Οι καταναλωτές μπορούν να δράσουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής


Κατηγορία: Περιβάλλον

Αποστολέας:

Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ Ένωση Καταναλωτών - Η Ποιότητα της Ζωής

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Άρχισε στις 7 και θα διαρκέσει μέχρι τις 18Δεκεμβρίου, στην Κοπεγχάγη, η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, η σημαντικότερη μέχρι τώρα, ίσως, διάσκεψη του ΟΗΕ.

Αντιπροσωπείες από 192 κράτη αποτελούμενες από 2000 μέλη συζητούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ πάνω από 15000 μέλη οργανώσεων και φορέων, αλλά και απλοί πολίτες δίνουν το παρόν, για να πιέσουν τους πολιτικούς και τους ειδικούς για την επίτευξη μίας νομικά δεσμευτικής και όχι απλά πολιτικής, δίκαιης συμφωνίας.

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές εκπροσωπούνται από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Καταναλωτών (BEUC)– μέλος του είναι η ΕΚΠΟΙΖΩ- το οποίο συμμετέχει στην αντιπροσωπεία της Διεθνούς Καταναλωτών (CI), με στόχο να δείξουν ότι οι καταναλωτές ενδιαφέρονται και ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή και πρέπει να έχουν λόγο στη λήψη των αποφάσεων που την αφορούν.

Μία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 2 Δεκεμβρίου, δείχνει ότι τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων πολιτών θεωρούν πολύ σημαντικό πρόβλημα την κλιματική αλλαγή, ενώ το 72% θεωρεί ότι δεν έχουν γίνει αρκετά για την αντιμετώπισή της.

Οι καταναλωτές ζητούν από τους ηγέτες, τους πολιτικούς και αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις:

 • Να καταλήξουν σε μία νομικά δεσμευτική συμφωνία
 • Να εφοδιάσουν τους καταναλωτές με τα κατάλληλα εργαλεία, όπως θεσμικό και νομικό πλαίσιο, που θα τους βοηθήσουν στη δική τους μάχη για το μέλλον του πλανήτη, αλλά και την προστασία των πολιτών.
 • Να λάβουν δραστικά μέτρα στους τομείς των μεταφορών, της δόμησης και της διατροφής, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.
 • Να προωθήσουν πρότυπα και προδιαγραφές για προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον.
 • Να ενισχύσουν τις οικονομικά ασθενέστερες και αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και να εξασφαλίσουν στους πολίτες τους μία αειφορική ανάπτυξη και ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο.

Φυσικά, η πρόκληση βρίσκεται στη μετά-Κοπεγχάγη περίοδο, όπου θα πρέπει να εξασφαλιστεί με ότι τα θέματα που ανέκυψαν στη διάσκεψη αντιμετωπίζονται πραγματικά στο πνεύμα της συμφωνίας (;) που θα προκύψει. 

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα αναπτυχθούν πολιτικές και κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο ενημέρωσης, εκπαίδευσης και προστασίας του καταναλωτή που θα τον οδηγήσουν σε επιλογές αειφορικής κατανάλωσης και τις αναγκαίες αλλαγές συμπεριφοράς. Ο καταναλωτής πρέπει να είναι έτοιμος γι’ αυτό.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους καταναλωτές να βάλουν, ο καθένας, το λιθαράκι του σ’ αυτήν την προσπάθεια, αλλάζοντας απλές καθημερινές συνήθειες, που είναι κυρίως θέμα νοοτροπίας και βιωμάτων και μηδενικού ή ελάχιστου οικονομικού κόστους:

 • Αγοράζουμε και καταναλώνουμε με βάση τις ανάγκες μας και όχι τις επιθυμίες μας.
 • Διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες, αναζητούμε και προτιμάμε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, επαναχρησιμοποιούμενα ή ανακυκλώσιμα.
 • Δεν αγοράζουμε προϊόντα που υπάρχει υποψία ότι προέρχονται από ‘μαύρη’ ή παιδική εργασία.
 • Προσέχουμε την κατανάλωση ενέργειας, νερού και φυσικών πόρων.
 • Κάνουμε την ανακύκλωση καθημερινή συνήθεια.
 • Μειώνουμε τη χρήση των Ι.Χ. και προτιμάμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή οικολογικά μέσα μετακίνησης (ποδήλατο).
 • Φροντίζουμε για τη συντήρηση του αυτοκινήτου μας, τη μόνωση του σπιτιού μας, τον έλεγχο και συντήρηση των δικτύων ύδρευσης, ηλεκτρικού και θέρμανσης.
 • Προσέχουμε τα δάση μας και τις θάλασσές μας.
 • Συμμετέχουμε στα κοινά και πιέζουμε για λήψη αειφορικών αποφάσεων.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: