Η εφαρμογή μιας νέας εξαγωγικής στρατηγικής μέσω της δημιουργίας ενός ισχυρού Συστήματος Στήριξης της Εθνικής Εξωστρέφειας, το κεντρικό σημείο της συνάντησης της Διοίκησης ΣΕΒΕ με τον Υφυπουργό Αγροτι


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Σ.Ε.Β.Ε

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Σε συνάντηση εργασίας της Διοίκησης του ΣΕΒΕ με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σήμερα, Τρίτη, 10.11.09, εκφράστηκε η ανάγκη για τη δημιουργία μιας νέας εξαγωγικής στρατηγικής της χώρας μας και παρουσιάστηκε η πρόταση του ΣΕΒΕ για τη δημιουργία ενός ισχυρού Συστήματος Στήριξης της Εθνικής Εξωστρέφειας., κ. Μιχάλη Καρχιμάκη,

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Βασίλης Θωμαΐδης επεσήμανε τις αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες εστιάζονται στην έλλειψη εθνικής στρατηγικής, στόχων και κατευθύνσεων για τις εξαγωγές, στην έλλειψη πλαισίου στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, στον μη ενεργό ρόλο των φορέων εξωστρέφειας και στην έλλειψη συνάφειας και συντονισμού των εθνικών προσπαθειών ενίσχυσης της εξωστρέφειας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ.Θωμαΐδης παρουσίασε την πρόταση του ΣΕΒΕ για τη δημιουργία ενός ισχυρού Συστήματος Στήριξης της Εθνικής Εξωστρέφειας.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ τόνισε ότι ο αγροτικός κλάδος δύναται να αναδειχθεί σε κλάδο αιχμής για τις ελληνικές εξαγωγές την επόμενη δεκαετία, όπως τεκμηριώνεται και στο συνημμένο αρχείο (Annex 1), αρκεί να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί μία στοχευμένη στρατηγική για την εξωστρέφεια του κλάδου. Κατά συνέπεια, επιτακτική κρίνεται η ανάγκη αναπροσανατολισμού της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, με στόχο να καταστεί διεθνώς ανταγωνιστική. Σε αυτό το πλαίσιο,ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κατέθεσε στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τις παρακάτω προτάσεις:

 

1. Νέα Στρατηγική για την εγχώρια αγροτική παραγωγή με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές

 

1.1        Ανάδειξη του κρίσιμου ρόλου της ποιότητας, της πιστοποίησης - τυποποίησης καθώς και αύξηση της αναγνωρισιμότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων για τη διείσδυσή τους στις διεθνείς αγορές.

1.2        Προώθηση και προβολή των ελληνικών αγροτικών προϊόντων μέσω Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Regional Marketing, με σκοπό την ανάπτυξη και προώθηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων σε επίπεδο περιφέρειας και γεωργικού προϊόντος.

1.3        Υιοθέτηση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού προτύπου για τα αγροτικά προϊόντα, που θα γίνεται αποδεκτό από όλες τις χώρες-μέλη και θα είναι δεσμευτικό ως προς την αποδοχή του για την ελεύθερη διακίνηση των κοινοτικών αγροτικών προϊόντων στην Ε.Ε. αλλά και σε τρίτες χώρες.

1.4   Αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια του αγροτικού κλάδου και συμμετοχή περιφερειακών επιχειρηματικών και αγροτικών φορέων στην εξειδίκευση και υλοποίηση των σχετικών δράσεων και στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

 

 

2. Αναβάθμιση του ΟΠΕΓΕΠ (AGROCERT)

 

2.1 Αναβάθμιση του ΟΠΕΓΕΠ (AGROCERT) για την καλύτερη διείσδυση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, καθώς η ποιότητα και η πιστοποίηση-τυποποίηση δεν αποτελούν μόνο τυπική αλλά και ουσιαστική προϋπόθεση εισόδου των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις ξένες αγορές.

2.2 Συμβατότητα των σημάτων συμμόρφωσης του ΟΠΕΓΕΠ με το διεθνές πρότυπο GLOBALGAP για την αποφυγή πολλαπλών πιστοποιήσεων, καθώς αρκετά αγροτικά προϊόντα, τα οποία πιστοποιούνται από τον ΟΠΕΓΕΠ διαπιστώνεται ότι δεν γίνονται αποδεκτά σε αγορές του εξωτερικού, διότι δεν υπάρχει αναγνωρισιμότητα και αποδοχή των ελληνικών σημάτων πιστοποίησης και ειδικότερα του ΟΠΕΓΕΠ (ΑGROCERT) στο εξωτερικό.

2.3 Συνεργασία ΣΕΒΕ-ΟΠΕΓΕΠ για την προώθηση της πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων σε επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας: ίδρυση παραρτήματος του ΟΠΕΓΕΠ (AGROCERT) στη Βόρεια Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη κατά το πρότυπο της συνεργασίας του Συνδέσμου με τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) στο πλαίσιο της οποίας δημιουργήθηκε το One Shop Stop ΕΛΟΤ-ΣΕΒΕ.

 

 

3. Δημιουργία παρατηρητηρίου εξαγωγιμότητας αγροτικών προϊόντων

 

Δημιουργία παρατηρητηρίου αγροτικής ανάπτυξης, το οποίο θα αποτελεί ένα μηχανισμό συστηματικής καταγραφής της εξαγωγικής δραστηριότητας των αγροτικών προϊόντων και ουσιαστικά θα βοηθάει στον εντοπισμό των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων ανά αγροτική περιοχή. Το παρατηρητήριο εξαγωγιμότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων πρέπει να στελεχωθεί με καταρτισμένο προσωπικό με γνώση και εμπειρία στις καλλιέργειες και στα αγροτικά προϊόντα, καθώς και στις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε γεωγραφικής γεωργικής περιοχής και οι εισερχόμενες πληροφορίες θα πρέπει με τη σειρά τους να αξιοποιείται από το ΥΠΑΑΤ και τα συναρμόδια υπουργεία για τη χάραξη στρατηγικής ανάπτυξης και ενίσχυσης του αγροτικού κλάδου.

 

Με την παράκληση να δημοσιευθεί ή να μεταδοθεί

Πληροφορίες: Τάνια Ζιάκα, tz@seve.gr

Αυτό το δελτίο τύπου βρίσκεται στο www.seve.gr

 

Annex 1. Στατιστικά στοιχεία εξαγωγών αγροτικών προϊόντων

 

Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων το 2008 αποτελούν το 18,8% του συνολικού εξαγωγικού όγκου της χώρας. Είναι γεγονός ότι ο κλάδος των αγροτικών παραδοσιακά αποτελούσε κλάδο αιχμής για την ελληνική οικονομία, ενώ τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικά. Πιο συγκεκριμένα, μετά από τη στασιμότητα που εκδήλωσαν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων το 2007, το 2008 αυξήθηκαν σε ποσοστό 8,6%, ενώ σε αξία ανήλθαν σε περίπου 3,3 δις ευρώ, καταφέρνοντας παράλληλα να ξεπεράσουν το φράγμα της τελευταίας πενταετίας των 3 δις ευρώ.Αντίστοιχα, σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, την πρώτη θέση σταθερά σε αγροτικές εξαγωγές κατέχει η Ολλανδία, με μερίδιο 19%, ενώ η χώρα μας κατατάσσεται στην 16η θέση, με μερίδιο μόλις 1% της Ε.Ε.-27.

 

Καθ’ όλη την πενταετία οι εισαγωγές αγροτικών αυξάνονται σταδιακά με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,6% ενώ σε όγκο είναι περίπου διπλάσιες από τις εξαγωγές. Αυτή η τάση δημιουργεί μόνιμο και ταυτόχρονα αυξανόμενο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου, με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,5%.

 

Αναφορικά με τους δημοφιλέστερους προορισμούς των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών, ποσοστό 16,1% απευθύνεται στην αγορά της Γερμανίας, 12,6% στην Ιταλία και 6,6% στην Βουλγαρία. Αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, το 2008 εμφάνισαν σημαντική πτώση των εισαγωγών τους σε αγροτικά προϊόντα από την Ελλάδα, γεγονός που ισοσταθμίστηκε ωστόσο, από ανερχόμενους εξαγωγικούς εταίρους στον κλάδο των αγροτικών όπως η Βουλγαρία, η Ολλανδία και η Ρουμανία.

 

Κυριότερος εξαγωγικός αγροτικός κλάδος καθ’ όλη την πενταετία παραμένουν τα παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών, συνεισφέροντας με 20,7% το 2008. Δεύτερος σημαντικότερος εξαγωγικός κλάδος για το ίδιο έτος, είναι αυτός των νωπών καρπών και φρούτων, ενώ ακολουθεί ο κλάδος των καπνών. Την πρώτη εξαγωγική πεντάδα αγροτικών κλάδων συμπληρώνουν τα λίπη και έλαια και τα γαλακτοκομικά. Τα καπνά, παρά τη σταδιακή συρρίκνωση στην παραγωγή τους, το 2008 με μια αύξηση κατά 15%, ανήλθαν σε 3ο σημαντικότερο εξαγωγικό αγροτικό κλάδο για τη χώρα μας, ξεπερνώντας τον κλάδο των λιπών και ελαίων.

 

Οι περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας, της Αττικής και της Πελοποννήσου αντιπροσωπεύουν το 70% του συνολικού εξωτερικού εμπορίου αγροτικών προϊόντων της χώρας. Αναλυτικότερα, πρώτη εξαγωγική αγροτική περιφέρεια για το 2008 είναι η Κεντρική Μακεδονία, με μερίδιο 36,8% επί του συνόλου των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών, ενώ ακολουθούν η Αττική και η Πελοπόννησος, με μερίδια 19,6% και 11,6% αντίστοιχα. Στην πενταετία 2004-2008, οι περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Κρήτης βελτίωσαν τη θέση τους, υποδεικνύοντας ότι ακόμα και σε περιφέρειες με χαμηλή συνεισφορά στο σύνολο των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών υπάρχει δυναμική και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση.

 

 

Annex 2. Ειδικά Θέματα ΣΕΒΕ ως προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

 

  1. Eνεργοποίηση του «Εγκεκριμένου Εμπόρου» στον τομέα των οπωροκηπευτικών (Καν. 1580/07)

 

  1. Ανταποδοτικά τέλη υπέρ του Δημοσίου για τη διενέργεια φυτοϋγειονοµικών ελέγχων και ελέγχων ποιότητας-καταλληλότητας

 

  1. Προβλήματα στις εξαγωγές φυτικών προϊόντων στη Ρωσική Ομοσπονδία

 

  1. Εφαρμογή του Πρωτοκόλλου φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων εξαγωγής καρπών ακτινιδίου από την Ελλάδα στην Κίνα

 

  1. Υψηλοί εισαγωγικοί δασμοί σε τρίτες χώρες για την εισαγωγή κομπόστας

 

  1. Εθνική Πολιτική για την ΦΕΤΑ ως ΠΟΠ προϊόν

 

  1. Στήριξη εποχιακών επιχειρήσεων αγροτικού κλάδου (συναρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης)

 

  1. Φορολογία Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα (συναρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών)
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:







Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: