Συνέδριο Πανεπιστημίου Κρήτης και Πανεπιστημίου GAZI της Τουρκίας με Θέμα «Ελληνικός και Τουρκικός Ποτισμός»


Κατηγορία: Πανεπιστήμιο

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Σας καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο, την πόλη που επί αιώνες αποτέλεσε σταυροδρόμι λαών που άφησαν ανεξίτηλα τα χνάρια τους στην ιστορία της και σήμερα αποτυπώνονται στα πολυάριθμα μνημεία της δημιουργώντας ένα πολύχρωμο μωσαϊκό πολιτισμών, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, του παρόντος και του μέλλοντος μας.

Με την ευκαιρία λοιπόν του Συνεδρίου, έχουμε τη χαρά να σας φιλοξενούμε στο Ρέθυμνο. Εκλεκτούς εισηγητές και φοιτητές από το Τουρκικό Πανεπιστήμιο  Γκάζι που συνεργαστήκατε με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τους καθηγητές μας με επικεφαλής τον κ. Μουδατσάκι, γνωστό στην πόλη μας υπηρέτη του Πολιτισμού, για να μας προσφέρετε τους ωφέλιμους καρπούς της κοινής σας δουλειάς, που εμπνέεται από την ανάγκη δημιουργίας μιας ασφαλούς και δημιουργικής γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ των λαών μας.

Επιλέξατε να μας παρουσιάσετε ένα ευρύτατο θεματικό φάσμα για να επιβεβαιώσετε αυτό που η πολιτική συχνά παρακάμπτει: τα κοινά στοιχεία των πολιτισμών μας που είναι διάχυτα στην ιστορία μας, στις τέχνες μας, στις διατροφικές μας συνήθειες, στη μουσική που ακούμε, στον τρόπο που αγαπάμε, στο θέατρο που προτιμάμε, στα βιβλία που διαβάζουμε , στα παραμύθια που λέμε, στα ανέκδοτα με τα οποία γελάμε, στον τρόπο που διαχειριζόμαστε την καθημερινότητά μας.

Το συγκεκριμένο Συνέδριο επιχειρεί μια βαθιά τομή στον τρόπο που αμφότεροι αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Φωτίζει μια άλλη πλευρά αυτής της συνύπαρξης που συνήθως πυροδοτείται από πολιτικές σκοπιμότητες και αμυντικούς χειρισμούς, επιδείξεις εξουσίας, παραχάραξη της ιστορίας και ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις. Αναδεικνύει αυτά που μπορούν να μας ενώσουν αντί να επιμένει σε κείνα που μας χωρίζουν.

 Μαζί σας θα ανασύρουμε κοινές μνήμες και θα ανατρέξουμε σε κοινές ρίζες που μόνον ο Πολιτισμός μπορεί να τροφοδοτήσει και να κρατήσει ζωντανές στο χρόνο, θα ανακαλύψουμε πτυχές της ζωής μας που δεν ξέραμε ότι παρουσιάζουν ομοιότητες θα αποκαλύψουμε μυστικά που οι ρίζες τους είναι κοινές, θα καταλύσουμε τους φραγμούς που επιβάλλει η κυρίαρχη πολιτιστική υποκουλτούρα και θα θέσουμε τις δικές μας στέρεες βάσεις για μια συνεργασία απεκδυμένη από απωθημένα, ελεύθερη από φόβους και συμβιβασμούς, επικεντρωμένη στην πνευματική και ψυχική ανάγκη των ανθρώπων να επικοινωνήσουν ουσιαστικά, να ανταλλάξουν ιδέες και να μοιραστούν αισθήματα.

Σας ευχαριστούμε που είστε εδώ. Ελπίζω να αξιοποιήσετε την παραμονή μας στην πόλη μας και να τη γνωρίσετε. Έχει μνημειακούς θησαυρούς γνώριμους και οικείους σε σας, γεύσεις που θα πρέπει να δοκιμάσετε, μουσικές που άλλες θα σας θυμίσουν τον τόπο σας κι άλλες θα σας γοητεύσουν με την λεβεντιά και την αλήθεια που κρύβουν στους ήχους και τους στίχους τους, ανθρώπους που θα σας κερδίσουν με την αυθεντικότητά, την απλότητα και την αυθόρμητη, φιλόξενη διάθεσή τους και πολλά άλλα που θα σας αφήσω να τα ανακαλύψετε μόνοι σας.

Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας και για τον ευγενή τρόπο που την υποστηρίζετε. Ο Δήμος Ρεθύμνου θα είναι κοντά σας για να υποστηρίξει τη συνέχεια της με κάθε δυνατό μέσο.

Εύχομαι να είστε καλά και να συνεχίσετε με την ίδια θετική διάθεση και αποτελεσματικότητα την δημιουργία δεσμών φιλίας και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών μας.

Σας ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:
Παλαιότερα άρθρα Πανεπιστήμιο

Περισσότερα >>Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: