Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνου στα Εγκαίνια των Νέων Δομών ΚΔΑΠ και ΚΗΦΗ


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση εγκαινιάζουμε σήμερα μαζί σας τη λειτουργία δυο σημαντικών δομών που φιλοξενούνται πλέον σε ιδιόκτητους, ανακαινισμένους και λειτουργικούς χώρους: Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.

Η ανάγκη στήριξης των συνανθρώπων μας αλλά και το υψηλό αίσθημα ευθύνης μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο αποτέλεσαν το εφαλτήριο σχεδιασμού και υλοποίησης μιας σειράς δομών που η λειτουργία τους έχει αμιγώς ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.  

Δυο χρόνια πριν συναντηθήκαμε ξανά για να εγκαινιάσουμε μαζί τη λειτουργία της Υπηρεσίας Κοινωνικής Μέριμνας που συνεχίζει να προσφέρει σημαντικό έργο σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από ουσιαστική ανθρώπινη υποστήριξη και καθοδήγηση.

Ήταν η περίοδος, που ξεκίνησε και η λειτουργία του Κ.Δ.Α.Π. και του Κ.Η.Φ.Η καθώς και του Βρεφονηπιακού Σταθμού της Π.Πόλης σε κτίρια που ο Δήμος ενοικίασε, δομές και δράσεις που από την πρώτη μέρα αγκαλιάστηκαν με αγάπη και ζεστασιά από την κοινωνία μας.

Έτσι,  θέσαμε το θεμέλιο λίθο για την ανοικοδόμηση ενός μηχανισμού παροχής των αναγκαίων υπηρεσιών στους πολίτες μας, και, αναγνωρίζοντας την προσωπική και πολιτική μας ευθύνης απέναντι στο συνάνθρωπο, κάνουμε πράξη την κοινωνική προσφορά που εμπνέεται από την αρχή των ίδιων ευκαιριών σε όλους, και έτσι συμμετέχουμε, στο μέτρο που μπορούμε, στον αγώνα για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και αδικιών.

Κάθε πρωτοβουλία, κάθε μεγάλο έργο έχει τη δική του ιστορία, που πιστοποιεί και το βαθμό δυσκολίας της υλοποίησής του. Μια ιστορία που νομίζω πρέπει να γνωρίζετε γιατί θεωρώ πως έτσι θα εκτιμήσουμε περισσότερο το εγχείρημα. Και πραγματικά αξίζει την εκτίμησή μας.

Οι χώροι οι οποίοι άνοιξαν σήμερα τις πύλες τους για να μας υποδεχτούν, αγοράστηκαν από το Δήμο μας το Μαϊο τους 2007.

Ήταν ένα ερειπωμένο παραδοσιακό κτίσμα, τμήμα των συνοδευτικών κτισμάτων της Μονής Αυγουστιανών Μοναχών της Σάντα Μαρία του σημερινού Ωδείου δηλαδή, με κατεστραμμένα από την εγκατάλειψη και τη φθορά του χρόνου δωμάτια, τοίχους και στέγη. 

Μόνο το κόστος της αγοράς του ανήλθε στο ποσό των 400.000 €, εκτός από τα χρήματα που απαιτούσε η αναστήλωση και ανακατασκευή του. Τα απαιτούμενα ποσά ήταν φυσικά απαγορευτικά για τις δυνατότητες του Δήμου. Ευτυχώς ο Δήμος μας κατόρθωσε να εντάξει το συνολικό έργο (αγορά και αναστήλωση ) για χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ Κρήτης 2000-2006, στο πλαίσιο του «Ολοκληρωμένου Προγράμματος Αστικής Ανάπτυξης Νοτιοανατολικού Τμήματος της Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου».

Στη συνέχεια, το Γραφείο Παλιάς Πόλης και ο Προϊστάμενός του κ. Στάθης Κελέκης ανέλαβε την εκπόνηση της Μελέτης αποκατάστασης του ερειπωμένου παραδοσιακού κτίσματος. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου δημοπράτησε το έργο και ανέλαβε την

επίβλεψη του.

Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα το ΚΔΑΠ και το ΚΗΦΗ, όπως προανέφερα λειτουργούσαν κανονικά σε μισθωμένα ακίνητα.

Με υπερηφάνεια λοιπόν μοιραζόμαστε τη χαρά της δημιουργίας και ορθής λειτουργίας δύο ακόμη δομών που αντανακλούν τα ανθρωποκεντρικά βήματα που κάνει ο τόπος μας μπροστά.

Ας δούμε λοιπόν τι έργο επιτελούν οι δυο υπηρεσίες που στεγάζονται στους νέους χώρους.

Το ΚΔΑΠ, όπως θα διαπιστώσατε ήδη, φιλοξενείται στο ισόγειο του κτηρίου. Σ’ ένα χώρο, έκτασης 230 τ.μ., τα 25 παιδιά, ηλικίας 6-12 ετών,  που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, απασχολούνται δημιουργικά, κατά τον ελεύθερο χρόνο τους.

Με τη βοήθεια και συνδρομή καταρτισμένου προσωπικού (Ειδικό Παιδαγωγό, Νηπιαγωγό, Γυμναστή, Υπεύθυνο Θεατρικής Αγωγής και βοηθητικό προσωπικό)  τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, μελετούν τα μαθήματα του σχολείου τους, συμμετέχουν σε δραστηριότητες που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία τους όπως είναι ο χορός, η ζωγραφική, το θεατρικό παιχνίδι, η εκμάθηση πληροφορικής κ.α., αναδεικνύουν τις δεξιότητές τους, αναπτύσσουν τη δημιουργική φαντασία τους και χειραφετούνται από το στενό οικογενειακό περιβάλλον τους, το οποίο όμως βρίσκεται σε στενή επαφή και συνεργασία με το ΚΔΑΠ.

Είναι, ξέρετε, πολύ σημαντικό για 25 οικογένειες με εργαζόμενες μητέρες ή με οικονομικά προβλήματα, να έχουν τη δυνατότητα μιας τόσο ανακουφιστικά αποτελεσματικής επιλογής για τα παιδιά τους.

Πάμε τώρα να μιλήσουμε για το Κ.ΗΦ.Η.

Η συγκεκριμένη δομή, λειτουργεί στον α’ όροφο του κτηρίου και σε ένα χώρο έκτασης 220 τ.μ., δυναμικότητας 25 ατόμων, οι  ηλικιωμένοι συμπολίτες μας που διαμένουν στην Παλιά Πόλη και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα λόγω κινητικών ή νοητικών δυσκολιών  και των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον είτε εργάζεται, είτε αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φροντίδα τους που έχει αναλάβει, απολαμβάνουν την περίθαλψη, την αγάπη και την ψυχολογική υποστήριξη των εργαζομένων του Κέντρου σε καθημερινή βάση.

Δηλαδή, την ατομική φροντίδα και καθαριότητα, τη διατροφή, την ανάπαυση,  την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ίδιων και των μελών της οικογένειάς τους, την ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, φυσικοθεραπείες, και την ψυχαγωγία.

Κι εδώ, το προσωπικό, είναι πλήρως καταρτισμένο και κυρίως διαθέτει τα ψυχικά χαρίσματα, την υπομονή και ανθρωπιά που εγγυώνται την επιτυχία της δράσης του ΚΗΦΗ.

 Αγαπητοί Φίλοι,

δε θα’ θελα να καταχραστώ άλλο την υπομονή και το χρόνο σας και μάλιστα σε ώρα εργάσιμη και μέρα γεμάτη υποχρεώσεις.

Θα ήθελα μόνο να μου επιτρέψετε να πω πως τα οφέλη από τη λειτουργία των νέων δομών διαχέονται στο σύνολο των δημοτών μας και όχι μόνον στους βασικούς αποδέκτες των υπηρεσιών τους. Ο τόπος μας κερδίζει κάθε φορά που ένα παιδί φεύγει ευτυχισμένο από το ΚΔΑΠ ή κάθε φορά που ένας ηλικιωμένος και ανήμπορος συνάνθρωπός μας λαμβάνει το σεβασμό και τη φροντίδα που του οφείλει η ίδια η ζωή. 

Εμείς, κερδίζουμε ως άνθρωποι,  προσφέροντας το περίσσευμα της αγάπης μας σε όσους το έχουν ανάγκη και καταθέτοντας το ειλικρινές ενδιαφέρον μας στη στήριξη δράσεων που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής μας.

Σας ευχαριστώ που είστε όλοι παρόντες και ενεργοί μέτοχοι σε κάθε κοινωνική δράση και ευχαριστώ θερμά τους συναδέλφους μου Δημοτικούς Συμβούλους και κυρίως την κα Μαίρη Λιονή και τον κύριο Κώστα Σαριδάκη αλλά και το   προσωπικό των δομών που εργάζεται με τόση ευσυνειδησία, εργατικότητα και ευγένεια εξασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία των δομών μας.

Είναι γεγονός ότι αυτά τα ωραία κτίρια θα ήταν άψυχα και ψυχρά χωρίς τους ανθρώπους που λειτουργούν σε αυτά.

Ως Δήμος συνεχίζομε την προσπάθειά μας για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής όλων των κατοίκων του.

Ελπίζομε δε, πως σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή του Σύγχρονου Βρεφονηπιακού Σταθμού της Παλιάς Πόλης εδώ δίπλα και εύχομαι να΄μαστε όλοι καλά να το εγκαινιάσουμε και να το παραδώσουμε στους Ρεθεμνιώτες.  

Σας ευχαριστώ θερμά. 

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: