Επισκεψεις Πρεσβεων Κουβας και Βενεζουελας


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Δυο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συναντήσεις που προάγουν τις συνεργασίες του Ρεθύμνου με χώρες της Λατινικής Αμερικής είχε σήμερα ο Δήμαρχος Ρεθύμννου κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης.

Το πρωϊ υποδέχθηκε τον Πρέσβη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας κ. Ροδρίγο Οσβάλντο Σαβες Σαμουδιο ο οποίος πραγματοποιεί ολιγοήμερη επίσκεψη στην πόλη μας με αφορμή μια συνεργασία που εγκαινιάζεται μεταξύ της Πρεσβείας του και του Πανεπιστημίου Κρήτης στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Πρέσβης δώρισε σημαντικό αριθμό ισπανικών βιβλίων στη βιβλιοθήκη του Π.Κ.

Η συνάντηση του με το Δήμαρχο Ρεθύμνου ήταν ιδιαίτερα θερμή και φιλική. Ο κ. Πρέσβης δήλωσε λάτρης του ελληνικού Πολιτισμού και επεσήμανε πως η χώρα τους εδώ και 300 χρόνια μελετά τη δημοκρατία μέσα από τις διδαχές Ελλήνων φιλοσόφων όπως ο Πλάτωνας ενώ ερευνητές από την εποχή που η Βενεζουέλα τελούσε υπό ισπανική κατοχή επισκέφθηκαν τη χώρα μας για να μελετήσουν επιτόπου τον τρόπο που οι Έλληνες βιώνουν και αντιλαμβάνονται τη Δημοκρατία. Άκουσε με πολύ ενδιαφέρον όσα του ανέφερε ο Δήμαρχος για την Ιστορία, την Παράδοση και τον Πολιτισμό του Ρεθύμνου και συμφώνησε να εξασφαλίσει χρόνο από το βαρύ πρόγραμμα του ώστε να περιηγηθεί με την συνοδεία του στην πόλη ώστε να γνωρίσει από κοντά τα μνημεία της και τη φυσιογνωμία της. Χαρακτηριστικό είναι δε το γεγονός ότι η Βενεζουέλα αναγνωρίζοντας και αποτίοντας σεβασμό στους αγώνες των Ελλήνων ελευθερία και Δημοκρατία ονόμασε ένα κρατίδιο της Νέα Σπάρτη καιμια οδο στο συγκεκριμένο κρατίδιο «Οδο Γεωργίου του Ελληνα».

Ο Δήμαρχος κατέθεσε τη δική του εκτίμηση στον άνισο αγώνα που δίνουν τα μικρά κράτη της Λατινικής Αμερικής έναντι των ισχυρών για ανεξαρτησία. Επιβεβαιώνοντας τους φιλικούς δεσμούς που συνδέουν τους δυο λαούς αλλά    και τα κοινά πολιτιστικά τους στοιχεία που αποτυπώνονται στη Μουσική, το Χορό και τις Τέχνες, ο Πρέσβης της Βενεζουέλας συμφώνησε με το Δήμαρχο να ενισχύσουν τους δεσμούς αυτούς και με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου μας ίσως και το προσεχές καλοκαίρι στο πλαίσιο ενός Προγράμματος συνεργασίας που θα υλοποιηθεί και σε συνδυασμό με το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ που κατά πάσα πιθανότητα θα συμπέσει χρονικά με το συγκεκριμένο Πρόγραμμα .

Αμέσως μετά ο Δήμαρχος υποδέχθηκε τον Πρέσβη της Κούβας κ. Χοσε Χουλιάν Σαγιέ ο οποίος είναι επίσημος προσκεκλημένος του ΣΥΡΙΖΑ, Στελέχη του οποίου τον συνόδευσαν κατά την επίσκεψη του στο Δημαρχείο.

Και αυτή η συνεργασία ήταν ιδιαίτερα φιλική και στη διάρκεια της, ο Δήμαρχος συζήτησε με τον κ. Πρέσβη, το πολιτικό καθεστώς της Κούβας, την σύγχρονη πραγματικότητα στην Λατινική Αμερική και τρόπους συνεργασίας του Ρεθύμνου με την Κούβα που παραμένει δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Κρητικούς εν γένει.

Και ο Κουβανός Πρέσβης δεν παρέλειψε να εκφράσει το θαυμασμό του για τον Ελληνικό Πολιτισμό και να τονίσει πως η κλασσική παιδεία των Κουβανών περιλαμβάνει γνώση και σπουδή των αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων.

Ο Δήμαρχος εξήρε τους αγώνες των Κουβανών για ανεξαρτησία και το σθένος που έχουν επιδείξει απέναντι σε κατακτητές και αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση του κ. Πρέσβη για φιλοξενία τον προσεχή Νοέμβριο στην Αβάνα στο πλαίσιο εβδομαδιαίου εορτασμού του Πολιούχου Προστάτη τους προκειμένου, και μαζί με άλλους Δημάρχους της Κούβας που είθισται να επισκέπτονται την Αβάνα την εβδομάδα αυτή, να ανοίξουν νέους δρόμους συνεργασίας και φιλίας.

Ο Δήμαρχος αντάλλαξε και με τους δυο Πρέσβεις αναμνηστικά δώρα και συμφώνησε να συναντηθεί ξανά μαζί τους το απόγευμα προκειμένου να τους συνοδεύσει στην τελετή εγκαινίων   του νέου χώρου που θα φιλοξενήσει τη λειτουργία του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μια κοινωνική δράση για την οποία οι κ. Πρέσβεις συνεχάρησαν την πόλη του Ρεθύμνου που τη στηρίζει.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: