Η ανάγκη προσδιορισμού νέας εξαγωγικής στρατηγικής και η ενίσχυση των ελληνικών περιφερειών


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Σ.Ε.Β.Ε

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Την αναποτελεσματικότητα του υφιστάμενου πλέγματος δομών στήριξης των εξαγωγών, πέρα από τη συνεχώς μειούμενη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας γενικά, καθώς και την απόκλιση του Γ’ ΚΠΣ από το στόχο ενίσχυσης της περιφερειακής σύγκλισης τεκμηρίωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου κ. Βασίλης Θωμαΐδης στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒΕ με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μάρκου Μπόλαρη.

Ως προς το πρώτο, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ χρησιμοποίησε τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης για τη χαρτογράφηση των ελληνικών εξαγωγών σε περιφερειακό επίπεδο για την πενταετία 2004-2008 που εκπόνησε το ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ, με τη χρηματοδότηση και της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ, τα τελευταία χρόνια σχεδόν τα ¾ του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών πραγματοποιούνται μόλις από 2 περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας και συγκεκριμένα την περιφέρεια της Αττικής και την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες περιλαμβάνουν και τα 2 μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Τα μερίδια των υπολοίπων περιφερειών για το 2008 κυμαίνονται σε ποσοστά κάτω του 5%, ενώ ενδεικτικό επίσης είναι το γεγονός ότι 4 από τις 13 περιφέρειες δε συνεισφέρουν ούτε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στις ελληνικές εξαγωγές. Μέσα σε αυτές τις 4 περιφέρειες βρίσκεται και η περιφέρεια της Ηπείρου. Αναφορικά με τις εξαγωγικές επιδόσεις των περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας, όλες, παρά τη στασιμότητα των ελληνικών εξαγωγών, κατέγραψαν ικανοποιητικούς ρυθμούς αύξησης για το 2008, παρόλα αυτά όμως το χάσμα ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας που υπάρχει μεταξύ τους είναι προφανές.

 

Ως προς το δεύτερο, ο κ. Θωμαΐδης παρέθεσε στοιχεία της έκθεσης "Ex Post Evaluation of Cohesion Policy Programmes 2000-2006", η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δημοσιεύθηκε το Μάιο του 2009 αναφορικά με την αξιοποίηση του Γ' ΚΠΣ. Από τα ευρήματα της σχετικής έρευνας (Στόχος 1: Χρηματοοικονομική ανάλυση δεδομένων) για την Ελλάδα προκύπτει ότι η χώρα μας εισέπραξε ανά κάτοικο, αναλογικά τα πιο πολλά κοινοτικά κονδύλια συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε, μέσω του Γ' ΚΠΣ. Συγκεκριμένα, η εισροή κοινοτικών πόρων στην Ελλάδα από το Γ΄ΚΠΣ ανήλθε συνολικά σε 22,6 δις €, τα οποία μεταφράζονται σε 342 € ανά κάτοικο.

Από αυτά τα κονδύλια μόλις το 29,7% κατέληξε σε περιφερειακά έργα, τα οποία ανήλθαν συνολικά σε 13 στον αριθμό, ενώ αντίθετα το 60,3% των κονδυλίων επενδύθηκε σε 12 έργα, τα οποία διαχειρίστηκαν σε κεντρικό επίπεδο τα υπουργεία. Ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε ότι κατά μέσο όρο στην Ε.Ε το 70% των κοινοτικών κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ πήγαινε στην περιφέρεια.

 

Ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος με την απουσία εξειδίκευσης και τις συνεχείς αναθεωρήσεις και ότι το ΕΣΠΑ 2007-2013 ίσως είναι η τελευταία σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία της Ελλάδας για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Σε αυτό το πλαίσιο η διοίκηση του ΣΕΒΕ ζήτησε από τον Υφυπουργό την άμεση έναρξη της απαραίτητης αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και της ενίσχυσης των Περιφερειακών Διαχειριστικών Αρχών, έτσι ώστε οι πόροι του ΕΣΠΑ να αξιοποιηθούν με το βέλτιστο δυνατό τρόπο προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ ζήτησε τη συνεργασία του Υπουργείου με το ΣΕΒΕ και τους υπόλοιπους περιφερειακούς επιχειρηματικούς φορείς για το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων, τα οποία θα βοηθήσουν ουσιαστικά την τοπική επιχειρηματικότητα.

 

Ως προς την ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ επεσήμανε τις αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες εστιάζονται στην έλλειψη εθνικής στρατηγικής, στόχων και κατευθύνσεων για τις εξαγωγές, στην έλλειψη πλαισίου στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, στον μη ενεργό ρόλο των φορέων εξωστρέφειας και στην έλλειψη συνάφειας και συντονισμού των εθνικών προσπαθειών ενίσχυσης της εξωστρέφειας. Ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για την ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κατρακυλήσει στην προτελευταία θέση της κατάταξης εξωστρέφειας της Ε.Ε, καθώς οι ελληνικές εξαγωγές από σχεδόν 10% του ΑΕΠ το 2007, ανήλθαν σε μόλις 7% το 2008. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ πρότεινε τον άμεσο σχεδιασμό και την εφαρμογή μίας νέας εξαγωγικής στρατηγικής από μηδενική βάση, η οποία θα έχει στόχο να οδηγήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα στο διπλασιασμό των εξαγωγών. Παράλληλα, ο κ. Θωμαΐδης δήλωσε την πρόθεση του Συνδέσμου να συνεργαστεί με το Υπουργείο για την εξειδίκευση δράσεων εξωστρέφειας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ αλλά και γενικότερα, και την επανεξέταση των υφιστάμενων μηχανισμών ενίσχυσης των εξαγωγών.

Δύο ακόμη ζητήματα αιχμής για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων έθεσε ο κ. Θωμαΐδης: το πρώτο αφορά την ανάγκη στήριξης της ποιότητας, τυποποίησης και πιστοποίησης των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών και το δεύτερο, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη Βόρεια Ελλάδα, η ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του και η βελτίωση των υποδομών και παρεχόμενων υπηρεσιών με στόχο την επαναπροσέλκυση διεθνών ναυτιλιακών γραμμών. Επιπλέον, ο ΣΕΒΕ κρίνει την αναβάθμιση του θεσμού της ΔΕΘ ως θέμα μείζονος σημασίας και άμεσης προτεραιότητας, ανεξάρτητα από το θέμα της μετεγκατάστασης, επισημαίνοντας ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι η έκθεση να αναβιώσει τη σημασία της για την οικονομική και επιχειρηματική ζωή και την εξωστρέφεια της Βόρειας Ελλάδας, κερδίζοντας τη θέση που θα έπρεπε να κατέχει τουλάχιστον στον χώρο της Ν.Α. Ευρώπης.

Επιπρόσθετα, η διοίκηση του ΣΕΒΕ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις προγραμματικές δηλώσεις της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κας Λούκας Κατσέλη, καθώς τα 5 Σχέδια Νόμου που αναμένεται να προωθηθούν σύντομα αποτελούν μία σημαντική «ανάσα» για την ελληνική επιχειρηματικότητα και συγκεκριμένα για τη ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και τη διευκόλυνση της δραστηριότητάς τους, αλλά μία «ανάσα» και για τα νοικοκυριά η ενίσχυση των οποίων κρίνεται επωφελής για το σύνολο της αγοράς. Τέλος, ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε η διοίκηση του ΣΕΒΕ για τη θεσμοθέτηση του «Διαμεσολαβητή του Επιχειρηματία», που αποτέλεσε πρόταση του ΣΕΒΕ.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κατέθεσε δέσμη προτάσεων προς τον Υφυπουργό, η υλοποίηση των οποίων αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την άμεση ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα οι προτάσεις της διοίκησης του ΣΕΒΕ προς τον κ. Μπόλαρη είναι οι εξής:

1.        Κατάρτιση κοινού προγράμματος στήριξης της εξωστρέφειας από τα συναρμόδια Υπουργεία και χρηματοδότηση περιφερειακών δράσεων εξωστρέφειας και φορέων από το ΕΣΠΑ 2007-2013

2.        Εξειδίκευση και Υλοποίηση δράσεων του ΕΣΠΑ 2007-2013, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και προώθησης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας

3.        Ανάδειξη του ρόλου της ποιότητας και της πιστοποίησης και αναγνωρισιμότητα των ελληνικών σημάτων και φορέων στο εξωτερικό 

4.        Ενεργοποίηση Ομάδας Εργασίας σχετικά με την παρακολούθηση της πορείας των εξαγωγών, όσο διαρκεί η κρίση, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών

 

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:







Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: