θέματα του λιμανιού τα έχετε ζήσει κι εσείς κι εμείς τα τελευταία 3 χρόνια, μάλιστα τους 14 τελευταίους μήνες αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση η οποία δε μπορεί πλέον να συνεχιστεί, καλώς ή κακώς έχει γίνει μια συμφωνία, έχει υπογραφεί μια σύμβαση και μάλιστα έχει επικυρωθεί κι από τις δυο κυβερνήσεις, της Κίνας και της χώρας μας.

                        Νομίζω ότι έχουμε σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων επανειλημμένως και τους ζητάμε αυτή τη φορά να δώσουν το χρόνο στη νέα κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα τους, να επιστρέψουν στην εργασία, να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του λιμανιού και επιτέλους τα εμπορεύματα να μη στέκονται στο λιμάνι του Πειραιά ή να μη βρίσκονται σε άλλα λιμάνια της Μεσογείου αλλά στις αποθήκες και στα ράφια των καταστημάτων, για να μην έλλειψη. Και η μόνη έλλειψη που αυτή τη στιγμή δεν είναι κάποιο εμπόρευμα ή κάποιον προϊόν, είναι το μετρητό, η ρευστότητα που λείπει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ζητάτε με λίγα λόγια να λήξουν την απεργία μέχρι το ΠΑΣΟΚ να πάρει τ’ ανάλογα μέτρα για εκείνους;

Β. ΚΟΡΚΙΔΗΣ: Δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ, υπάρχει η νέα κυβέρνηση, υπάρχει η κυβέρνηση όλων των Ελλήνων η οποία οφείλει να εγκύψει πάνω στο πρόβλημα. Νομίζω έχουμε κάνει πολλάκις έκκληση προς όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές και θεωρώ ότι αυτή τη φορά είναι τόσο σύντομο το χρονικό διάστημα και με τέτοια πίεση οι απεργιακές κινητοποιήσεις που δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Είναι σα να στέλνεις μήνυμα χωρίς αποδέκτη.

                        Μέχρι εχτές δεν είχαμε συνομιλητή, δεν είχαν καθορισθεί οι αρμοδιότητες


Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: