Εγκαίνια Εθελοντικού Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Κατηγορία: Υγεία

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 

Αξιότιμοι κ. Πρέσβεις της Βενεζουέλας και της Κούβας

Κυρίες και Κύριοι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών 

Αγαπητοί ιατροί

Φίλες και Φίλοι

 

Επιθυμία κάθε πολιτικής αρχής που σέβεται τον εαυτό της και κυρίως τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεται είναι η  παροχή υπηρεσιών που ανακουφίζουν τους πάσχοντες και που ανεβάζουν το επίπεδο και την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων του τόπου τον οποίο υπηρετούν.

Το πάγιο ζητούμενο κάθε πολιτισμένης και ανθρωποκεντρικής πολιτικής είναι η ικανότητα να αφουγκραζόμαστε  τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Όποιος αποστασιοποιείται από τα αληθινά ανθρώπινα προβλήματα και όποιος απέχει από τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν αρκετοί από τους συνανθρώπους του ενώ μπορεί να τους βοηθήσει, δεν δικαιούται να απολαμβάνει τα εύσημα μιας χρηστής διοίκησης .

Με αυτό το πνεύμα και με τα ισχυρά ερεθίσματα που δόθηκαν από ευαισθητοποιημένους γιατρούς που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας ξεκινήσαμε τη λειτουργία του Εθελοντικού Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου σε συνεργασία με εθελοντές ιατρούς  ξεκίνησε τη λειτουργία του συγκεκριμένου ιατρείου το οποίο στόχο έχει αφενός την παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής υγείας σε μετανάστες και δημότες που δεν καλύπτονται από το υγειονομικό σύστημα και, αφετέρου, στην καταγραφή του αριθμού των συγκεκριμένων ατόμων. Με αυτό τον τρόπο, οι μετανάστες που ζουν στην πόλη μας, και κυρίως οι παράνομοι, μπορούν να επισκεφθούν το εθελοντικό ιατρείο και να εξυπηρετηθούν εύκολα, υπεύθυνα και ανθρώπινα.

 

Το εγχείρημα ξεκίνησε το 2007. Με τους εθελοντές ιατρούς να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο σ αυτή την πρωτοβουλία και με τη συμβολή της Κοινωνικής Υπηρεσίας και τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές του Δήμου, άμεσα κινητοποιήθηκαν και προσφέρουν μέχρι και σήμερα πολύτιμη βοήθεια στη λειτουργία του Ιατρείου, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος,  αλλά και απλοί πολίτες που προσφέρουν φάρμακα ή ανταποκρίνονται στις εκδηλώσεις του Ιατρείου τα έσοδα των οποίων διατίθενται για την αγορά εμβολίων και άλλων φαρμάκων. 

 

Σημαντική εξάλλου είναι και η προσφορά εξωτερικών ιατρών που δεν υπάγονται στο ΕΣΥ  καθώς και των μικροβιολογικών και άλλων εργαστηρίων που δέχονται δωρεάν ασθενείς οι οποίοι παραπέμπονται από τους γιατρούς του εθελοντικού ιατρείου για εξέταση.

 

Εξίσου σημαντική είναι και η υπογραφή, μόλις προ ολίγων ημερών, της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Ρεθύμνου και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης μέσω της οποίας θα ενισχυθεί οικονομικά το λειτουργικό κόστος του Ιατρείου.   

 

Με αυτή την προοπτική και με δεδομένο πως τώρα πια, που ο αρχικός δισταγμός των ανασφάλιστων πολιτών και μεταναστών υποχώρησε και η άγνοια έδωσε τη θέση της στην εμπιστοσύνη για την αποτελεσματικότητα και την προσφορά του Ιατρείου, ο αριθμός των ασθενών που απευθύνονται σε αυτό μεγαλώνει καθημερινά, κρίθηκε αναγκαία η μίσθωση ενός νέου, εξοπλισμένου και αξιοπρεπούς χώρου που ανταποκρίνεται στις συνεχώς αυξανόμενες ανθρώπινες ανάγκες και επιτρέπει στους ιατρούς να εκτελέσουν το πολύτιμο έργο τους με σχετική άνεση.

 

Αυτό το χώρο εγκαινιάζουμε σήμερα. Επιλέξαμε να βρίσκεται στην Παλιά Πόλη μια και εδώ συναντάται το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών και ανασφάλιστων πολιτών ώστε να μην ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις και να είναι εύκολα προσβάσιμο σε όσους έχουν ανάγκη τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

 

Όπως θα διαπιστώσετε, οι διατιθέμενοι χώροι του έχουν εξοπλιστεί για τη λειτουργία παθολογικού, γυναικολογικού και παιδιατρικού ιατρείου ενώ πολύ σύντομα θα λειτουργήσει και οδοντιατρείο. Υπάρχει χώρος αναμονής και φαρμακείο. Οι εθελοντές ιατροί που βρίσκονται ανάμεσά μας και αξίζουν κάθε επαίνου γιατί πραγματικά τιμούν το επάγγελμά τους και τον όρκο που έχουν δώσει θα σας εξηγήσουν, ως οι πλέον ειδικοί, τον τρόπο λειτουργίας των ιατρείων και θα σας καταθέσουν την μέχρι σήμερα εμπειρία τους αλλά και στατιστικά στοιχεία που πραγματικά έχουν ενδιαφέρον μια και αποτυπώνουν κατά ένα σημαντικό ποσοστό την σύνθεση και την κοινωνική δομή της πόλης μας.

 

Δεν θα ήθελα να καταχραστώ άλλο από το χρόνο σας γιατί είναι πολύτιμος. Εξάλλου, στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα λόγια είναι ανεπαρκή μπρος στο μεγαλείο του παραγόμενου έργου.

 

Εκείνο που θα ήθελα μονάχα να τονίσω είναι πως υπάρχει μια κινητοποίηση συγκινητική. Τοπικές αρχές, Σύλλογοι, Γιατροί, νοσηλευτές του Νοσοκομείου και των κοινωνικών δομών του Δήμου, απλοί πολίτες, αποδεικνύουμε καθημερινά στο Ρέθυμνο πως δεν έχουμε χάσει την ανθρωπιά μας και πως όταν παραστεί ανάγκη πάντα βρίσκουμε το χρόνο και τη διάθεση να προσφέρουμε βοήθεια. Όπως μπορεί ο καθένας και με όσα μέσα έχει στη διάθεσή του. Και αυτή η πρωτοβουλία που είναι πρωτοποριακή και πιλοτική έτυχε πανελλήνιας αναγνώρισης αποσπώντας το πρώτο βραβείο στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προαγωγής Υγείας στην Κοινότητα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, στην Αθήνα.

 

  Αγαπητοί Φίλοι,

Για να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια που αποτελεί απτή απόδειξη της δύναμης του εθελοντισμού και του ανθρωπισμού χρειάζεται κα τη δική μας βοήθεια. Όπως σας είπα νωρίτερα οι λειτουργικές δαπάνες του Ιατρείου (εξοπλισμός κ.α) θα καλυφθούν από κονδύλια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου. Τα φάρμακα εξασφαλίζονται από δωρεές Συλλόγων όπως έχει ήδη πράξει ο Δικηγορικός και άλλοι, από προσφορές σχολείων που διοργανώνουν γιορτές γι’ αυτό το σκοπό, από τα φαρμακεία της πόλης μας στο πλαίσιο της ανακύκλωσης φαρμάκων αλλά και από ιδιώτες συμπολίτες. 

 

Εκεί που σημειώνεται υστέρηση γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες είναι στην αγορά εμβολίων. Θα σας αναφέρω ότι μόνο για τη χρονιά που διανύουμε η οποία δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί έχουν διατεθεί 15.000 Ε περίπου για την αγορά εμβολίων. Γίνεται νομίζω απ’ όλους μας κατανοητό ότι υπάρχουν στην πόλη μας ενήλικες αλλά κυρίως μικρά παιδιά που δεν έχουν κάνει το στοιχειώδη εμβολιασμό με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τη δική τους υγεία όσο και για τη δημόσια υγεία αν λάβουμε υπόψη μας την ταχύτητα μετάδοσης ασθενειών όπως η Ηπατίτιδα, η Φυματίωση και άλλες.

 

Είναι πραγματικά συγκλονιστική η διαπίστωση ότι στον 21ο αιώνα της υλικής ευδαιμονίας υπάρχουν συνάνθρωποι μας που ζουν σε πολιτισμένες κοινωνίες και δεν έχουν ακόμη αντιμετωπίσει ζωτικά θέματα ασφαλούς διαβίωσης.  

 

Σας καλώ όλους, κι εσάς που τιμάτε με την παρουσία σας τη σημερινή μας συνάντηση και όλους τους Ρεθεμνιώτες που δεν το έχουν ακόμη κάνει, να αποδείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, την ευαισθησία τους και τον αλτρουϊσμό τους ενισχύοντας οικονομικά την αξιέπαινη και καθολικά αναγνωρισμένη ως αναγκαιότητα, προσπάθεια.  

Δεν συζητάμε εν τω μέσω οικονομικής κρίσης για μεγάλα  ποσά. Αλλά για ποσά που η ανθρωπιά μας και η οικονομική μας δυνατότητα μας επιτρέπει. Πραγματικά , αυτή η κατάθεση αξίζει τον κόπο!

 

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου πρώτα – πρώτα τους εμπνευστές και ακούραστους υποστηρικτές αυτού του έργου, τους εθελοντές γιατρούς που θα ήθελα να κατονομάσω, ξέρω όμως ότι μεταξύ των πολλών χαρισμάτων τους είναι και η διακριτικότητα και ταπεινοφροσύνη, άλλωστε τους γνωρίζει όλη η πόλη μας και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, τον κ. Νομάρχη καθώς και την κα Μαίρη Λιονή- Υπεύθυνη Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου μας και τους συνεργάτες της στην Κοινωνική Μέριμνα και τις δομές του Δήμου, και όλους τους εκπροσώπους Συλλόγων και φορέων του Ρεθυμνου που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν και υποστήριξαν το εγχείρημα καθώς και τους ενεργούς συμπολίτες μας που παραμένουν αρωγοί του.

Σας ευχαριστώ όλους και εύχομαι καλή δύναμη και συνέχεια σε κάθε δράση που τιμά τον Άνθρωπο.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: