Την ανάγκη για άμεσο σχεδιασμό και εφαρμογή μιας νέας εξαγωγικής στρατηγικής από μηδενική βάση εξέφρασε στη συνάντησή του σήμερα, 10.11.2009 με τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Βασίλης Θωμαΐδης.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ επεσήμανε τις αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες εστιάζονται στην έλλειψη εθνικής στρατηγικής, στόχων και κατευθύνσεων για τις εξαγωγές, στην έλλειψη πλαισίου στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, στον μη ενεργό ρόλο των φορέων εξωστρέφειας και στην έλλειψη συνάφειας και συντονισμού των εθνικών προσπαθειών ενίσχυσης της εξωστρέφειας. Ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για την ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών με την εφαρμογή μίας νέας εξαγωγικής στρατηγικής από μηδενική βάση, η οποία θα έχει στόχο να οδηγήσει μέσα στην επόμενη πενταετία στο διπλασιασμό των ελληνικών εξαγωγών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Θωμαΐδης παρουσίασε την πρόταση του ΣΕΒΕ για τη δημιουργία ενός ισχυρού Συστήματος Στήριξης της Εθνικής Εξωστρέφειας, το οποίο θα συνεισφέρει σημαντικά στους εξής τομείς:
1. Αποκρυστάλλωση ενός συγκεκριμένου οράματος για την εθνική εξωστρέφεια της χώρας, χάραξη μίας δυναμικής Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών, καθορισμό προτεραιοτήτων για τις εθνικές πολιτικές και δράσεις ενίσχυσης της εξωστρέφειας και σχεδιασμό ενός ενιαίου πλαισίου στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, με τον καθορισμό συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων για αγορές και αγαθά.
2. Αναδιάρθρωση του εθνικού συστήματος ενίσχυσης και στήριξης της εξωστρέφειας και των ελληνικών εξαγωγών, με βελτίωση των μηχανισμών συντονισμού, παρακολούθησης και εποπτείας των Φορέων εξωστρέφειας.
3. Εξοικονόμηση κόστους μέσω της αποφυγής επικαλύψεων μεταξύ των δράσεων, της καλύτερης αξιοποίησης των πόρων και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των ενεργειών ενίσχυσης της εξωστρέφειας.
Ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος με την απουσία εξειδίκευσης και τις συνεχείς αναθεωρήσεις και ότι το ΕΣΠΑ 2007-2013 ίσως είναι η τελευταία σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία της Ελλάδας για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Η εξειδίκευση και άμεση υλοποίηση των δράσεων του ΕΣΠΑ 2007-2013 θα πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της περιφερειακής ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ ζήτησε από τον Υφυπουργό την άμεση έναρξη της απαραίτητης αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και της ενίσχυσης των Περιφερειακών Διαχειριστικών Αρχών, έτσι ώστε οι πόροι του ΕΣΠΑ να αξιοποιηθούν με το βέλτιστο δυνατό τρόπο προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. H χρηματοοικονομική αναθεώρηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) του ΕΣΠΑ, με τροποποίηση των ετήσιων κατανομών των κοινοτικών κονδυλίων δύναται να ενισχύσει δραστικά την ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Ακόμα, η «ποιοτική» αναθεώρηση των ΕΠ/ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα η αναθεώρηση και διεύρυνση του φάσματος των επιλέξιμων κατηγοριών έργων θα δώσει τη δυνατότητα στα προγραμματιζόμενα με εθνικούς πόρους έργα, να συγχρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε.
Στη συνέχεια, ο κ. Θωμαΐδης παρέθεσε στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης για τη χαρτογράφηση των ελληνικών εξαγωγών σε περιφερειακό επίπεδο για την πενταετία 2004-2008 που εκπόνησε το ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ. Από τα στοιχείαπροκύπτει ότι η περιφερειακή ανταγωνιστικότητα φθίνει με γρήγορους ρυθμούς, ενώ παράλληλα διευρύνεται το χάσμα στην εξαγωγική δραστηριότητα ανά περιφέρεια. Σχεδόν τα ¾ του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών πραγματοποιούνται μόλις από 2 περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας και συγκεκριμένα την περιφέρεια της Αττικής και την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ τα μερίδια των υπολοίπων περιφερειών για το 2008 κυμαίνονται σε ποσοστά κάτω του 5%. Ενδεικτικό επίσης είναι το γεγονός ότι 4 από τις 13 περιφέρειες δε συνεισφέρουν ούτε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στις ελληνικές εξαγωγές.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ έκανε εκτενή ακόμα αναφορά σε στοιχεία της έκθεσης "Ex Post EvaluationofCohesionPolicyProgrammes 2000-2006", η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δημοσιεύθηκε το Μάιο του 2009 ερευνώντας την αξιοποίηση του Γ' ΚΠΣ. Από τα ευρήματα της σχετικής μελέτης (Στόχος 1: Χρηματοοικονομική ανάλυση δεδομένων) για την Ελλάδα προκύπτει ότι από το σύνολο των κονδυλίων μόλις το 29,7% κατέληξε σε περιφερειακά έργα, τα οποία ανήλθαν συνολικά σε 13 στον αριθμό, ενώ αντίθετα το 60,3% των κονδυλίων επενδύθηκε σε 12 έργα, τα οποία διαχειρίστηκαν σε κεντρικό επίπεδο τα επιμέρους Υπουργεία. Συγκριτικά, στην Ε.Ε. κατά μέσο όρο το 70% των κοινοτικών κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ απευθύνθηκε σε περιφερειακές δράσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Θωμαΐδης στα προβλήματα και στις επιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις όλης της χώρας από τις νέες απεργίες των εργαζομένων στον ΟΛΠ. Μετά τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου που κήρυξε παράνομη την απεργία των λιμενεργατών στον ΟΛΠ, ο ΣΕΒΕ ζητά να γίνει σεβαστή η απόφαση του δικαστηρίου με απώτερο στόχο την άμεση αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του λιμανιού και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οποιαδήποτε προσπάθεια από την πλευρά των εργαζομένων να συνεχίσουν με οποιοδήποτε τρόπο το κλείσιμο του λιμανιού εξυπηρετεί μη διαφαινόμενες σκοπιμότητες και θα τους βρει αντιμέτωπους με την οικονομία, τους εμπλεκόμενους σε αυτή κλάδους και εν τέλει την κοινωνία. Από την άλλη πλευρά οι Έλληνες εξαγωγείς ζητούν να διασφαλισθεί από την Πολιτεία η αξιοπιστία της χώρας με την τήρηση της σύμβασης παραχώρησης, με παράλληλη, σε κάθε περίπτωση, προσπάθεια για την αμοιβαία βελτίωση των επιμέρους όρων της.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα | |
Εκτύπωση σελίδας | |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: