Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Βασίλης Θωμαΐδης, στη συνάντησή του στην Αθήνα, σήμερα, 27.11.09 με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι η ανατροπή της δυσμενούς πορείας του εξωτερικού χρέους περνάει μέσα από την ανατροπή του μόνιμα ελλειμματικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Πρότεινε να τεθεί ως στόχος ο διπλασιασμός των ελληνικών εξαγωγών σε αξία ως το 2014 μέσα από ανάπτυξη και διείσδυσησε νέες, δυναμικές αγορές, επένδυση σε καινοτόμα ανταγωνιστικά προϊόντα και αύξηση της εξαγωγικής βάσης των ελληνικών επιχειρήσεων. Το υφιστάμενο μοντέλο εμποδίζει την υγιή επιχειρηματικότητα και θέτει διαρκείς φραγμούς στον ανταγωνισμό. Αυτές οι στρεβλώσεις ερμηνεύουν και αντανακλώνται στο υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος, τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, την ελλιπή λειτουργία του ανταγωνισμού.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ τόνισε ότι απαιτείται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την ελληνική οικονομία που θα εστιάσει στην ενίσχυση των διαρθρωτικών αλλαγών, την απελευθέρωση των αγορών και την σωστή αξιοποίηση των πόρων, με άμεση απόρροια την ενδυνάμωση του ανταγωνιστικού χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας και την υποστήριξη της υγιούς διεθνοποίησης και προαγωγή της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Ο κ. Θωμαΐδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας. Πέρα από τα νέα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση, ο κ. Θωμαΐδης επεσήμανε στον Υπουργό Οικονομικών τη συμβολή που μπορούν να έχουν οι ακόλουθες ενέργειες στη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων:
1. Αξιολόγηση και ενδεχόμενη αναθεώρηση του πακέτου των 28 δις ευρώ
2. Ενεργοποίηση του Προγράμματος ύψους 2 δις για την πρόσβαση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σε χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, με την παροχή εγγυήσεων μέσω προσωρινού πλαισίου στήριξης
3. Προστασία των επιχειρήσεων από αυθαίρετες τραπεζικές, μονομερείς ενέργειες, όπως την περαιτέρω αύξηση του περιθωρίου (spread)
4. Βελτίωση των όρων των αποφάσεων ως προς τη σύναψη νέων δανειακών συμβάσεων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τη ρύθμιση οφειλών δανείων βιοτεχνικών, βιομηχανικών και άλλων επιχειρήσεων εγκατεστημένων σε παραμεθόριους νομούς της Βόρειας Ελλάδας
5. Άμεση συγκρότηση του νέου Συμβουλίου Διαχείρισης και Αξιολόγησης της εγγυητικής ευθύνης του Δημοσίου (ΓΛΚ-Δ25)
6. Άμεση ενεργοποίηση της αναθεώρησης και εξειδίκευσης του ΕΣΠΑ και της ενίσχυσης των Περιφερειακών Διαχειριστικών Αρχών
Τόνισε ακόμα την ανάγκη αναθεώρησης του φορολογικού συστήματος με την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ισότιμη αντιμετώπιση των εισοδημάτων, ενώ επιτακτική κρίνεται πλέον η ανάγκη τομών για την ενθάρρυνση της ανταγωνιστικής λειτουργίας των αγορών. Ειδικά για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις υπογράμμισε τα θέματα της ταχύτερης επιστροφής του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ, της αντιμετώπισης του προβλήματος της φοροδιαφυγής ως προς τον ΦΠΑ από κοινοτικές επιχειρήσεις ιδίως των νέων χωρών μελών της ΕΕ στη Ν.Α. Ευρώπη στις συναλλαγές τους με ελληνικές επιχειρήσεις και τη διεύρυνση της έκπτωσης των δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας από τα κέρδη των επιχειρήσεων, καθώς καινοτομία και εξωστρέφεια είναι έννοιες αλληλένδετες. Τέλος, κατέθεσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των εξωστρεφών επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό των τελωνείων και την απλούστευση των τελωνειακών διαδικασιών με την πλήρη εφαρμογή του ηλεκτρονικού τελωνείου ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του διεθνούς εμπορίου. Ζήτησε επίσης την ενίσχυση των τελωνειακών ελέγχων, στα σημεία εισόδου και στο εσωτερικό της χώρας, για την καταπολέμηση της απάτης, του λαθρεμπορίου και της παράνομης εισαγωγής προϊόντων και την προστασία από προϊόντα παραποίησης/απομίμησης, πειρατικά προϊόντα και προϊόντα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας για τον καταναλωτή.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα | |
Εκτύπωση σελίδας | |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: