Επιτακτική η Ανάγκη Στήριξης των Δανειοληπτών


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ Ένωση Καταναλωτών - Η Ποιότητα της Ζωής

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών, με βάση τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις

 

Περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την ανακούφιση εκατοντάδων χιλιάδων υπερχρεωμένων νοικοκυριών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές οφειλές τους.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καθημερινά γίνεται μάρτυρας πληθώρας περιπτώσεων απελπισμένων καταναλωτών, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα χρέη τους, με αποτέλεσμα να περιθωριοποιούνται από την κοινωνική και οικονομική ζωή, αλλά και με συνέπειες οδυνηρές για την υγεία και την οικογενειακή τους συνοχή.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ παρεμβαίνει για τα μέλη της και προσπαθεί με εξατομικευμένες προτάσεις προς τις τράπεζες να ρυθμίσει τις οφειλές των καταναλωτών με βάση τις πραγματικές τους οικονομικές δυνατότητες ή ζητά να παγώσουν οι οφειλές, όταν ο καταναλωτής βρίσκεται σε πλήρη - αποδεδειγμένη αδυναμία.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι οι τράπεζες δεν δείχνουν πάντα την απαιτούμενη κατανόηση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καταναλωτής -οφειλέτης, καθώς και διάθεση διαπραγμάτευσης εκ μέρους τους, ώστε να ρυθμιστούν τα χρέη.

 Συνεπώς υπάρχει αδήριτη ανάγκη να ψηφιστεί ο νόμος για την ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων καταναλωτών.

Ειδικότερα:

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση αφορούν σε δύο κατηγορίες δανειοληπτών. (Η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει καταθέσει τις προτάσεις – παρατηρήσεις της, οι οποίες και έχουν ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό στο τελικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή τον Ιούλιο του 2009).

1.     Όσοι δεν έχουν καθόλου περιουσιακά στοιχεία και επαρκή εισοδήματα, θα καταβάλλουν για τα επόμενα 3-5 χρόνια μικρό μέρος των οφειλών τους, το ελάχιστο το 10% αυτών ή θα απαλλάσσονται από τα χρέη , εάν βρίσκονται σε μόνιμη αποδεδειγμένη αδυναμία.

2.    Όσοι δεν έχουν επαρκή περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα , θα μπορούν υπό προϋποθέσεις να μειώσουν τις δόσεις τους και να τις επεκτείνουν σε βάθος χρόνου, χωρίς επιπρόσθετες επιβαρύνσεις

 Για τις δύο αυτές περιπτώσεις, εάν δεν ευδοκιμήσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, θα απαιτείται δικαστική απόφαση.

     Όσοι έχουν επαρκή περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα , θα ισχύει ό,τι και σήμερα.

Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι η πρόταση της ΕΚΠΟΙΖΩ για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχει συμπεριληφθεί στο εν λόγω νομοσχέδιο. Ειδικότερα, ο οφειλέτης θα μπορεί να ζητήσει την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας του από την ρευστοποίηση της περιουσίας του για την εξόφληση των χρεών του, εφόσον δεν υπερβαίνει σε έκταση το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας προσαυξανόμενο κατά 25%. Στην περίπτωση αυτή θα αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξοφλήσει, σε χρονικό διάστημα το πολύ 20 ετών, με περίοδο χάριτος και ευνοϊκούς όρους μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, όπως αυτή αποτιμάται από το δικαστήριο. 

Η ΕΚΠΟΙΖΩ, ευελπιστεί ότι σύντομα θα γίνει νόμος του κράτους το εν λόγω νομοσχέδιο

και θα συνεχίσει να αγωνίζεται με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, ώστε να τύχουν ουσιαστικής μέριμνας και προστασίας οι οικονομικά ασθενείς καταναλωτές.

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. καλεί την Κυβέρνηση να προβεί - χωρίς υπαναχώρηση από τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις- στην ψήφιση ,το συντομότερο δυνατόν , του κρίσιμου νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου αυτού κοινωνικού προβλήματος της υπερχρέωσης των καταναλωτών, αλλά και του νομοσχεδίου για την προστασία αυτών στις τραπεζικές συναλλαγές εν γένει, με χαρακτηριστική ρύθμιση την απαγόρευση του ανατοκισμού στην καταναλωτική πίστη.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: